Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
V neopakovateľnej atmosfére sa stretávala celá rodina. Na Štedrý deň sa mal každý najesť do sýtosti. Svedčí o tom aj prirovnanie – najedol sa ako sedliak na Vianoce. Medzi vianočnými zvykmi malo pečivo mimoriadny význam. Okrem posúchov, chlebov a opekancov sa na Vianoce pripravovali rôzne druhy vianočného pečiva. Dostatok pečiva bol predzvesťou hojnej úrody v nastávajúcom roku.
Asi neexistuje krajina, kde by neboli medovníky súčasťou vianočného stola. Medovníky majú svoje rôzne verzie, v Škandinávii sú to skôr zázvorníky, v našich zemepisných šírkach sa uprednostňujú tie s výraznou medovou chuťou. Medovníky patria medzi obľúbené aj u detí – ich zdobenie je súčasťou vianočných príprav. Pripraviť kvalitné a mäkké medovníky je celkom veda, my však máme návod na tie najlepšie.
Ak strávite Vianoce v Maďarsku, určite vás ponúknu tradičným vrstveným medovým koláčom s vanilkou. Jemná chuť tohto koláča je zvýraznená pridaním marhuľového džemu a jeho dokonalú mäkkosť docielite správnym skladovaním pri nízkej teplote.
Našim medovníkom je veľmi podobný poľský piernik, ktorý môžete ochutnať buď vo svetlej, alebo v tmavej podobe. Do niektorých poľských medovníkov sa pridávajú aj oriešky či sušené ovocie. Dokonca sa podávajú aj preliate čokoládou.
Keď sa neviete rozhodnúť medzi makovým, orechovým, tvarohovým či slivkovým koláčom, pripravte si vianočný štedrák. Keďže zloženie tohto vianočného koláča je naozaj bohaté, jeho názov je jednoznačný. Mak je však súčasťou sladkého vianočného pečiva vo viacerých krajinách.
V 19. storočí pricestoval do Uhorska arménsky recept, z ktorého vznikol vianočný makový závin. Ten patrí medzi obľúbené vianočné sladké pečivo napríklad v Maďarsku. Hovorí sa, že mak prináša prosperitu, takže v tomto závine sa ním naozaj nešetrí. V Poľsku je najobľúbenejší biely mak, ale keďže je ťažko dostupný, pripravuje sa závin z modrého maku. Mak tu predstavuje symbol šťastia.
Veľa maku tiež nájdete v bobáľkoch, ktoré môžete poznať aj ako opekance. V Maďarsku je tento tradičný vianočný recept známy pod názvom mákos guba a v Poľsku sú to makówki. Keďže opekance sa dajú pripraviť zo starých, suchých rožkov, patrí tento recept medzi chudobné. Známa je však aj jeho luxusnejšia verzia, keď sa malé opekance pripravia z kysnutého cesta a podávajú sa spolu so slivkovými pirohmi.
Ak si túžite Vianoce trošku ozvláštniť, vyskúšajte našu višňovo-makovú tortu. Mäkučké makové cesto, jemný našľahaný krém a višne – to je dokonalá kombinácia.
Šiesty január alebo „dvanásta noc“ je nielen sviatok Troch kráľov, ale tiež oficiálne ukončenie vianočných sviatkov. V tento deň sa pripravuje a podáva kráľovský koláč so zapečenou mincou alebo mandľou vo vnútri. Ten, kto mincu alebo mandľu získa, je kráľom alebo kráľovnou a bude mať v novom roku šťastie. Verzie tohto kráľovského receptu sa líšia podľa jednotlivých regiónov. Vo Francúzsku sa pripravuje kráľovský koláč z lístkového cesta s mandľovou plnkou, v iných krajinách sú známe verzie s piškótovým cestom a ovocím.
Mandle sú populárnou surovinou vo východnej Európe, najmä počas Vianoc. Okrem trojkráľového koláča sa na Vianoce pripravuje sladký mandľový závin. Patrí medzi tradičné sladké vianočné pečivo v Maďarsku, v Poľsku či Litve. „Strucla z Migdalowa“, alebo závin s mandľovou plnkou, sa pripravuje z kysnutého cesta a patrí medzi tie menej náročné.
Ak sme vám s mandľami urobili chuť, ale nemáte čas na nič zložité, vyskúšajte naše malé a jednoduché mandľové hríbiky. Krásne vám ozdobia vianočný stôl.
Aké by to boli sviatky bez vône domáceho sladkého vianočného pečiva? Recepty na vianočné pečivo a nepečené sladkosti máme aj pre tých, ktorí nič nestíhajú.
Upiecť vianočné pečivo nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Skúste sa vyhnúť zbytočným chybám pri pečení, ktoré zničia vaše koláče.
Ak máte radi slivky a štedrák je pre vás príliš náročný, pripravte si hit tejto sezóny – domácu slivkovú nátierku s čokoládou.
Zdobiť medovníky je veľká zábava. Ak však túžite nielen po domácich medovníkoch, ale aj po poleve, ponúkame vám návody na domáce polevy a farbivá, ktoré hravo zvládnete pripraviť aj s deťmi.
Zdroj: wikipedia.org, vianoce.sk