Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Hovädzie, bravčové alebo hydinové mleté mäso je fantastická univerzálna surovina na prípravu mnohých receptov. Poradíme vám, ako pripraviť mleté mäso chutne a jednoducho – od klasiky cez mleté mäso v rúre až po špeciality vhodné na grilovanie.
Mleté mäso má hneď dve výhody – kúpite ho už hotové v Tescu a jedlo z neho máte pripravené raz-dva. Ak vám už dochádzajú nápady, čo uvariť z mletého mäsa, skúste niektorý z našich receptov.

Do receptov vyberajte mleté mäso s obsahom tuku okolo 10 až 20 %. Mleté mäso na grilovanie vyberajte na hornej hranici, teda s 20 % obsahom tuku, čo zabezpečí šťavnatosť a bohatú chuť pri grilovaní. S nižším obsahom tuku by mohlo po ugrilovaní byť suchšie.
Mleté hovädzie mäso je skvelé do hamburgerov, chilli con carne či omáčok. Mleté bravčové mäso je ešte o niečo šťavnatejšie, a preto sa hodí do fašírok, plniek alebo mäsových guľôčok. Môžete si kúpiť miešané mäso (zmes hovädzieho a bravčového), ktoré je univerzálne a hodí sa do väčšiny receptov. Diétnejšie kuracie alebo morčacie mleté mäso patrí hlavne do ázijských pokrmov či burrita.
Mleté mäso vyberte z chladničky približne 15-20 minút pred tepelnou úpravou, aby nedostalo teplotný šok, keď ho dáte na rozohriatu panvicu. Ak ho opekáte na panvici, musí byť dostatočne rozpálená. Dôležité pravidlo je, postupne pridávať mleté mäso a rozdeľovať ho panvicou na malé kúsky. V opačnom prípade sa nebude opekať, ale dusiť vo vlastnej šťave.
Ak opekáte alebo grilujete mleté mäso, soľte až počas opekania alebo na konci, aby mäso nepúšťalo zbytočne vodu a nebolo suché. Ak ale robíte fašírky, burger alebo sekanú, soľ pridajte do zmesi.

Polievka s mletým hovädzím mäsom je rovnako chutná ako pravá nedeľná mäsová polievka. Akurát je hotová o poznanie rýchlejšie. Podávať ju môžete za hodinku, resp. len čo sa uvarí zelenina.
Potrebujete:
250 g mletého hovädzieho mäsa
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
3 mrkvy
2 petržleny
1/2 kalerábu
1/4 zeleru
3 guľôčky nového korenia
5 guľôčok celého čierneho korenia
1 menší bobkový list
soľ
olej
Na oleji osmažte mleté mäso a zalejte ho vodou. Pridajte očistenú zeleninu, soľ, korenie a varte, kým nie je zelenina mäkká.

Mexičania toto jedlo jedávajú s poriadnou dávkou papričiek čili alebo jalapeňo. Nemusíte sa báť, náš recept vám chuťové bunky nespáli. Kto to má rád pikantné, ten si štipľavé papričky pridá zvlášť. Morčacie burrito podávajte s ryžou alebo ním naplňte domáce tortilly.
Potrebujete:
500 g mletého morčacieho mäsa
250 ml paradajkovej šťavy
450 ml vývaru alebo bujónu
400 g sterilizovaných fazúľ (najlepšie čierne alebo červené) bez šťavy
150 g sterilizovanej alebo mrazenej kukurice
1 ČL soli
1 ČL rasce
1/2 ČL sušeného cesnaku
1/4 ČL oregana
1/4 ČL mletej sladkej papriky
1/4 ČL mletého čierneho korenia
štipka sušených čili papričiek
olej
Na rozpálenom oleji prudko osmažte mleté mäso, osoľte a pridajte všetko korenie. Zalejte paradajkovou šťavou a vývarom, nechajte zovrieť. Pridajte fazuľu a kukuricu a varte odokryté asi 20 minút.

Na recept na fašírky predsa nemôžeme zabudnúť! Hodia sa rovnako dobre k vareným zemiakom ako k rôznym omáčkam a prívarkom. Ich príprava je pritom veľmi jednoduchá.
Potrebujete:
500 g mletého bravčového mäsa
1 rožok z predošlého dňa
100 ml mlieka
1 vajce
strúhanku
mleté čierne korenie
soľ
1/2 ČL mletej rasce
2 PL majoránky
olej alebo masť na vysmážanie
Rožok namočte do mlieka. Mäso dajte do misy, pridajte vajce, soľ, korenie, rascu a podrvenú majoránku. Rožok vyžmýkajte a pridajte k mäsu. Rukou vytvorte kompaktnú hmotu, ktorú tvarujte do fašírok. Obaľte v strúhanke a vysmažte na oleji alebo masti.
Variácia – pečená fašírka: Hmotu na fašírku upečte v olejom potretej forme.

Keď potrebujete rýchle pohostenie, guľky z mäsa a syra sú dobrá voľba. Dajú sa jesť teplé aj studené, zasýtia a sú rýchlo hotové.
Recept na mäsovo-syrové guľky >>
Mäsové guľky v paradajkovej omáčke môžete podávať so špagetami, ale výborne budú chutiť aj s inými druhmi cestovín. Kým sa vám jedlo dovarí, otestujte si svoje znalosti o cestovinách.
Recept na špagety s mäsovými guľkami >>
Mäsová plnka pečená v „miskách“ z baklažánov so syrovou kôrkou navrchu má výhodu jedla „čo chladnička dala“. Jednotlivé ingrediencie môžete totiž pridávať, uberať a zamieňať podľa toho, čo práve máte doma.
Na základnú plnku potrebujete:
2 väčšie baklažány
500 g mletého mäsa
1 strúčik cesnaku
400 g zaváraných paradajok
4 PL strúhaného syra
2 PL olivového oleja
soľ
korenie
Umyté baklažány prerežte a jadierka vydlabte. Dužinu posoľte a nechajte postáť aspoň 20 minút. Zatiaľ mleté mäso sprudka osmažte a potom zmiešajte s pretlačeným cesnakom, paradajkami, soľou a korením.
K tomu môžete pridať ďalšie suroviny, napríklad nakrájané šampiňóny, sušené paradajky, čierne olivy, konzervovanú fazuľu... Baklažány zvnútra osušte, potrite olejom a okoreňte. Naplňte ich mäsovou plnkou a dajte piecť na 175 °C na pol hodiny. Potom ich posypte syrom a dopečte, kým sa syr neroztopí.
TIP: Baklažány pred pečením podlejte šťavou z paradajok a pred podávaním ich ešte polejte touto omáčkou.

Mleté mäso prekladané plátkami cestovín s paradajkami a bešamelom. Lasagne v sebe nesú kus slnečného Talianska, nech ich pripravíte kdekoľvek. Veď to skúste sami!
Pozrite si VIDEO recept, ako pripraviť lasagne.

Vyzerá to slávnostne, čo poviete? Zapečeným mletým mäsom neurazíte ani svokru, keď k vám príde na návštevu.
Potrebujete:
1 balenie lístkového cesta
500 g mletého mäsa (mix bravčového a hovädzieho)
1 cibuľu
1 vajce
1 strúčik cesnaku
2 PL horčice
1 PL tymianových lístkov
1 PL čerstvej petržlenovej vňate
soľ
korenie
vajce na potretie
sezam na posypanie
Cibuľu, tymian aj petržlenovú vňať nasekajte nadrobno a cesnak prepasírujte. Všetko zmiešajte s mäsom a vajcom, osoľte, okoreňte a z mäsovej hmoty vyformujte valec. Lístkové cesto trochu rozvaľkajte a položte naň mäsový valec. Cesto na krajoch narežte na pásiky a tie poprekladajte cez mäso. Potrite rozšľahaným vajcom, posypte sezamom a pečte pri 180 °C asi 45 minút. Podávajte vychladnuté.
Náš tip: Servírujte s hotovou ochutenou paradajkovou omáčkou Tesco Finest.
Hrubé cestovinové rúrky sú určené na plnenie a zapekanie. Že ste o nich ešte nepočuli? Najvyšší čas zoznámiť sa s fantastickou surovinou na sýte obedy aj rýchle večere!
Potrebujete:
500 g mletého hovädzieho mäsa
12 ks cannelloni
300 ml smotany na varenie
1 stredne veľkú cibuľu
3 veľké hrste baby špenátu
200 g strúhaného syra
1/2 ČL oregana
1/2 ČL sušenej bazalky
1/4 ČL mletého muškátového orieška
soľ
mleté čierne korenie
olej
Na oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte mleté mäso, osoľte, okoreňte a restujte asi 5 minút. Do orestovaného mäsa pridajte baby špenát, oregano, bazalku a muškátový oriešok. Zmes nechajte trochu vychladnúť, pridajte polovicu strúhaného syra a naplňte ňou cannelloni. Tie poukladajte vedľa seba na olejom vymastený pekáč a zalejte smotanou zmiešanou so zvyšným syrom. Pečte pri teplote 170 °C asi 15 až 20 minút dozlatista.

Názov je trochu mätúci. Pastiersky koláč má totiž od skutočného koláča veľmi ďaleko. Je to pečené mleté mäso pod zemiakovou „perinou“.
Potrebujete:
500 g mletého hovädzieho mäsa
1 cibuľu
2 mrkvy
100 g hrachu
4 šampiňóny
100 – 150 ml vývaru alebo bujónu
1 kg zemiakov
mlieko
maslo
soľ
korenie
Cibuľu nakrájajte na kocky, osmažte a na nej orestujte mäso. Pridajte na kocky nakrájanú mrkvu a šampiňóny, hrach, zalejte vývarom alebo bujónom, osoľte a okoreňte. Dajte do zapekacej misy. Mäso nesmie vo vývare plávať! Ošúpané zemiaky nakrájajte na kocky, uvarte, sceďte, zmiešajte na kašu s trochou mlieka a masla a rozotrite na mäsovú zmes. Pečte pri 200 °C asi 30 minút, kým sa na zemiakoch nevytvorí chrumkavá kôrka. Podávajte s kyslou uhorkou alebo kvasenou zeleninou.

Pôvodne bol vraj hamburger len plátok osmaženého mletého mäsa medzi dvoma krajcami chleba. Naozaj dobrý hamburger pripravíte z hovädzieho mäsa s 10- až 15-percentným podielom tuku, ktoré dochutíte iba trochou soli a korenia, opečiete z oboch strán a podávate v žemli potretej majonézou a so zeleninou podľa chuti. Aké jednoduché!
Ak chcete o niečo zložitejší hamburger plný rôznych chutí, prečítajte si tento recept na hamburger a pár praktických tipov navyše.

Tento sendvič je podobný ako hamburger, len je o čosi tenší, a preto praktickejší. Recept na mäsový sendvič nájdete na Hello Tesco.

Potrebujete:
8 veľkých šampiňónov (klobúčiky)
300 g mletého hovädzieho a bravčového mäsa
1 strúčik cesnaku, pretlačený
1 malá cibuľa, najemno nasekaná
2 PL strúhaného tvrdého syra (napr. parmezán)
2 PL strúhanky
1 ČL sušeného tymianu
Klobúčiky očistite, stopky vyberte a drobno nakrájajte. Na panvici orestujte cibuľu, cesnak a nasekané stopky šampiňónov do zmäknutia. Pridajte mleté mäso, soľ, korenie a tymian a restujte 5 minút. Odstavte a nechajte mierne vychladnúť. Pridajte syr a strúhanku a dochuťte podľa potreby. Naplňte klobúčiky mäsovo-syrovou plnkou a ľahko ich pokvapkajte olivovým olejom. Na rošt grilu položte plnené šampiňóny nahor a grilujte 8–10 minút pri strednej teplote, kým sa syr nerozpustí a mäso nie je prepečené.