Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Karfiol je vynikajúcim zdrojom vitamínov, minerálov, antioxidantov, ktoré pomáhajú znižovať riziko vzniku viacerých chorôb vrátane srdcovo-cievnych, diabetu, ale aj rakoviny. Ak sa dlhší čas snažíte schudnúť alebo si chcete jednoducho zlepšiť zdravie, pomôže vám karfiolová diéta.
Tým, že nahradíte suroviny ako ryža, pšenica či zemiaky karfiolom, zbavíte telo uhľohydrátov. Strava s nízkym obsahom sacharidov (teda uhľohydrátov) a škrobov zvyčajne obsahuje viac vlákniny a mikroživín. Obmedzením spomínaných sacharidov a škrobov, ktoré predstavujú výraznú časť vášho kalorického príjmu, pôjdu vaše kilá jednoduchšie dole. Karfiol môžete použiť na prípravu ľahkej pizze, zemiakovo-karfiolovej kaše, karfiolovej ryže či koláčikov.
Ak chcete naozaj schudnúť, je dôležité prijať fakt, že sa budete musieť vzdať určitého množstva kalórií. Jednou z možností je obmedziť obilniny. Karfiol má v porovnaní s obilninami výrazne nižší obsah sacharidov, je zdravý, ľahko sa pripravuje a dá sa použiť ako náhrada za vysoko sacharidové potraviny takmer v každom recepte.
Karfiol môžete konzumovať surový, varený, pečený, dusený či zapekaný. Je výborným doplnkom každého jedla vrátane šalátov aj polievok.
Chcete si pripraviť výborný šťavnatý zeleninový šalát s čerstvým karfiolom?
Je to veľmi jednoduché. Budete naň potrebovať: malý čerstvý karfiol, 1/2 hlavy červenej kapusty, 2 mrkvy, 1 červenú papriku a 1 menšiu uhorku. Všetky suroviny nastrúhajte na jemnom strúhadle, dôkladne premiešajte a pridajte olivový olej s citrónovou šťavou. Podávajte ho vychladený s nasucho opraženými tekvicovými, slnečnicovými a ľanovými semienkami a s čiernym a bielym sezamom.
Karfiolová pizza poteší všetkých s intoleranciou na lepok, ale aj tých, ktorí sa vyhýbajú múke z dôvodu redukcie hmotnosti. Karfiolové koláčiky s quinoou sú navyše vhodné aj pre vegánov.
Klasickú zemiakovú kašu pozná už každý, ale vyskúšali ste už karfiolovú kašu? Skúste si pri najbližšom varení oživiť bežnú kašu karfiolom a získate novú kulinársku skúsenosť. Výborne sa hodí k hovädziemu mäsu.
Ak vám ostal karfiol, môžete ho použiť na prípravu rýchlej krémovej karfiolovej polievky. Krémovú konzistenciu jej dodá pridaný syr.
Milovníkom pikantného jedla ponúkame zapekaný karfiol s chrenom. Tento výnimočný karfiolový recept vám rozhodne odporúčame vyskúšať.
Karfiol má jedinú nevýhodu – nadmerná konzumácia vám totiž môže spôsobiť nadúvanie. V prípade, že trpíte nejakým dlhodobým alebo chronickým ochorením, odporúčame vám, aby ste sa predtým, ako sa pustíte do karfiolovej diéty, poradili so svojím lekárom.
Zdroj: ndtv.com, timesnownews.com