Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Podľa tradičnej čínskej medicíny sa potraviny rozdeľujú podľa toho, aké majú energetické účinky pre telo. Časť spadá do kategórie jedál, ktoré zahrejú zvnútra, dodajú energiu, zdvihnú krvný tlak a druhá časť je považovaná za jedlá, ktoré ochladzujú a detoxikujú. Pretože prichádza zima, zamerajte sa na tie jedlá, ktoré udržia vaše telo v teple a dodajú vám potrebnú energiu v chladných dňoch. Doplňte zásoby v chladničke, špajzy a zaraďte do svojho jedálnička tieto potraviny:
Táto zelenina s bielym koncom stonky obsahuje množstvo kyseliny listovej, vitamínu C a mangánu, selénu, zinku, fosforu. Pór prekrvuje organizmus, povzbudzuje činnosť mozgu a priaznivo ovplyvňuje črevnú mikroflóru. Pór spracujete jednoducho podľa nášho návodu.
Táto morská pochúťka v sebe skrýva omega 3-mastné kyseliny a konkrétne kyseliny dokozahexaénovú a eikosapentaenovú. Mušle majú vplyv na správnu funkciu bunkových stien, nervov, imunity, kardiovaskulárneho systému a udržia vás v teple.
Nie je nič lepšie ako si v chladných zimných večeroch uvariť poctivý hovädzí vývar! Hovädzie mäso obsahuje hlavne vitamíny skupiny B a vitamín E, ale aj selén, zinok a železo. Železo je dôležité pri krvotvorbe a krv potom roznáša teplo po celom tele. Hovädzie mäso má vyšší podiel tuku a kalórií, čo opäť prispieva k udržaniu vášho tela v teple.
Zázvor je skvelým pomocníkom pri boji s kašľom a prechladnutím, posilňuje imunitu. Pomáha telu tráviť a udržuje teplo vnútri. Pôsobenie na telesnú teplotu má na svedomí látka zvaná gingeroly, ktorá tiež pomáha mierniť nevoľnosti všetkého druhu, aj tie v tehotenstve.
Zázvoru sa vyhýbajte, ak máte problémy so žalúdkom
Na rozdiel od iných orechov a semien, gaštany majú pomerne málo kalórií a tukov. Sú ale bohaté na minerály, vitamíny a fytonutrienty, vrátane kyseliny listovej, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek. Gaštany majú blahodarný vplyv na slezinu, obličky a podporujú obeh krvi.
Teplý šalát z jesennej zeleniny vás zohreje tiež
Vysokú hladinu draslíka a kyseliny listovej má táto zelenina. Draslík znižuje krvný tlak a kyselina listová opäť podporuje krvotvorbu. Paštrnák obsahuje aj vlákninu, ktorá je prospešná pre činnosť čriev.
Hlavná zložka karí korenia má antioxidačné účinky na ľudské telo. Je spájaná aj s liečbou neurologických porúch a bojom proti rakovine – účinnou látkou je kurkumín. Kurkumín posilňuje imunitu tým, že podporuje protizápalové procesy v tele.
Med pomôže nielen proti nachladnutiu, chrípke, zimnej únave a vyčerpanosti, ale dokáže vás tiež zahriať. Poctivý med od včelárov obsahuje veľa antioxidantov.
Škorica má neuveriteľnú moc rozprúdiť krv a zahriať celé telo. Bráni organizmu pred útokmi vírusov, baktérií a infekcií. Škorica zefektívňuje trávenie, a tým napomáha vylučovať škodlivé látky z tela. Doprajte si ju v horúcom maslovom bourbone so škoricou.
Sezam je bohatý na železo, ale aj vápnik, zinok, draslík, vitamíny skupiny B a vitamín E. Jedzte sezamové semienka, aby ste sa o všetky tieto prospešné látky nepripravili. Sezamové semienka sa odporúčajú pri chudokrvnosti, miernia prejavy menopauzy. Zvyšujú obranyschopnosť tela a prospievajú vlasom, nechtom a koži.
Rovnaké množstvo živín ako čerstvé ovocie má aj to sušené. Hoci je znížené množstvo vitamínu C, ostatné látky zostávajú zachované. Takže namiesto sladkostí si doprajte rôzne druhy sušeného ovocia a zdravým maškrtením prospejete svojmu telu a zahrejete ho. Sušené ovocie obsahuje totiž vlákninu, antioxidanty, kyselinu listovú a polyfenolové antioxidanty, ktoré zlepšujú prietok krvi. Vďaka sušenému ovociu znížite riziko obezity a zlepšite svoje trávenie.
Korenie, pri ktorom dajte pozor na dávkovanie a tehotné ženy by sa mu mali radšej vyhnúť úplne. Odporúčaná denná dávka šafranu je maximálne 30 miligramov. V správnom množstve však šafran zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, posilňuje imunitu a využijete ho aj pri kašli či astme.
Cícerové minestrone so šafranom
Možno vás to prekvapí, ale vajíčka majú veľký vplyv v prevencii chrípok a prechladnutí. Vďaka vitamínu D posilňujú imunitu a aktivujú účinné látky proti vírusom a baktériám. Vajíčka tiež obsahujú vitamíny A, B5, B12, B2, B6, E a K. Z minerálnych látok je to vápnik, fosfor, ktorý tiež podporuje zdravie kostí, draslík, železo alebo zinok, ktorý posilňuje imunitu. Uvarte si vajíčka presne tak, ako ich máte radi. Vajíčka namäkkko či natvrdo sa vám teraz dokonale podaria.
Korenie podporuje krvný obeh, prekrvuje aj intímne partie a pôsobí ako prírodné afrodiziakum. Čierne korenie prehrieva telo a je vhodné pri nachladnutí. Zahreje sliznice a tým sa lepšie uvoľnia hlieny pri nádche. Podporuje trávenie a rieši nízky tlak.
Podobný efekt ako korenie spôsobujú aj chilli papričky. Majú protizápalové účinky, prekrvujú telo a tým pádom aj zahrievajú. Nájdete v nich mangán, horčík, draslík i železo. Sú plné antioxidantov a chránia organizmus pred pôsobením voľných radikálov.
Čili nasypte aj do poctivej gulášovej polievky a podávajte ju v chlebe.
Ďalšie skvelú zeleninou, ktorá pomáha proti nachladnutiu a chrípke, je štipľavý chren. Má tiež protizápalové účinky, detoxikuje pečeň a podporuje krvný obeh.
Vysoký obsah vlákniny v strukovinách pozitívne ovplyvňuje trávenie. Zaraďte teda strukoviny do svojho jedálnička. Okrem vlákniny do svojho tela dostanete aj antioxidanty a prispejete k prevencii proti nádorovým ochoreniam a vzniku cukrovky II. typu.
Nejedávate mäso? Jedzte edamame!
Pšeno, pohánka, špalda, ovsené vločky aj ryža dokážu vaše telo dobre prehriať. Urobte si z nich kaše na rôzne spôsoby. Jedzte ich na raňajky a dodajú vám dostatok energie do celého dňa.
V lete si doprajte surovú a studenú zeleninu a tá vaše telo dokáže ochladiť. V zime naopak hoďte zeleninu na panvicu alebo ju uvarte a takto upravená vás naopak prehreje. Hodí sa výborne ako príloha k mnohým druhom jedál.
Váš zimný jedálniček sa nemusí skladať len z vyššie uvedených hrejivých potravín. Stačí ich len zaradiť do vašich receptov a vhodne skombinovať. Do vášho klasického smoothie pridajte napríklad trochu rozmarínu a vyrovnajte tak tepelný efekt.
Nestačí si raz začas dať jedlo so zahrievacimi ingredienciami, nečakajte teda okamžitý efekt. Viac tepla vášmu organizmu dodá pravidelná konzumácia vhodných jedál a potravín, doprajte si ich preto každý deň.
Jedálniček a zahrievacie potraviny nie sú všetko. Nezabúdajte ani na pitný režim a pohyb, čo podporí cirkuláciu krvi. Svoje telo tiež otužujte a nenechajte sa rozmaznať vyššou teplotou doma. Ak budete telo zvykať na nižšie teploty, upraví sa jeho termoregulácie a bude vám celkovo menej zima. Pri sprchovaní teda zaraďte striedanie teplej a studenej vody.
Existujú určité potraviny, ktoré dokážu naše telo prehriať. Nie je to však len o samotnej potravine, veľký vplyv má kulinárska úprava pokrmu. Všeobecne veľmi zahrievajú jedlá dlho varená, pečená a vyprážané. Avšak vzhľadom k vzniku potencionálne škodlivých látok sa odporúčam tým vyprážaným vyhnúť. V zime by každopádne mala tepelne upravená strava prevládať. Naše telo krásne prehrejú:
Z nápojov potom majú termický účinok:
Tvrdý alkohol a vôbec nadmiera alkoholu síce telo rýchlo prehreje vďaka rozšíreniu ciev, ale tento efekt je veľmi krátky. Po prvotnom prehriatí sa telo naopak ochladzuje.
Zdroj: doctor.ndtv.com, mindbodygreen.com, ordinace.cz, celostnimedicina.cz, spektrumzdravi.cz, margit.cz, womanonly.cz, vitalia.cz, zuzanasafarova.cz