Tipy a rady Vyrobte si doma cesto na pizzu ako praví Taliani

Keď trávite voľný čas s priateľmi a rodinou, je vysoko pravdepodobné, že si na zahnanie hladu objednáte pizzu. Ale prečo nespojiť príjemné s užitočným a nevyskúšať si pripraviť vlastné cesto na pizzu? Poteší vás výnimočný chuťový zážitok.

História

Už starí Rimania jedli niečo, čo by sme mohli nazvať pizzou. „Plochý chlieb“ konzumovali s bylinkami, s rôznymi omáčkami a so syrom. Dnešná pizza dostala svoju modernú podobu až v 18. storočí v Neapole, kde sa tento „chlieb“ pokrýval cesnakom, bazalkou, syrom a paradajkami. Vznikla tak asi dnes najznámejšia neapolská pizza.

V 19. storočí priniesli taliani pizzu do Spojených štátov amerických. Po druhej svetovej vojne trh s pizzou explodoval a stalo sa z nej jedno z najobľúbenejších jedál v Amerike. Každoročne sa jej zjedia štyri miliardy, pričom väčšina sa konzumuje v reštauráciách a pizzériách. V našich zemepisných šírkach je v obľube aj donáška pizze alebo nákup jej mrazenej podoby. Postupom času sa však kladie čoraz väčší dôraz na varenie či pečenie doma a domáce cesto na pizzu patrí medzi vyhľadávané termíny.

Dva najznámejšie druhy pizze

Neapolská pizza

Prapôvodná pizza patrí nielen medzi najznámejšie, ale aj medzi najpopulárnejšie. Ak ste milovníkmi ultratenkého cesta na pizzu, vyberte si práve túto. Táto pizza je extra chrumkavá, ľahká a pečie sa v peci na drevo. Cesto na pizzu sa musí miesiť zásadne ručne bez použitia akýchkoľvek mixérov či iných kuchynských pomôcok. Jej priemer je 35 cm a výška cesta je 3 až 4 mm. Existujú len dve verzie neapolskej pizze:

Vyrobte si doma cesto na pizzu ako praví Taliani

Americká pizza

Na rozdiel od pôvodnej neapolskej pizze je americká pizza síce chrumkavá, ale zároveň dostatočne hrubá a mäkká na to, aby si ju mohol americký labužník preložiť na polovicu a konzumovať vo veľkom. Najobľúbenejšia je newyorská pizza – svoju jedinečnú chuť získava vďaka múke s vysokým obsahom lepku, ale tiež vďaka minerálom, ktoré sú prítomné práve vo vode v New Yorku. Fanatici a nadšenci sú schopní newyorskú vodu prepravovať po celej krajine, len aby pripravili čo najlepší recept na pizzu.

Recept na najlepšie cesto na pizzu

Jemné a chrumkavé, presne také by malo byť pravé cesto na pizzu. Čo naň potrebujete?

Suroviny:

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 250 °C.
  2. Vodu nalejte do odmerky a rozpustite v nej droždie. Voda by mala byť vlažná (nie horúca ani studená), aby sa v nej droždie pekne rozpustilo. Premiešajte a nechajte krátko vykysnúť.
  3. Do misy, v ktorej budete ručne miesiť cesto, dajte múku, trošku morskej soli a postupne prilievajte droždie rozpustené vo vode.
  4. Cesto na pizzu dôkladne ručne vymieste, aby vznikla nelepivá hmota.
  5. Ak sa vám napriek dlhému mieseniu cesto lepí, pridajte ešte trošku múky a premieste.
  6. Z cesta vytvarujte bochník, prikryte utierkou a nechajte približne 15 minút kysnúť.
  7. Po uplynutí času cesto premieste, položte na pomúčenú dosku, zakryte utierkou a nechajte kysnúť asi pol hodiny.
  8. Po 30 minútach cesto roztiahnite na kruh s priemerom cca 35 cm, dávajte pozor, aby sa vám neroztrhlo.
  9. Plech posypte krupicou a položte naň roztiahnuté pizzové cesto.
  10. Pridajte obľúbené suroviny a pečte pri 200 °C cca 7 – 10 minút.

Recepty na pizzu na nekonečno spôsobov

Či už sa rozhodnete pre tradičnú neapolskú pizzu, alebo pre jej americkú verziu, máme pre vás pár našich tipov.

Domáce cesto na pizzu je najväčšia paráda. Potešte však svoje deti (a v konečnom dôsledku aj seba) jednoduchšími minipizzami. Prípravu vám urýchli kúpené lístkové cesto. Hanbiť sa nemusíte, veď nie je každý deň nedeľa.

Ak ste milovníkmi domácej pizze a lekár vám diagnostikuje intoleranciu na lepok, tak sa vám nemusí zrútiť celý svet. Karfiolovou pizzou potešíte aj svoje štíhle krivky.

A čo tak to skúsiť ako Rimania? Pripravte si domácu plackovú pizzu. Jej obloha závisí od vašej kreativity.

Chlieb pečený so syrom a korením na pizzu je nielen pastvou pre oči, ale aj výborným riešením, ako zabiť dve muchy jednou ranou a uspokojiť chuť na pečivo a pizzu zároveň.

„Pizzoviny“

  • Svetový rekordman v jedení pizze je Patrick Bertoletti –za 10 minút zjedol 47 kúskov zo 16 druhov pizze.
  • Až 17 % zo všetkých reštaurácií na svete tvoria pizzérie.
  • Američania pizzu milujú natoľko, že október vyhlásili za národný Mesiac pizze.
  • Keď sa americkí vojaci vrátili po druhej svetovej vojne z Talianska, chuť na pizzu ich neprešla – dnes je v USA až okolo 69 000 pizzérií. Američania priemerne zjedia 350 kúskov pizze každú sekundu!
  • Najväčšiu pizzu na svete upiekli v Havane na Floride a bola zložená z 90 000 kúskov.
  • V celosvetovom prieskume sa najobľúbenejšou prílohou stali prekvapivo feferónky a najmenej obľúbené sú ančovičky.
  • 9. február je Medzinárodným dňom pizze. Podľa prieskumov až 82 % obyvateľov Talianska tvrdí, že je to ich najobľúbenejšie jedlo. Priemerný Talian zje až 45 pízz ročne.
Vytlačiť stránku
Zdielať článok