Tipy a rady V zime nám najviac chutí cestovinový šalát a cviklový šalát. Prečo?

Koreňová, listová či hlúbová zelenina sú najlepšími adeptmi na teplé zimné šaláty. Ale čo k nej pridať? Uvarené obilniny, semienka, varené vajíčka, restované tofu či mäso, to všetko sú vhodné ingrediencie na zimné šaláty. Pripravte si ich aj doma a zoberte so sebou na desiatu či obed do práce.

Cestovinový šalát

Cestoviny sa považujú za „talianske“ jedlo, ale v skutočnosti majú pôvod už v starovekom Grécku. Pripravené cesto sa nechalo sušiť na slnku a potom sa varilo vo vode. Cestoviny sú vďačné jedlo, ktoré si viete pripraviť na slano alebo na sladko, na studeno aj na teplo. Cestovinový šalát patrí medzi najobľúbenejšie aj preto, že výber druhu cestovín má nekonečno možností a kombinácií.

Obsahujú veľa sacharidov, takže vás dobre zasýtia. Nemusíte sa ich báť konzumovať aj v studenej forme, sú chutné v bielej, ale aj v celozrnnej podobe. Zaujme vás náš šalát s kuracím mäsom a jogurtom? Pridajte k nemu uvarené penne alebo fusilli a takto obohatený cestovinový šalát vás zasýti ešte viac.

Nebojte sa pripraviť suroviny, ktoré poznáte len v studenej podobe, aj na teplo. Reďkovka je výborná v grilovanej aj pečenej forme. V spojení s kozím syrom získate nečakane chutnú kombináciu. A ak sa chcete opäť viac zahriať a nasýtiť, premeňte toto jedlo na cestovinový šalát. Výber konkrétneho typu už necháme na vás.

Vďačnou listovou zeleninou vhodnou do cestovinových šalátov je baby špenát, hodí sa takmer do každého teplého šalátu. Špenátový šalát s feta syrom a tekvicovými semienkami stačí obohatiť o varené penne a z letného šalátu vznikne sýty zimný.

Cviklový šalát

Pečená cvikla, cviklový koláč či cheesecake, cviklové palacinky... A čo tak cvikla do šalátu? Výhodou je, že ju viete v kuchyni použiť surovú aj varenú.

Cvikla je lacná a dostupná celý rok. V minulosti bola jednou zo základných potravín. Ako predchodca zemiakov sa stala pokrmom bežného ľudu. Podávala sa ako hlavný chod, ale aj ako príloha k mäsu. Postupom času sa na ňu zabudlo a našla svoje uplatnenie len vo forme zaváranej prílohy.

Cviklový šalát si však nemusíte pripraviť len zo zaváranej cvikle, pokojne si doň nastrúhajte cviklu čerstvú alebo predpečenú. Cvikla má vysoký obsah draslíka, dostatok vlákniny a zabezpečuje detoxikáciu organizmu. Obsahuje veľa železa a posilňuje imunitný systém. Cviklový šalát chutí výborne spolu s pečeným cesnakom, chrenom, jablkami či pomarančmi, ale aj s orechmi, kyslou smotanou alebo rôznymi syrmi. Ak sa chcete lepšie nasýtiť, pridajte do cviklového šalátu doma upečené krutóny.

Príkladom dvojice, ktorá k sebe jednoducho patrí, je cviklový šalát s kozím syrom.

V zime nám najviac chutí cestovinový šalát a cviklový šalát. Prečo?
Vajíčkový šalát

Vajcia obsahujú všetky dôležité výživné zložky, nevyhnutné pre zdravý vývoj organizmu. Dnes už niet pochýb o tom, že vajcia patria medzi potraviny s najvyváženejším obsahom nutrične významných látok.

Dominantnou zložkou vajec sú bielkoviny a tuky. Bielkoviny z vajec sú biologicky hodnotnejšie než napr. bielkoviny z mäsa, mlieka či rastlinných produktov. Cenné sú práve pre vysoký obsah esenciálnych aminokyselín, ktoré sú pre človeka nevyhnutné, lebo telo si ich nedokáže samo vyrobiť.

Bielkoviny vo vajciach majú vysokú sýtiacu schopnosť. Ak si dáte na raňajky vajíčka, zasýtia vás na dlhší čas.

Vajíčkový šalát so steakom a bylinkovým chlebom je chutné a výživné jedlo a tiež výborná alternatíva výdatného obeda.

Kapustový šalát

Jačmenné krúpy sú tu od nepamäti. Ešte dlhšie ako zemiaky aj cvikla. Svoju slávu si opäť pripomínajú v dnešných časoch, keď sa do povedomia dostávajú hlavne vďaka jedlám ako krúpoto. A čo tak pridať jačmenné krúpy do šalátu? Najlepšie im to funguje s kapustou. A keďže je zima, tak s tou kyslou. Zimný sýty krúpkový šalát s kyslou kapustou a slaninou je nenápadná lahôdka. Ak máte radi jedlá ako strapačky s kapustou, určite vyskúšajte aj takúto verziu kapustového šalátu.

Kapustu však môžete použiť do šalátov aj v surovej podobe. Mrkva, orechy, paprika a biela kapusta. A k tomu výborná zálievka s javorovým sirupom. Vyskúšajte tento výnimočný kapustový šalát.

Zdroj: slovenskypacient.sk, wikipedia.org, nazdravie.sk

Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.
40 min.
Dezerty