Tipy a rady Vajcia – jesť či nejesť?

Pri ich nákupe by sme mali dbať hlavne na čerstvosť, kvalitu a krajinu pôvodu. Kvalite vajíčok prirodzene zodpovedá aj ich cena. Väčšine z nás záleží na podmienkach chovu sliepok, takže sa uprednostňujú vajcia z podstielkového a voľného chovu. Vajcia sa nakupujú prevažne v supermarketoch, avšak čoraz viac sa dostávajú do popredia nákupy z lokálnych zdrojov a rovno od susedov.

Koľko vajíčok denne?

Názory odborníkov na konzumáciu konkrétneho počtu vajíčok denne sú rôzne. U väčšiny ľudí nemá konzumácia vajíčok negatívny vplyv na hladinu cholesterolu, k nárastu hladiny cholesterolu dochádza približne len u 30 % ľudí z dôvodu konkrétneho predchádzajúceho nepriaznivého zdravotného stavu.

Výsledky klinických štúdií dokazujú, že pri konzumácii siedmich vajec týždenne:

  • vzrastie hladina „dobrého“ cholesterolu,
  • hladina celkového cholesterolu a „zlého“ cholesterolu sa nemení,
  • vďaka omega-3 mastným kyselinám dochádza, naopak, v krvi k zníženiu množstva látok spôsobujúcich mŕtvicu a kardiovaskulárne ochorenia,
  • zvýši sa hladina antioxidantov.

Stráviteľnosť vajec je 95 – 98 % a ich výživovú hodnotu je možné porovnať s mliekom.

Zdravotné benefity

Vajcia patria medzi obľúbený zdroj bielkovín a výživných látok. Jedno vajce obsahuje priemerne šesť až osem gramov bielkovín, obdobné množstvo tuku a žiadne sacharidy. Majú tiež vysoký obsah vitamínov D a B12. Pri ich konzumácii náš organizmus obohatíme ešte o selén, folát, zinok, jód, vápnik a železo. Zaraďujú sa medzi plnohodnotné potraviny, ktoré obsahujú látky potrebné pre zdravé fungovanie organizmu. Patria medzi základné potraviny, do úvahy však treba vziať, že tam zaraďujeme len slepačie vajcia.

Najkvalitnejšie vajíčka sú z domáceho chovu

Ak chcete konzumovať kvalitné vajíčka, mali by ste si zistiť, či má sliepka dostatočný výbeh. Potrebuje naň asi 10 m2. Samozrejme, čím viac, tým lepšie. Sliepka by sa mala pásť, mala by mať priestor, kde môže hrabať dážďovky, červíky, chrobáky.

O podmienkach chovu nosníc a pôvode vajec sa môžete dozvedieť z informácií uvedených na obale, ale aj na každej škrupine. Čo jednotlivé čísla znamenajú?

0 – ekologická poľnohospodárska výroba,

1 – chov vo voľnom výbehu,

2 – chov na podstielke,

3 – chov v klietkach.

Klietkový chov sa vyznačuje obmedzeným priestorom ohraničeným klietkou. V podstielkovom chove sa životný priestor sliepok zdvojnásobí, podstielka je tvorená slamou a mreže klietok sú odstránené. Vo voľnom chove majú sliepky ešte väčší priestor a možnosť voľného výbehu. V ekologickom chove je voľný výbeh samozrejmosťou a garanciou je tiež ekologické krmivo.

Vajcia – jesť či nejesť?
Vajcia na tvrdo, na mäkko či pečené

Či už sa rozhodnete urobiť si vajcia na tvrdo, na mäkko, alebo si ich pripraviť ako omeletu, či praženicu, doprajte si aj čerstvú zeleninu. Dosiahnete tak nutrične bohaté jedlo, ktoré vás nielen zasýti, ale aj dodá vášmu telu všetky živiny.

Pri varení vajec na tvrdo je dôležité začať so studenou vodou, pridať jedlú sódu a hneď ako sú uvarené, použiť takzvaný ľadový kúpeľ. Sóda bikarbóna chemicky reaguje s vaječnou škrupinou, vďaka čomu je škrupina krehkejšia a na tvrdo uvarené vajce sa jej ľahšie zbavuje. Nehrozí teda, že spolu so škrupinou vytrhnete aj kúsky vajca.

Vajcia najčastejšie varíme týmito spôsobmi:

  • Prvý spôsob, ako môžete uvariť vajce na tvrdo, je vložiť ho do vriacej vody, následne trochu stíšiť plameň a variť ho 9 – 10 minút. Po 9 minútach bude mať vajíčko ešte mierne mäkký žĺtok, po 10 minútach je už kompletne uvarené.
  • Pri druhom spôsobe ponoríte vajíčka rovno do studenej vody – takto znížite pravdepodobnosť, že vám po vybratí z chladničky v horúcej vode popraskajú a vytečú. Od bodu varu varte vajíčka 7 – 8 minút. Čas varenia závisí od nadmorskej výšky, počtu vajíčok, veľkosti hrnca a podobne.
  • Ak chcete vajcia na mäkko, priveďte vodu do varu, následne do nej vložte vajcia a od tohto bodu si zmerajte čas. Dĺžka varenia závisí od počtu vajíčok, ktoré máte v hrnci. Ak varíte jedno až dve vajcia, na mäkko budú uvarené za 3 – 4 minúty. V prípade, že ich varíte viac, pridajte k tomu ešte zopár sekúnd.

Okrem vajíčok na tvrdo či na mäkko si môžete na raňajky pripraviť žemle so strateným vajcom, známe ako benediktínske vajce, ktoré vás zásobia energiou až do obeda.

Jednoduché vajíčkové mafiny urobia radosť každému členovi rodiny. Ich výhodou je, že okrem vajíčok môžete do nich pridať akúkoľvek ďalšiu obľúbenú surovinu – špenát, lososa, brokolicu, syr či papriku.

Ak ste milovníkom vajíčok, vyskúšajte klasiku – vajíčkový šalát s jogurtom, plnené vajíčka či pečenú omeletu – frittatu.

Správne skladovanie

Aby boli vajcia v strave naozaj prospešné a nespôsobili nám zdravotné problémy, je potrebné vedieť, ešte skôr ako ich kúpime, ako boli skladované.

Ako skladovať vajíčka, aby sa nepokazili?

  • Skladujte vajcia celý čas v chladničke pri teplote 4 °C alebo menej. Kupujte ich iba v obchodoch a od dodávateľov, ktorí ich uchovávajú v chladničke.
  • Vyraďte prasknuté alebo znečistené vajcia.
  • Umyte si ruky a predmety, ktoré prišli do styku so surovými vajcami, vrátane kuchynskej linky, riadu a dosky na krájanie.
  • Vajcia varte dostatočne dlho, kým nie sú žĺtky a bielky pevné. Vajcia sa musia variť 15 minút a dosiahnuť vnútornú teplotu 71 °C a viac.
  • Vajcia aj potraviny s obsahom vajec konzumujte hneď po uvarení.

Zdroj: vetis.sk, ekonomika.sme.sk, nazdravie.sk, ruvz.sk, online-recepty.sk

Vytlačiť stránku
Zdielať článok