Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
K tradíciám Veľkej noci patria pestrofarebné kraslice, korbáče, studená voda, výskanie dievčat, výslužka pre šibačov aj stôl plný veľkonočných dobrôt. Po skončení veľkého štyridsaťdňového pôstu sa patrí poriadne sa najesť. Teda aspoň kedysi to tak bolo. Taký dlhý pôst dnes už dodržiava len málokto, to však neznamená, že by ste si počas veľkonočných sviatkov nemohli pochutávať na podobných dobrotách, aké boli na stoloch pred niekoľkými desaťročiami. Naservírujte svojej rodine a návštevám to, čo podávali aj vaše babičky, alebo pripravte niektorý z našich receptov inšpirovaných Veľkou nocou.
Na Zelený štvrtok sa tradične jedáva niečo zelené, najčastejšie špenát s vajcom. Ani taká jemná špenátová polievka však vôbec nie je porušením tradície!
Azda niet domácnosti, kde by na Veľkú noc chýbal zemiakový alebo vajíčkový šalát. Ten náš je plný čerstvej zeleniny, ktorú vám Tesco privezie rovno domov.
Potrebujeme:
2 kg zemiakov uvarených v šupe
1 jarnú cibuľku
1 veľkú majonézu
4 uvarené mrkvy
1/4 uvareného zeleru
3 vajíčka natvrdo
5 sterilizovaných uhoriek
1 konzervu sterilizovaného hrášku
250 g šunky
3 PL horčice
nálev z uhoriek
korenie a soľ na dochutenie
Studené ošúpané zemiaky, mrkvu, zeler, uhorky, vajcia a šunku nakrájame na kocky, cibuľku na tenké kolieska. Dáme do misy, pridáme hrášok, majonézu a horčicu. Postupne prilievame nálev z uhoriek, kým nie je šalát taký, aký má byť – ani nie riedky, ani nie hustý. Dochutíme soľou a korením a necháme aspoň dve hodiny v chlade, aby sa chute spojili.
Roládu z bravčového mäsa, plnenú vajcami, sme spravili trochu jednoduchšiu. Namiesto mäsa vcelku sme použili mleté mäso a dali sme ho piecť do formy. Odporúčame ju jesť studenú a najlepšie na druhý deň.
Pozrite si recept na nerolovanú mäsovú roládu s vajíčkami.
Syrek je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočného menu najmä na východnom Slovensku. Niekde sa robieva vaječný, inde mäsový. My sme si pre vás pripravili recept na vaječný syrek – ak ste mali doteraz pred ním rešpekt, video vám pomôže, aby sa vám vydaril.
Ďalším tradičným slovenským veľkonočným receptom je veľkonočná plnka z údeného a bravčového mäsa. Čo takto pridať do nej drobné prepeličie vajíčka a vyčariť tak na tanieri malé prekvapenie?
Kráľom každého veľkonočného stola a pýchou gazdinky je veľkonočný baranček. Môžete si vybrať, či sa rozhodnete pre jednoduchého barančeka z piškótového cesta, alebo pre trochu náročnejšieho kysnutého.
Veľkonočný baranček z piškótového cesta
Potrebujeme:
3 vajcia
150 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
5 PL oleja
5 PL horúcej vody
150 g polohrubej múky
1 ČL kypriaceho prášku
1 vanilkový puding
práškový cukor na posypanie
Žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešame do peny, pridáme olej a horúcu vodu a vyšľaháme. Múku zmiešame s kypriacim práškom a vanilkovým pudingom a primiešame do žĺtkovej hmoty. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a postupne ho opatrne vmiešame do cesta. Cesto nalejeme do formy na baránka a pečieme asi 35 minút pri 170 °C.
Veľkonočný baranček z kysnutého cesta
Potrebujeme:
400 g polohrubej múky
200 ml vlažného mlieka
50 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 sušené droždie
100 g roztopeného masla
škorica
vajce na potretie
štipku soli
Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme dobre vykysnúť. Z cesta odoberieme asi tretinu na hlavu a nohy. Zvyšok rozvaľkáme, potrieme maslom, posypeme škoricou a zrolujeme. Valec nakrájame na asi 2 cm hrubé kolieska. Na plech dáme papier na pečenie a poukladáme naň kolieska (jedno vedľa druhého) do tvaru baránkovho tela. Zo zvyšku cesta spravíme hlavu, nohy, ucho a priložíme ich k telu. Potrieme vajcom a pečieme asi 40 minút pri 170 °C.
Také mäkučké ako skutočné zajačiky sú aj tieto kysnuté. Stačí ich len rozkrojiť, potrieť maslom a džemom a chutné raňajky sú na svete. Alebo ich jedzte iba tak a zapíjajte mliekom, veď sú dosť sladké samy osebe.
Recept na veľkonočné zajačiky z kysnutého cesta
Jahňacina sa pomaly zase vracia na veľkonočné stoly. Krehké jahňacie mäso síce patrí medzi drahšie, ale raz do roka by ste si ho mohli dopriať, pretože patrí k najzdravším druhom mias. Ak neviete, ako na prípravu jahňacieho mäsa, prečítajte si, ako jahňacie mäso vybrať a pripraviť.