Tipy a rady 14 rád, ako využiť mixér: Zvláda viac než len smoothie

Koľko prstov budete potrebovať na výpočet toho, na čo používate doma mixér? Skúsme to spolu – smoothie, kokteily. To sú najčastejšie činnosti, pre ktoré gazdinky mixér používajú. Lenže tento praktický nástroje je taký všestranný, že toho zvládne oveľa viac.

Ako vybrať mixér?

Na začiatok je dobré vedieť, ktorý mixér na čo použiť. Stačí siahnuť po tom správnom, aby vám bol naozajstným pomocníkom, šetriacim čas aj energiu. My sa teraz budeme baviť iba o mixéroch s nožmi, nie o šľahačoch na krémy, cestá či šľahačku.
Tyčový alebo ponorný mixér je už bežnou súčasťou každej domácnosti. Poslúži, ak potrebujete rozmixovať menšie množstvo surovín, polievku, omáčku či nátierku dohladka.
Sekáčik je malá nádoba s nožmi, ktorá sa uzavrie hlavicou s motorom. Sekáčik je ideálny na sekanie byliniek, cibule, orechov, zeleniny, ovocia, syra.
Stolný mixér, „blender“, je z mixérov najväčší. Je robustný, uzatvára sa vrchnákom a motor má na spodnej strane, väčšinou v samostatnej časti. Nože sú umiestnené naspodku nádoby na mixovanie. Je ideálny na mixovanie tekutín, a preto sa v ňom najčastejšie mixujú smoothie a kokteily či drví ľad. Pozor však pri mixovaní tuhých surovín – bez tekutiny v spodnej časti nádoby sa vám to nemusí podariť a navyše hrozí, že mixér prehrejete a pokazíte.

Mixér na smoothie? Jeho využitie je oveľa širšie!

Mixérom nasekáte bylinky, rozmixujete zeleninu, rozdrvíte ľad. Poďme sa teda pozrieť na to, čo všetko ešte tento multitalent v domácnosti dokáže.

1.     Domáce orechové maslo

Obľuba orechových masiel rastie spolu s ich dostupnosťou. Doma si v sekáčiku za pár minút vyrobíte vlastné maslo arašidové, mandľové alebo hoci aj z kešu orechov. Odvážnejší môžu kombinovať a vytvárať nové chute kombináciou rôznych druhov orechov.

Recept na domáce arašidové maslo
Olúpané arašidy opražíme na suchej panvici asi 3 minúty, kým nezačnú voňať. Pražené arašidy už opiecť netreba. Necháme vychladnúť, nasypeme do sekáčika, pridáme štipku soli a mixujeme dohladka. Ak chceme arašidové maslo s kúskami arašidov, odoberieme na začiatku asi tretinu rozmixovaných arašidov a tie vmiešame do hotového masla.
Tip: Do orechového masla vmiešajte, na čo máte chuť: med, kakao, prírodné sladidlo...

2.     Dokonalé zemiakové pyré

Perfektne hladké zemiakové pyré bez kúskov varených zemiakov sa vám podarí docieliť s tyčovým mixérom alebo s pomocou stolového mixéra.

Recept na dokonale hladké zemiakové pyré
Ošúpané zemiaky nakrájajte na kocky a po uvarení zlejte. Pridajte trochu masla, horúce mlieko a vymixujte tyčovým mixérom na kašu. Ak budete používať stolný mixér, nalejte mlieko do spodnej časti a až potom dajte uvarené zemiaky.
Tip: Mlieko musí byť horúce, inak bude zemiaková kaša lepkavá, škrobovitá.

Viete, ktorý typ zemiakov sa hodí na pyré?


3.     Práškový cukor

Minul sa vám práškový cukor? Máte dve možnosti: Alebo si ho objednáte v Tescu a privezú vám ho domov, alebo si ho doma vyrobíte za pár minút z kryštálového cukru.

4.     Domáca strúhanka

Podobne ako práškový cukor z kryštálového vytvoríte domácu strúhanku zo suchého pečiva. Ideálny je na to sekáčikový mixér.

5.     Mäso na rybie prsty či hamburgery

Mäso na fašírky, rybie prsty, hamburgery alebo nátierky zvládne rozdrviť aj sekáčik. Nakrájajte mäso na malé kúsky a poriadne ho rozsekajte. Čo vám zvýši, dajte zamraziť.

6.     Domáca detská výživa

Naše babky a prababky sa trápili pasírovaním ovocia cez sito, my tu máme mixér! Pripravené ovocie a zeleninu na olovrant vymixujete aj ručným mixérom. Ak si chcete pripraviť detskú výživu z čerstvého sezónneho ovocia do zásoby, poslúži stolný mixér.

Broskyňovo – mrkvové pyré

7.     Obed pre najmenšie deti

Drobci toho ešte veľa nepožujú, a tak im treba tuhú stravu mixovať. Pripravte im zamatovo jemné pyré trebárs z kurčaťa s karotkou a hráškom. Pyré pre deti si môžete pripraviť aj do zásoby, zavariť v poháriku a budete tak mať kedykoľvek poruke jedlo, ktoré ste svojmu dieťatku pripravili vy sama.

Mrkvovo-cuketové pyré

8.     Čerstvo namletá káva

Mletá káva je jednoducho mletá káva. Jej aróme a plnej chuti sa nevyrovná žiadna iná forma kávy. Keď budete potrebovať pomletú kávu skôr, než začnete uvažovať nad kúpou mlynčeka, nasypte ju do mixéra – sekáčika. Princíp je rovnaký, výsledok tiež.

9.     Domáca ryžová múka

Tak ako pomeliete kávu, pomeliete aj ryžu alebo ovsené vločky. Preosiatím cez jemné sito získate prirodzene bezlepkovú múku, kedykoľvek ju budete potrebovať.

10.  Krémová polievka

Na dosiahnutie hodvábne hladkej konzistencie polievky alebo omáčky budete potrebovať iba pár minút a tyčový mixér. Jednoducho ho strčte do hrnca a on už spraví všetko, čo treba, aby bola polievka taká jemná, že sama skĺzne do hrdla.

S tyčovým mixérom sa vám podarí dokonale krémová zemiakovo-gaštanová polievka


11.  Salsy, nátierky, dipy, pestá

Rýchle raňajky, večeru, pohostenie či len tak niečo pod zub pripravíte s mixérom ešte skôr, než sa ozve hlad. Jednoducho nahádžte všetky prísady do misy alebo do nádoby mixéra a rozmixujte podľa chuti dohladka či na kašu s malými kúskami jednotlivých ingrediencií.

Recept na jemne pálivú salsu
Rozmixujte jednu konzervu zaváraných paradajok aj so šťavou, 1/4 jalapeňo alebo chilli papričky (podľa chuti aj viac), 2 lyžice šťavy z limety, 1 malú šalotku, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžičku mletej rasce, ½ lyžičky oregana, ½ lyžičky soli, štipku cukru a vetvičku koriandra. Podávajte s tortillami.

12.  Cesto na palacinky

Základom vydarených palaciniek je cesto jemnej konzistencie bez hrudiek. Prečo by ste ho mali prácne šľahať ručne, keď stačí vziať mixér a ten sa už s radosťou postará o tú správnu štruktúru tekutého cesta? Mimochodom, miešanie je jedným z troch základných krokov k dokonalým palacinkám. Poznáte ďalšie dva?


13.  Vajcia na omeletu, praženicu

Pýtate sa, načo vyťahovať mixér, keď vajcia na omeletu alebo praženicu máte vyšľahané raz-dva? To je pravda, ak pripravujete vajíčkové jedlá pre vás alebo pre menej ľudí. Na našu dobrú radu si spomeniete, len čo sa o praženicu na raňajky alebo vašu povestnú omeletu prihlási hneď niekoľko hladných krkov naraz.

Otestujte to na hubovej omelete s bylinkami


14.  Domáci peeling

Mixér využijete aj pre krásu. Na domáci peeling využijete čokoľvek tvrdé – ryžu, kávu, ovsené vločky, sušené banány, kokos... Vyberte si, rozmixujte na požadovanú hrúbku a prírodný peeling máte doma, kedykoľvek ho potrebujete.
Náš tip: Na pokožku tváre používajte jemnejší peeling, na telo hrubší a na chodidlá najhrubší

Zdroj: tefal.sk, zuzanasafarova.cz

Publikované: pred 9 mesiacmi
Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.

Príbehy písané s chuťou budete milovať

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.