Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Marináda na bravčové, morčacie či kuracie mäso je presne to, za čo vás vaši hostia vyzdvihnú do nebies. Namiešajte si preto vlastnú, presne podľa vašej chuti a jej tajomstvo si nechajte pre seba. Na inšpiráciu sme pre vás zozbierali tieto zaujímavé tipy. Idete do toho?
Limetovo-koriandrová marináda na kuracie mäso
Názov tejto marinády nesie v sebe exotiku. Vďaka citrusom bude mäsko chrumkavé a krehké.
Potrebujete:
Zmiešajte všetky ingrediencie dokopy a kuracie mäso marinujte minimálne jednu hodinu pred grilovačkou.
Horčicová marináda na steaky
Po dijonskej horčici bude mať steak ešte výraznejšiu chuť.
V miske zmiešajte 4 lyžice dijonskej horčice, 3 najemno nasekané strúčiky cesnaku, 2 vetvičky najemno nasekaného rozmarínu, šťavu a kôru z jedného citróna a podľa chuti červené korenie a soľ. Marinádou potrite steaky a nechajte ich cez noc v chladničke. Skúste napríklad hovädzí steak s grilovanou kukuricou.
Tymianová marináda na kuracie mäso
Aromatický tymian svojou vôňou zaujme už pri príprave tejto marinády.
Potrebujete:
Trochu cesnaku, tymianu a kôry si odložte bokom. Všetko ostatné spolu vymiešajte. Kura v marináde marinujte v chladničke aspoň dve hodiny, maximálne však 8 hodín. Po ugrilovaní na záver ešte zmiešajte zvyšný cesnak, tymian, citrónovú kôru a posypte ním horúce kúsky.
Pivová marináda na krkovičku
Pivárov dozaista poteší, že svoj milovaný zlatistý mok nájdu aj v mäse.
Na dno širokej plytkej nádoby rozhádžte polovicu natenko nakrájanej cibuľe, 4 nasekané strúčiky cesnaku a položte na ne osolené a okorenené steaky. Zalejte pivom a sójovou omáčkou. Prikryte fóliou a marinujte jednu hodinu pri izbovej teplote alebo nechajte cez noc v chladničke.
Marináda na lososa
Keď sa chystáte hodiť na gril aj krásny steak z lososa, doprajte mu túto marinádu.
Potrebujete:
Steak z lososa osušte papierovými obrúskami. Zmiešajte všetky ingrediencie v malej nádobe a nalejte na lososa. Uistite sa, že je dobre natretý z oboch strán. Marinujte aspoň hodinu pred grilovaním.
Horčicovo-octová marináda na kura
Kombinácia octu a horčice vám možno na prvý pohľad nevonia, ale verte, že z grilu bude rozvoniavať nádherne!
Vo veľkej mise zmiešajte ¼ pohára jablčného octu, 3 lyžice celozrnnej horčice, 3 strúčiky nasekaného cesnaku, šťavu z 1 limetky, šťavu z ½ citróna, 2 lyžice hnedého cukru, pol lyžičky soli, 6 lyžíc olivového oleja a trochu mletého čierneho korenia. Zmesou poriadne ponatierajte kuracie kúsky a marinujte cez noc alebo aspoň 8 hodín.
Paradajková s koriandrom, mätou a čili na ryby
Nakrájajte na drobno päť paradajok, za hrsť čerstvého koriandru a pol hrste mäty. Dajte všetko do hrnca, zmiešajte s polovicou fialovej nakrájanej cibule a trošku papričky jalapeňo. Pridajte citrónovú šťavu, olivový olej, rascu a soľ podľa chuti. Dobre pomiešajte a zopár hodín pred použitím skladujte na čerstvom mieste. Výborne sa hodí k rybám.
Marináda na grilovanú zeleninu
Ak nemáte radi mäso, no grilovačka je vaša obľúbená udalosť, vyzbrojte sa zásobou zeleniny a namočte ju do tejto marinády:
Potrebujete:
Zeleninu _ cuketu, paradajku, papriku, baklažán – nakrájajte podľa chuti, zmiešajte ingrediencie na marinádu a v plytkej nádobe nechajte chute premiešať počas 30 minút až 1 hodiny.
Ste práve na diéte? Nevadí! Užijete si ju aj bez odriekania
Marináda s bourbounom na zeleninu
Troška alkoholu zanechá na zelenine zaujímavú stopu. Zmiešajte 2 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžice bourbonu, 1 lyžicu hnedého cukru, 1 čajovú lyžičku kajenského korenia a zeleninu do marinády naložte na 30 minút až 1 hodinu.
Ázijská marináda na mäso aj zeleninu
Kúsok Ázie na šťavnatom grilovanom mäsku vás prekvapí zmesou rôznych chutí.
Potrebujete:
Všetky ingrediencie jemne miešajte v nádobe, až kým sa cukor nerozpustí. Mäso alebo zeleninu marinujte deň pred grilovačkou.
Základná grécka marináda
Olivový olej, cesnak, tymian a oregano – to všetko vám pripomenie slnečné Grécko.
Zmiešajte 1/2 pohára extra panenského olivového oleja, 1/4 pohára čerstvej citrónovej šťavy, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžicu oreganových lístkov, 1 čajovú lyžičku tymianových lístkov a v pripravenej zmesi marinujte mäso aspoň 1 hodinu. Táto marináda sa skvele hodí na kuracie a jahňacie mäso, ale aj k morským plodom.
Balsamicová marináda na morčacie mäso
Táto marináda je vynikajúca na kuracie, hovädzie, jahňacie aj bravčové mäso.
Potrebujete:
Postup: Všetky ingrediencie spolu zmiešajte a mäso v nich marinujte minimálne jednu hodinu.
Potrebujete viac receptov a inšpirácie na grilovačku? Nech sa páči!
Zdroje: recipeswithessentialoils.com, foodnetwork.com, cooking.nytimes.com, geniuskitchen.com, care2.com, thespruceeats.com, sk.pinterest.com