Zdravý životní styl Zdravý štýl 8 tipov na parádnu grilovačku ak ste práve na diéte

Dali by ste si šťavnatú klobásku? Alebo chrumkavú slaninku či poriadne prepečené bravčové? Všetko sa krásne krúti na grile a vám sa už zbiehajú slinky. No zároveň dobre viete,  že leto je už za rohom, a ešte viac ako po klobáske vám srdce piští po ladných krivkách v dvojdielnych plavkách. Nezúfajte, máme pre vás zopár tipov, čo si môžete počas grilovačky bezpečne naložiť na tanier a neublížiť tak svojmu diétnemu snaženiu.

Mäso áno, ale to chudé
Siahnite po chudom mäse ako je morčacie či kuracie, je jedno či prsia alebo stehná. Môžete zimprovizovať napríklad špízy prekladané zeleninou, vytvoríte tak pestrú zmes chutí a farieb. Alebo si len tak upečte chudé mäso vo forme hamburgera či párku. Domáca salsa na báze uhorky a odtučneného jogurtu je ideálnym sprievodcom.

Pravidlo jedného taniera
Naberte si na tanier len jedenkrát a vyberte si múdro. Z kuracieho mäsa odstráňte kožu a z iných druhov odrežte tučné časti. Keby sa vám grilovačka nerátala bez párkov, dbajte na vysoký podiel mäsa a dajte si len jeden kus. Na tanier si naložte aj zemiaky v šupke a šalát. Ak je v ponuke cestovinový či ryžový šalát, nebojte sa ho, no len v prípade, že nie je zaliaty majonézou či mastným dressingom. Tabu by mal byť majonézový šalát ako aj kapustový coleslaw. Nepridávajte si ani extra plátky syra na hamburgery.

Oplatí sa vyskúšať:
Grilovaná zeleninová misa s tromi druhmi dipov
 

Dajte šancu rybám
Napriek tomu, že ryby nezvyknú byť kráľovné grilovačiek, netreba zabúdať, že aj ony sú vhodnou alternatívou. Ryby sú výborným zdrojom omega- 3 mastných kyselín. A tie sú zas dôležité pre kardiovaskulárny systém. Okrem toho sú zodpovedné aj za to, že ugrilované rybky sú krásne šťavnaté.

Dajte si doviezť čerstvú rybu priamo domov!

Trošku zelenej nezaškodí
Zelenina nesie v sebe obrovský nutričný potenciál, a to keď sa správne griluje nad žeravými uhlíkmi. Stavte na baklažán, zelenú špargľu, cuketu, papriku, paradajku, ktoré môžete pripraviť nakrájané na kúsky alebo na krúžky napichnuté ako špíz. Nezabudnite, že zelenina je bohatá na vitamín A a karotenoidy, ktoré sú základom pre dobrý stav pleti a slizníc. Bonusom je vysoký podiel vlákniny.

Chutná salsa bez majonézy
Majte sa na pozore pred zemiakovými lupienkami a lákavými krémovými salsami, bez ktorých sa neobíde žiadna grilovačka. Množstvo omáčok sa vyrába z majonézy, oleja, smotany a sú plné kalórií. Ak sa to aspoň trochu dá, držte sa pri paradajkových alebo jogurtových salsách, dobrou voľbou sú aj uhorkové tzatziki.

Voda a pohárik vína
Najlepším nápojom ku grilovačke je obyčajná voda. Tá vás zavlaží, uľahčí trávenie a dovolí vám vychutnať si čistú chuť vybratých dobrôt. Vyhnite sa sladeným nápojom, ktoré zvyknú sťažovať spracovanie jedál, rovnako tak aj alkoholu. Jeden – dva poháriky vínka si dovoliť môžete, keďže v malom množstve zdraviu prospieva. Pre jeho lepšie zmetabolizovanie „zalejte“ každý pohár vína pohárom vody.  

Na záver dezert
Namiesto dezertu siahnite po ovocí so šupkou, ktoré vám dodá vlákninu, potrebnú na trávenie. Alebo ovocie ponapichujte na špajdľu a ugrilujte
 Zmiešajte viac druhov a pripravte si ovocný šalát alebo si spravte domáci džús či smoothie. V horúcich mesiacoch dobre padne ovocná ľadová drť.

Štíhly tip:
Naplňte si žalúdok zeleninovým šalátom alebo vajíčkom natvrdo, zjete tak menej. Hranolky a sladkosti nahraďte šalátom a orechami.

Publikované: pred 7 mesiacmi
Vytlačiť stránku
Zdielať článok