Tipy a rady Tucet marinád na mäso a zeleninu pre chutnú grilovačku

Marináda na bravčové, morčacie či kuracie mäso je presne to, za čo vás vaši hostia vyzdvihnú do nebies. Namiešajte si preto vlastnú, presne podľa vašej chuti a jej tajomstvo si nechajte pre seba. Na inšpiráciu sme pre vás zozbierali tieto zaujímavé tipy. Idete do toho?

Limetovo-koriandrová marináda na kuracie mäso

Názov tejto marinády nesie v sebe exotiku. Vďaka citrusom bude mäsko chrumkavé a krehké.

Potrebujete:

  • ¼ pohára čerstvého nasekaného koriandra
  • ¼ pohára olivového oleja
  • ¼ pohára citrónovej alebo limetkovej šťavy
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 1 čajovú lyžičku rasce
  • 1 čajovú lyžičku čerstvého pretlačeného cesnaku

Zmiešajte všetky ingrediencie dokopy a kuracie mäso marinujte minimálne jednu hodinu pred grilovačkou.

Horčicová marináda na steaky

Po dijonskej horčici bude mať steak ešte výraznejšiu chuť.  
V miske zmiešajte 4 lyžice dijonskej horčice, 3 najemno nasekané strúčiky cesnaku, 2 vetvičky najemno nasekaného rozmarínu, šťavu a kôru z jedného citróna a podľa chuti červené korenie a soľ. Marinádou potrite steaky a nechajte ich cez noc v chladničke. Skúste napríklad hovädzí steak s grilovanou kukuricou

Tymianová marináda na kuracie mäso

Aromatický tymian svojou vôňou zaujme už pri príprave tejto marinády.

Potrebujete:

  • 1/2 pohára oleja
  • 2,5 polievkovej lyžice čerstvo nasekaného cesnaku so soľou, vypracovaného na pastu
  • 2,5 polievkovej lyžice najemno nasekaného čerstvého tymianu
  • 2 polievkové lyžice nastrúhanej chemicky neošetrenej citrónovej kôry
  • 1 polievkovú lyžicu nadrobno nakrájanej cibule
  • podľa chuti soľ, červené a čierne korenie

Trochu cesnaku, tymianu a kôry si odložte bokom. Všetko ostatné spolu vymiešajte. Kura v marináde marinujte v chladničke aspoň dve hodiny, maximálne však 8 hodín. Po ugrilovaní na záver ešte zmiešajte zvyšný cesnak, tymian, citrónovú kôru a posypte ním horúce kúsky.

Pivová marináda na krkovičku

Pivárov dozaista poteší, že svoj milovaný zlatistý mok nájdu aj v mäse.
Na dno širokej plytkej nádoby rozhádžte polovicu natenko nakrájanej cibuľe, 4 nasekané strúčiky cesnaku a položte na ne osolené a okorenené steaky. Zalejte pivom a sójovou omáčkou. Prikryte fóliou  a marinujte jednu hodinu pri izbovej teplote alebo nechajte cez noc v chladničke.

Marináda na lososa

Keď sa chystáte hodiť na gril aj krásny steak z lososa, doprajte mu túto marinádu.

Potrebujete:

  • 1 nasekaný strúčik cesnaku
  • 2 lyžice tmavého cukru
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
  • 2 lyžice najemno nasekaného petržlenu
  • 2 lyžice čerstvých tymianových lístkov
  • 1 lyžica čerstvých rozmarínových lístkov
  • Šťava z polovice citróna
  • 2 lyžice sezamového oleja
  • ¼ pohára extra panenského olivového oleja
  • Soľ, čierne korenie

Steak z lososa osušte papierovými obrúskami. Zmiešajte všetky ingrediencie v malej nádobe a nalejte na lososa. Uistite sa, že je dobre natretý z oboch strán. Marinujte aspoň hodinu pred grilovaním.

Horčicovo-octová marináda na kura

Kombinácia octu a horčice vám možno na prvý pohľad nevonia, ale verte, že z grilu bude rozvoniavať nádherne!
Vo veľkej mise zmiešajte ¼ pohára jablčného octu, 3 lyžice celozrnnej horčice, 3 strúčiky nasekaného cesnaku, šťavu z 1 limetky, šťavu z ½ citróna, 2 lyžice hnedého cukru, pol lyžičky soli, 6 lyžíc olivového oleja a trochu mletého čierneho korenia. Zmesou poriadne ponatierajte kuracie kúsky a marinujte cez noc alebo aspoň 8 hodín.

Paradajková s koriandrom, mätou a čili na ryby

Nakrájajte na drobno päť paradajok, za hrsť čerstvého koriandru a pol hrste mäty. Dajte všetko do hrnca, zmiešajte s polovicou fialovej nakrájanej cibule a trošku papričky jalapeňo. Pridajte citrónovú šťavu, olivový olej, rascu a soľ podľa chuti. Dobre pomiešajte a zopár hodín pred použitím skladujte na čerstvom mieste. Výborne sa hodí k rybám.

Marináda na grilovanú zeleninu

Ak nemáte radi mäso, no grilovačka je vaša obľúbená udalosť, vyzbrojte sa zásobou zeleniny a namočte ju do tejto marinády:

Potrebujete:

  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice ochuteného ryžového octu
  • 2 lyžice nasekaného čerstvého zázvoru
  • 1 lyžica sezamového oleja

Zeleninu _ cuketu, paradajku, papriku, baklažán – nakrájajte podľa chuti, zmiešajte ingrediencie na marinádu a v plytkej nádobe nechajte chute premiešať počas 30 minút až 1 hodiny.

Ste práve na diéte? Nevadí! Užijete si ju aj bez odriekania

Marináda s bourbounom na zeleninu

Troška alkoholu zanechá na zelenine zaujímavú stopu. Zmiešajte 2 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžice bourbonu, 1 lyžicu hnedého cukru, 1 čajovú lyžičku kajenského korenia a zeleninu do marinády naložte na 30 minút až 1 hodinu.

Ázijská marináda na mäso aj zeleninu 

Kúsok Ázie na šťavnatom grilovanom mäsku vás prekvapí zmesou rôznych chutí.

Potrebujete:

  • 240 ml sójovej omáčky
  • 120 ml vody
  • 180 ml hnedého cukru
  • 15 ml destilovaného bieleho octu
  • 15 ml oleja
  • 3 mladé cibule najemno nakrájané – aj biela, aj zelená časť
  • 4 strúčiky nasekaného cesnaku

Všetky ingrediencie jemne miešajte v nádobe, až kým sa cukor nerozpustí. Mäso alebo zeleninu marinujte deň pred grilovačkou.

Základná grécka marináda

Olivový olej, cesnak, tymian a oregano – to všetko vám pripomenie slnečné Grécko.

Zmiešajte 1/2 pohára extra panenského olivového oleja, 1/4 pohára čerstvej citrónovej šťavy, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžicu oreganových lístkov, 1 čajovú lyžičku tymianových lístkov a v pripravenej zmesi marinujte mäso aspoň 1 hodinu. Táto marináda sa skvele hodí na kuracie a jahňacie mäso,  ale aj k morským plodom.

Balsamicová marináda na morčacie mäso

Táto marináda je vynikajúca na kuracie, hovädzie, jahňacie aj bravčové mäso.

Potrebujete:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 pohára olivového oleja
  • 1/2 pohára balsamica
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 1 čajovú lyžičku sušeného rozmarínu
  • 1,5 čajovej lyžičky soli
  • čierne korenie

Postup: Všetky ingrediencie spolu zmiešajte a mäso v nich marinujte minimálne jednu hodinu.

Potrebujete viac receptov a inšpirácie na grilovačku? Nech sa páči!

Zdroje: recipeswithessentialoils.com, foodnetwork.com, cooking.nytimes.com, geniuskitchen.com, care2.com, thespruceeats.com, sk.pinterest.com

Vytlačiť stránku
Zdielať článok