Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Spoznať jednotlivé druhy foriem na pečenie niekedy znamená rozdiel medzi lahodným dezertom a pečenou katastrofou! Či už ide o vaše dokonale prepracované domáce recepty alebo o novú špecialitu, ktorú chcete vyskúšať, môže byť použitie správnej formy na pečenie rovnako dôležité ako samotné dodržanie receptov. Naučte sa rozoznávať tie správne formy na pečenie a trafte do čierneho!
Pred pečením treba plech alebo formu pripraviť. Najjednoduchšie je vystlať ich papierom na pečenie. Ak nie je poruke, plech alebo formu vymastite olejom, tukom alebo maslom a vysypte múkou. Pri pečení mäsa alebo zeleniny vymastite plech tenkou vrstvou oleja, ak recept nekáže inak.
Tortová forma s priemerom 23 cm a s odnímateľným okrajom poslúži ideálne na prípravu pečených, ale aj nepečených tort. Je riešením pri tortách, ktoré majú zachovávať svoj tvar, aj keď majú viac vrstiev. Po dopečení jednoducho odstráňte kruhový okraj a torta je pripravená na ďalšie spracovanie.
Torta nemusí byť iba slávnostná. Bezlepkovú makovú tortu zvládnu aj začiatočníci
Štandardný plytký plech na pečenie by nemal chýbať v žiadnej kuchyni. Zvládne všetko od bublaniny cez pečené ovocie až po rezne a kurča. Na pečenie menších porcií zvoľte ideálne plech s rozmermi 33 x 24 cm, na ktorý možno v receptoch použiť menšie množstvo ingrediencií. Na trhu sú aj plechy, ktorých veľkosť sa dá nastaviť.
V plytkom plechu upečte zeleninu ako prílohu k mäsu
Forma na pečenie chleba bude vďaka zvýšeným stranám skvelým pomocníkom pri pečení voňavých a chrumkavých domácich bochníkov. Pripraviť v nej možno aj špeciality ako banánový či cuketový chlieb a báť sa nemusíte ani sekanej či kuracie rolky.
Inšpirujte sa našimi receptami na pečenie chleba
Hlboká forma na koláč je výborná na pečenie francúzskeho quiche alebo napríklad na prípravu ovocných, zeleninových či mäsových koláčov. Počítajte s tým, že jednovrstvový koláč vo forme s priemerom 23 cm zasýti pohodlne 8 ľudí, dvojvrstvový potom vystačí až na 12 porcií.
Cuketový koláč je náš tip na nevšedné raňajky alebo večeru
Nízky plech na pečenie dovolí horúcemu vzduchu, aby voľne cirkuloval okolo koláčikov a urobil z nich krehký chrumkavý sen! Skvele sa hodí na prípravu čajového alebo snehového pečiva a tiež cookies.
Pre detičky, ktorým idú zuby, napečte sušienky na hryzenie. Upokoja boľavé ďasienka.
V pekáči do rúry s vyššími okrajmi pripravíte tie najlepšie pokrmy z mäsa, zeleniny a rýb. Bez problémov udrží šťavu z pokrmov a vďaka širším hranám, za ktoré sa pohodlne drží, sa nemusíte báť nehôd pri manipulácii. Zapekajte v ňom tiež cestoviny, zemiaky alebo si pripravte dokonalé lasagne.
Teplý zeleninový šalát so syrom
Popustite uzdu svojej fantázii a predstavte si, čo všetko sa dá v pečenie forme na muffiny pripraviť! Okrem báječných muffinov a cupcakeov si upečte tiež mini verzie svojich obľúbených koláčikov alebo drobné vaječné omelety, gratinované zemiaky či ryžový nákyp.
Tučniacke muffiny pobavia deti aj dospelých
Bez bábovkovej formy s dutým "komínom" uprostred bábovku neupečiete. Dostupné sú v mnohých prevedeniach, stačí si len vybrať podľa svojho gusta.
Pri umývaní plechov buďte opatrní a myslite na to, že eloxovaný hliník, liatiny a nelepivé panvice nepatria do umývačky riadu. Umyte ich jemne len s použitím hubky a prostriedku na umývanie riadu. Nezabúdajte, že čím skôr pekáče umyjete, tým lepšie zmyjete i prípadné škvrny od spáleniny či pripečené zvyšky potravín.
Zdroj: Buzzfeed.com, Recipelion.com