Tipy a rady Ako dlho marinovať krkovičku alebo lososa?

Marinády sú perfektné v tom, že dokážu akýkoľvek druh mäsa, morských plodov alebo zeleniny posunúť na chuťovo vyššiu úroveň. Aby sa tak stalo, dodržiavajte niekoľko zásad:

  • Základom každej marinády sú tri hlavné prísady. Prečítajte si o nich 
  • Na vymiešanie marinády použite mixér. Jednotlivé zložky sa lepšie spoja.
  • Na miešanie marinád používajte antikorové, sklenené alebo umelohmotné nádoby. Nikdy nemiešajte marinádu v hliníkovej nádobe, pretože hliník reaguje s kyselinami a chuť marinády by mohol nepriaznivo ovplyvniť.
  • Marinády, najmä tie s citrusovými šťavami alebo octom, menia štruktúru mäsa. Mohlo by sa stať, že namiesto jemných vlákien by vás v marináde čakala kašovitá hmota. Preto platí zásada, že čím viac kyseliny je v marináde, tým kratšie by sa jedlo malo marinovať.
  • Pridaním sladkej zložky ako med, hnedý cukor, javorový sirup alebo melasa sa na povrchu jedla vytvorí karamelizovaná chrumkavá kôrka.
  • Mäso a iné potraviny v marináde aspoň raz počas marinovania otočte. Dbajte na to, aby bola omáčka na všetkých stranách.
  • Po vybratí z marinády nechajte prebytočnú omáčku odkvapkať, nemusíte ju utierať.
  • Marinádu povarte a podávajte k hotovému jedlu ako omáčku.

Ako dlho marinovať bravčové, kuracie, zeleninu, morské plody?

Nie je jedno, ako dlho budete mäso, zeleninu alebo morské plody marinovať. Už viete, že čím je mäso jemnejšie, tým kratšie ho treba marinovať. Morským plodom stačí štvrť hodiny, väčšie a tuhšie kusy mäsa môžete v marináde nechať aj celú noc.

Ako dlho marinovať mäso?
Mäso vcelku: 2 – 8 hodín
Väčšie steaky, kotlety, tuhšie mäso, rebierka: 1 – 2 hodiny
Jemnejšie mäso ako panenka, sviečková, jahňacie: 30 – 60 minút

Grilované rebierka


Ako dlho marinovať kurča?
Celé kura: 4 – 12 hodín
Časti s kosťami (prsia, horné a dolné stehná): 2 – 6 hodín
Vykostené časti, krídelká: 30 minút – 2 hodiny

Grilované havajské kura v alobale

Ako dlho marinovať zeleninu?
Tvrdé druhy zeleniny (mrkva, zemiaky, zeler): 1 – 2 hodiny
Mäkšia zelenina (cuketa, brokolica, karfiol, paradajky): 30 minút – 1 hodina

Grilované šampiňóny

Ako dlho marinovať ryby a morské plody?
Rybie filety, lastúry, krevety: 15 – 20 minút
Celé ryby, steaky z tuniaka, lososa: 30 minút

Grilovaný losos s mangom

Ako dlho marinovať tofu a sójové výrobky?
Tofu: 30 – 60 minút
Seitan, tempeh: 1 – 6 hodín

Grilované tofu so šalátom zo sladkej papriky

Ako dlho marinovať krkovičku alebo lososa?

Vyskúšajte si tieto zásady pri našich receptoch na marinády na mäso a zeleninu.

Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.