Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Mleté mäso má hneď dve výhody – kúpite ho hotové v Tescu a jedlo z neho je hotové raz-dva. Ak vám už dochádzajú nápady, čo uvariť z mletého mäsa, skúste niektorý z našich receptov.
Polievka s mletým hovädzím mäsom je rovnako chutná ako pravá nedeľná mäsová polievka. Akurát je hotová o poznanie rýchlejšie. Podávať ju môžete za hodinku, resp. len čo sa uvarí zelenina.
Potrebujete:
250 g mletého hovädzieho mäsa
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
3 mrkvy
2 petržleny
1/2 kalerábu
1/4 zeleru
3 guľôčky nového korenia
5 guľôčok celého čierneho korenia
1 menší bobkový list
soľ
olej
Na oleji osmažte mleté mäso a zalejte ho vodou. Pridajte očistenú zeleninu, soľ, korenie a varte, kým nie je zelenina mäkká.
Keď potrebujete rýchle pohostenie, guľky z mäsa a syra sú dobrá voľba. Dajú sa jesť teplé aj studené, zasýtia a sú rýchlo hotové.
Recept na mäsovo-syrové guľky >>
Mäsová plnka pečená v „miskách“ z baklažánov so syrovou kôrkou navrchu má výhodu jedla „čo chladnička dala“. Jednotlivé ingrediencie môžete totiž pridávať, uberať a zamieňať podľa toho, čo práve máte doma. Na základnú plnku potrebujete:
2 väčšie baklažány
500 g mletého mäsa
1 strúčik cesnaku
400 g zaváraných paradajok
4 PL strúhaného syra
2 PL olivového oleja
soľ
korenie
Umyté baklažány prerežte a jadierka vydlabte. Dužinu posoľte a nechajte postáť aspoň 20 minút. Zatiaľ mleté mäso sprudka osmažte a potom zmiešajte s pretlačeným cesnakom, paradajkami, soľou a korením. K tomu môžete pridať ďalšie suroviny, napríklad nakrájané šampiňóny, sušené paradajky, čierne olivy, konzervovanú fazuľu... Baklažány zvnútra osušte, potrite olejom a okoreňte. Naplňte ich mäsovou plnkou a dajte piecť na 175 °C na pol hodiny. Potom ich posypte syrom a dopečte, kým sa syr neroztopí.
Tip: Baklažány pred pečením podlejte šťavou z paradajok a pred podávaním ich ešte polejte touto omáčkou.
Mleté mäso prekladané plátkami cestovín s paradajkami a bešamelom. Lasagne v sebe nesú kus slnečného Talianska, nech ich pripravíte kdekoľvek. Veď to skúste sami!
Na recept na fašírky predsa nemôžeme zabudnúť! Hodia sa rovnako dobre k vareným zemiakom ako k rôznym omáčkam a prívarkom. Ich príprava je pritom veľmi jednoduchá.
Potrebujete:
500 g mletého bravčového mäsa
1 rožok z predošlého dňa
100 ml mlieka
1 vajce
strúhanku
mleté čierne korenie
soľ
1/2 ČL mletej rasce
2 PL majoránky
olej alebo masť na vysmážanie
Rožok namočte do mlieka. Mäso dajte do misy, pridajte vajce, soľ, korenie, rascu a podrvenú majoránku. Rožok vyžmýkajte a pridajte k mäsu. Rukou vytvorte kompaktnú hmotu, ktorú tvarujte do fašírok. Obaľte v strúhanke a vysmažte na oleji alebo masti.
Variácia – pečená fašírka: Hmotu na fašírku upečte v olejom potretej forme.
Mäsové guľky v paradajkovej omáčke môžete podávať so špagetami, ale výborne budú chutiť aj s inými druhmi cestovín. Kým sa vám jedlo dovarí, otestujte si svoje znalosti o cestovinách.
Recept na špagety s mäsovými guľkami >>
Mexičania toto jedlo jedávajú s poriadnou dávkou papričiek čili alebo jalapeňo. Nemusíte sa báť, náš recept vám chuťové bunky nespáli. Kto to má rád pikantné, ten si štipľavé papričky pridá zvlášť. Morčacie burrito podávajte s ryžou alebo ním naplňte domáce tortilly.
Potrebujete:
500 g mletého morčacieho mäsa
250 ml paradajkovej šťavy
450 ml vývaru alebo bujónu
400 g sterilizovaných fazúľ (najlepšie čierne alebo červené) bez šťavy
150 g sterilizovanej alebo mrazenej kukurice
1 ČL soli
1 ČL rasce
1/2 ČL sušeného cesnaku
1/4 ČL oregana
1/4 ČL mletej sladkej papriky
1/4 ČL mletého čierneho korenia
štipka sušených čili papričiek
olej
Na rozpálenom oleji prudko osmažte mleté mäso, osoľte a pridajte všetko korenie. Zalejte paradajkovou šťavou a vývarom, nechajte zovrieť. Pridajte fazuľu a kukuricu a varte odokryté asi 20 minút.
Hrubé cestovinové rúrky sú určené na plnenie a zapekanie. Že ste o nich ešte nepočuli? Najvyšší čas zoznámiť sa s fantastickou surovinou na sýte obedy aj rýchle večere!
Potrebujete:
500 g mletého hovädzieho mäsa
12 ks cannelloni
300 ml smotany na varenie
1 stredne veľkú cibuľu
3 veľké hrste baby špenátu
200 g strúhaného syra
1/2 ČL oregana
1/2 ČL sušenej bazalky
1/4 ČL mletého muškátového orieška
soľ
mleté čierne korenie
olej
Na oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte mleté mäso, osoľte, okoreňte a restujte asi 5 minút. Do orestovaného mäsa pridajte baby špenát, oregano, bazalku a muškátový oriešok. Zmes nechajte trochu vychladnúť, pridajte polovicu strúhaného syra a naplňte ňou cannelloni. Tie poukladajte vedľa seba na olejom vymastený pekáč a zalejte smotanou zmiešanou so zvyšným syrom. Pečte pri teplote 170 °C asi 15 až 20 minút dozlatista.
Názov je trochu mätúci. Pastiersky koláč má totiž od skutočného koláča veľmi ďaleko. Je to pečené mleté mäso pod zemiakovou „perinou“.
Potrebujete:
500 g mletého hovädzieho mäsa
1 cibuľu
2 mrkvy
100 g hrachu
4 šampiňóny
100 – 150 ml vývaru alebo bujónu
1 kg zemiakov
mlieko
maslo
soľ
korenie
Cibuľu nakrájajte na kocky, osmažte a na nej orestujte mäso. Pridajte na kocky nakrájanú mrkvu a šampiňóny, hrach, zalejte vývarom alebo bujónom, osoľte a okoreňte. Dajte do zapekacej misy. Mäso nesmie vo vývare plávať! Ošúpané zemiaky nakrájajte na kocky, uvarte, sceďte, zmiešajte na kašu s trochou mlieka a masla a rozotrite na mäsovú zmes. Pečte pri 200 °C asi 30 minút, kým sa na zemiakoch nevytvorí chrumkavá kôrka. Podávajte s kyslou uhorkou alebo kvasenou zeleninou.
Pôvodne bol vraj hamburger len plátok osmaženého mletého mäsa medzi dvoma krajcami chleba. Naozaj dobrý hamburger pripravíte z hovädzieho mäsa s 10- až 15-percentným podielom tuku, ktoré dochutíte iba trochou soli a korenia, opečiete z oboch strán a podávate v žemli potretej majonézou a so zeleninou podľa chuti. Aké jednoduché!
Tento sendvič je podobný ako hamburger, len je o čosi tenší, a preto praktickejší. Recept na mäsový sendvič nájdete na Hello Tesco >>
Vyzerá to slávnostne, čo poviete? Zapečeným mletým mäsom neurazíte ani svokru, keď k vám príde na návštevu.
Potrebujete:
1 balenie lístkového cesta
500 g mletého mäsa (mix bravčového a hovädzieho)
1 cibuľu
1 vajce
1 strúčik cesnaku
2 PL horčice
1 PL tymianových lístkov
1 PL čerstvej petržlenovej vňate
soľ
korenie
vajce na potretie
sezam na posypanie
Cibuľu, tymian aj petržlenovú vňať nasekajte nadrobno a cesnak prepasírujte. Všetko zmiešajte s mäsom a vajcom, osoľte, okoreňte a z mäsovej hmoty vyformujte valec. Lístkové cesto trochu rozvaľkajte a položte naň mäsový valec. Cesto na krajoch narežte na pásiky a tie poprekladajte cez mäso. Potrite rozšľahaným vajcom, posypte sezamom a pečte pri 180 °C asi 45 minút. Podávajte vychladnuté.
Náš tip: Servírujte s hotovou ochutenou paradajkovou omáčkou Tesco Finest.