Tipy a rady Ryba bez kostí: Vykostiť rybu dokážete jedným ťahom!

Ryby sú tradičným vianočným jedlom už vyše 700 rokov. Rybacina je jediné mäso, ktoré sa môže jesť počas pôstu a keďže Vianocami sa končí adventný pôst, iné mäso pre katolíkov ani neprichádzalo do úvahy. A tak to zostalo dodnes aj v nekatolíckych rodinách. Typickou vianočnou rybou je kapor, filé z tresky, popularite sa začína tešiť losos.  

Ryby by sme mali jedávať aspoň dvakrát týždenne. V Európe sa ročne priemerne zje 23 kíl rýb na človeka. My sme stále hlboko pod priemerom.

Slováci zjedia ročne necelých 5 kíl rýb.

Pritom sa zo zdravotného hľadiska odporúča zjesť aspoň dvakrát týždenne minimálne 120 g rýb. Tie spolu s morskými plodmi patria medzi najzdravšie potraviny. Obsahujú esenciálne omega-3 mastné kyseliny, ktoré si naše telo nevie vyrobiť. Tiež sú bohaté na vitamín D, ktorý prospieva kostiam, vitamíny skupiny B a ďalšie zdraviu prospešné látky.

Prečo sú omega-3 mastné kyseliny vlastne zdravé?

Okrem toho, že znižujú hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a zvyšujú hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu, sú omega-3 mastné kyseliny dôležité, lebo:

  • Podporujú imunitný systém
  • Regenerujú cievy a znižujú riziko krvných zrazenín, čím predchádzajú infarktu a mŕtvici
  • Povzbudzujú metabolizmus
  • Prospievajú srdcu, mozgu, sietnici
  • Pomáhajú pri liečbe kožných ochorení a problémov
  • Udržiavajú psychiku v pohode
  • Pozitívne vplývajú na vývoj mozgu plodu v tele matky
  • Pomáhajú s pamäťou, zlepšujú koncentráciu

Grilovaná pražma s rozmarínovými zemiakmi

Ryba bez kostí

Kapor je naša najrozšírenejšia ryba, rebríčku obľúbenosti však kraľuje treska, resp. filé a losos. Od častejšej konzumácie kapra odrádzajú jeho tvrdé, pichľavé kosti, kvôli ktorým treba mäso jesť veľmi pozorne a opatrne, aby sa nezapichli do hrdla. Navyše, jeho mäso môže mať nepríjemný nádych bahna. Toho sa kapry zbavujú počas sádkovania, čo je obdobie po vylovení kapra z rybníka a jeho presadení do čistej chladnej vody. Tu sa kapor zbaví všetkých zvyškov potravy a trochu schudne, následkom čoho je jeho mäso pevnejšie a menej tučné, bez pachute. Veľa kostí nájdete ešte aj v šťuke. Jej mäso je však také lahodné, že to opatrné dzobkanie mäsa za to stojí.

Pokiaľ máte obavy z kostičky v krku, pokojne si doprajte filety z aljašskej tresky alebo lososa, prípadne z jesetera. Na výber máte aj z druhov rýb, z ktorých sa kosti vyťahujú ľahko:

Lososa, tuniaka, morského čerta, halibuta alebo pražmu môžete jesť bez obáv.

Tehotné ženy by tuniaka nemali jesť.

Pečený losos s omáčkou z kapár

 

Ako zbaviť rybu kostí?

Kapor sa často pripravuje vo forme tzv. podkovičiek. Vraj aby priniesol šťastie, ale skôr vám prinesie oštaru s vyberaním kostí, v lepšom prípade z kaprej podkovičky, v horšom z krku. Pri krájaní ryby na podkovičky totiž zostávajú v mäse aj úlomky kostí. Preto je lepšie kúpiť rybu radšej filetovanú alebo celú a vykostiť si ju doma. Na to vám stačí trocha zručnosti a ostrý nôž.
Najprv tupou stranou noža zbavte rybu šupín.
Odrežte hlavu a narežte rybu pod prednou plutvou a režte pozdĺž chrbtice k chvostu. Kopírujte chrbticu, aby ste neprišli o mäso.
Postupne odrežte mäso okolo rebier až po ich koniec.
Získaný filet položte kožou na dosku, prejdite po ňom prstom, zistite, kde zostali kostičky a pinzetou ich vytiahnite.
Je to jednoduchšie, ako to vyzerá.

Všeobecne platí, že sladkovodné ryby majú viac kostí ako morské.


Plnené rolky zo zubáča

Kupovať rybu mrazenú, čerstvú alebo chladenú?

Mrazené a chladené ryby sú na pultoch obchodov celoročne. Mrazené ryby sú najlacnejšie, pri ich kúpe si však všímajte údaje o čistej hmotnosti aj hrúbke glazúry. Čím hrubšia je glazúra a nižšia čistá hmotnosť, tým menej mäsa je v balení. Glazúra slúži ako ochrana rybieho mäsa pred mrazom.

Je lepšie kupovať filety ako celé ryby. Mrazenú rybu rozmrazujte v chladničke alebo v studenej vode a spracujte, kým ešte nie je celkom rozmrazená.

Rybacieho pachu sa zbavíte, ak rybu namočíte cez noc do mlieka.


Kapor na orechoch s mandľovým maslom

Tučné ryby postave neublížia

Myslíte si, že rybie mäso je iba chudé, a tak ho môžete jesť, koľko chcete? Omyl! Aj medzi rybami sa nájdu druhy, ktoré obsahujú viac tuku. Nemusíte sa ich báť, práve naopak. Rybí tuk rozpúšťa vitamíny a práve v ňom je najviac už spomínaných omenga-3 mastných kyselín.
Chudé ryby s tukom max. 2 g na 100 g
Aljašská treska
Zubáč
Šťuka
Tilapia
Lieň
Platesa

Do 10 g tuku na 100 g váhy majú pstruh, tuniak, žralok, sumec, kapor.

Viac ako 10 g tuku je v mäse lososa, makrely, úhora a sleďov.


Ryba bez kostí: Vykostiť rybu dokážete jedným ťahom!

Tuniak s batatami a so zeleninou

Ktorá ryba je najlepšia?

Najlepšia ryba je tá, ktorá chutí vám. Obľúbený je losos s typickým ružovým mäsom bez kostí a s vyšším obsahom tuku, vďaka čomu je jeho mäso šťavnaté. Pomýliť si ho môžete s vzhľadovo aj chuťovo podobným morským pstruhom. Oba druhy sú bohaté na vitamín B6 a B 12.

Kapor s vysokým obsahom bielkovín vám pomôže získať svalovú hmotu, slede prospievajú chudokrvným.

Na treske si pochutíte nielen ako na filetách či štvorčekoch rybieho filé, ale aj na jej pečienke v oleji. Aj sardinkyšproty sa jedávajú najčastejšie konzervované.

Tuniak je vhodný na prípravu steakov, chutný je aj konzervovaný do šalátov alebo nátierok.

Ryby čerstvé aj mrazené vám Tesco privezie až domov!


Zdroj: vaha.sk, aktuality.sk, cz-ryby.cz, stobklub.cz, abecedazdravi.cz, www.zuzanasafarova.cz, hobby.idnes.cz, zuzanasafarova.cz

Vytlačiť stránku
Zdielať článok