Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Keď trávite voľný čas s priateľmi a rodinou, je vysoko pravdepodobné, že si na zahnanie hladu objednáte pizzu. Ale prečo nespojiť príjemné s užitočným a nevyskúšať si pripraviť vlastné cesto na pizzu? Poteší vás výnimočný chuťový zážitok.
Už starí Rimania jedli niečo, čo by sme mohli nazvať pizzou. „Plochý chlieb“ konzumovali s bylinkami, s rôznymi omáčkami a so syrom. Dnešná pizza dostala svoju modernú podobu až v 18. storočí v Neapole, kde sa tento „chlieb“ pokrýval cesnakom, bazalkou, syrom a paradajkami. Vznikla tak asi dnes najznámejšia neapolská pizza.
V 19. storočí priniesli taliani pizzu do Spojených štátov amerických. Po druhej svetovej vojne trh s pizzou explodoval a stalo sa z nej jedno z najobľúbenejších jedál v Amerike. Každoročne sa jej zjedia štyri miliardy, pričom väčšina sa konzumuje v reštauráciách a pizzériách. V našich zemepisných šírkach je v obľube aj donáška pizze alebo nákup jej mrazenej podoby. Postupom času sa však kladie čoraz väčší dôraz na varenie či pečenie doma a domáce cesto na pizzu patrí medzi vyhľadávané termíny.
Prapôvodná pizza patrí nielen medzi najznámejšie, ale aj medzi najpopulárnejšie. Ak ste milovníkmi ultratenkého cesta na pizzu, vyberte si práve túto. Táto pizza je extra chrumkavá, ľahká a pečie sa v peci na drevo. Cesto na pizzu sa musí miesiť zásadne ručne bez použitia akýchkoľvek mixérov či iných kuchynských pomôcok. Jej priemer je 35 cm a výška cesta je 3 až 4 mm. Existujú len dve verzie neapolskej pizze:
Na rozdiel od pôvodnej neapolskej pizze je americká pizza síce chrumkavá, ale zároveň dostatočne hrubá a mäkká na to, aby si ju mohol americký labužník preložiť na polovicu a konzumovať vo veľkom. Najobľúbenejšia je newyorská pizza – svoju jedinečnú chuť získava vďaka múke s vysokým obsahom lepku, ale tiež vďaka minerálom, ktoré sú prítomné práve vo vode v New Yorku. Fanatici a nadšenci sú schopní newyorskú vodu prepravovať po celej krajine, len aby pripravili čo najlepší recept na pizzu.
Jemné a chrumkavé, presne také by malo byť pravé cesto na pizzu. Čo naň potrebujete?
Či už sa rozhodnete pre tradičnú neapolskú pizzu, alebo pre jej americkú verziu, máme pre vás pár našich tipov.
Domáce cesto na pizzu je najväčšia paráda. Potešte však svoje deti (a v konečnom dôsledku aj seba) jednoduchšími minipizzami. Prípravu vám urýchli kúpené lístkové cesto. Hanbiť sa nemusíte, veď nie je každý deň nedeľa.
Ak ste milovníkmi domácej pizze a lekár vám diagnostikuje intoleranciu na lepok, tak sa vám nemusí zrútiť celý svet. Karfiolovou pizzou potešíte aj svoje štíhle krivky.
A čo tak to skúsiť ako Rimania? Pripravte si domácu plackovú pizzu. Jej obloha závisí od vašej kreativity.
Chlieb pečený so syrom a korením na pizzu je nielen pastvou pre oči, ale aj výborným riešením, ako zabiť dve muchy jednou ranou a uspokojiť chuť na pečivo a pizzu zároveň.