Tipy a rady Domáce korenie: Namixujte si vlastné koreniace zmesi

Viete si predstaviť jedlo pripravené bez korenia? Či už varíte guláš, placky, pečiete pizzu alebo medovníky, je to práve korenie, ktoré dáva jedlám ich jedinečnú chuť a vôňu.

Vaše obľúbené koreniace zmesi si môžete namiešať aj sami doma. A ak si trúfnete, podľa vlastnej fantázie vytvoríte aj svoje vlastné, ktoré potom môžete darovať priateľom a rodine ako originálny darček. Koreniace zmesi uchovávajte najlepšie v sklenených pohárikoch, aby nenavlhli a nestrácali svoju charakteristickú arómu.

Grécke korenie

Okrem typických gréckych jedál, ako souvlaki, musaka či grécky šalát, sa toto korenie hodí najmä na zeleninu, hydinu a jahňacie mäso.

Na grécke korenie zmiešajte:

Po ½ lyžičky:

 Po 1 lyžičke

Po 2 lyžičkách

Talianske korenie

Pizza ani cestoviny nikdy nebudú chutiť tak, ako by mali, ak v nich nebude talianske korenie. A to si môžete doma spraviť z 2 lyžičiek soli a oregana, lyžičky sušeného cesnaku, cibule, cukru, mletého čierneho korenia, sušenej bazalky a petržlenovej vňate s pridaním ¼ lyžičky sušeného tymianu a zelerovej vňate. Skúste ním posypať tekvicové fettuciny.


Marocké korenie

Korenie s vôňou horúcej Afriky je zmixované zo siedmich korenín, vytvárajúcich hrejivú zmes pre mäsové a zemiakové jedlá. Toto u nás nie veľmi známe korenie získate zmiešaním 5 lyžíc čierneho mletého korenia, 4 lyžičiek sušeného zázvoru, 4 lyžičiek mletej škorice, 2 lyžičiek kurkumy, 1 lyžičky kardamómu, ½ lyžičky drvených klinčekov a ½ lyžičky muškátového orieška. Posypte ňou pečenú bravčovú panenku so zeleninou.


Kreolské korenie

Všade tam, kde sa varí hydina, ryby, syrové omáčky, je kreolské korenie vítané. Rovnako aj v zapekaných zemiakových a cestovinových jedlách.  Na zmes, typickú pre jedlá z juhu USA, zmixujte mixérom po dvoch lyžičkách sušenej paprikysušeného cesnaku a po lyžičke soli, sušeného zeleru, čierneho korenia, kajenského korenia, sušenej cibule, sušeného oregana, tymianu a horčicového semienka.

Karibská zmes korenia

Vône Karibiku do svojej kuchyne dostanete kombináciou:

Korenie na jablkový alebo tekvicový koláč

Jablkové koláče sú u nás tradíciou. Tekvicový koláč je ešte stále viac doma v Amerike, než u nás, aj keď si pomaly nachádza prívržencov aj v našich kuchyniach. Dokonalú chuť obom dá zmes z 3 lyžičiek mletej škorice, 2 lyžičiek muškátového orieška, lyžičky mletého nového korenia a drveného klinčeka.

Mexické korenie

To najchutnejšie burrito alebo tacos sa vám podarí iba s týmto mexickým korením. Tvorí ho ¼ lyžičky kajenského korenia, ½ lyžičky soli, 1½ lyžička sušenej papriky, 1 lyžička údenej papriky, 2 lyžice sušeného mletého čili, 1 lyžičky sušenej cibule, 2 lyžice mletej rasce. Ak nemáte radi pálivé, dajte menej čili, ale nevynechávajte ho.

Burritos plnené mletým mäšom a fazuľou


Koreniaca zmes na hydinu

Či už budete pripravovať kurča alebo morčacie mäso, zmes korenia na hydinu mu dá inú chuť, než ste poznali doteraz. Skúste to! Zmiešajte po lyžičke tymianu, rozmarínu, sušenej šalvie, majoránu, mletého čierneho korenia, sušenej zelerovej vňate a muškátového orieška. Hydinové mäso potrite trochou olivového oleja a okoreňte touto zmesou. Vyskúšajte na niektorom z našich receptov na Hello Tesco.

Domáce korenie: Namixujte si vlastné koreniace zmesi

Aby vám vaša jedinečná, vlastnoručne namiešaná, zmes korenia vydržala čo najdlhšie, mali by ste korenie správne skladovať. Ako na to?

Zdroj: taketwotapas.com, keviniscooking.com, todayscreativelife.com, bakeatmidnite.com, realsimplegood.com.

Foto: Shutterstock

Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.