Tipy a rady Recepty na vianočné koláčiky aj pre tých, ktorí nemajú čas

Vianoce sú pre vás viac sviatkami zhonu ako pohody? Ledva stíhate nakúpiť darčeky, kdeže ešte pečenie? Pritom stačí iba hodinka času a vo vašom domove sa rozhostí pravá vianočná atmosféra z vône vanilky a napečených dobrôt. Veď ich nemusí byť veľa. A keď do prípravy vianočného pečiva zapojíte aj rodinu, zistíte, že ste spolu strávili jeden nezabudnuteľný večer. No tak prečo to neskúsiť – a potom nezopakovať?

Recepty na vianočné pečivo

Máme pre vás recepty na vianočné koláčiky, na ktoré nepotrebujete špeciálne prísady. Všetky nakúpite pohodlne v Tescu. Aj z domu.

Škoricové hviezdičky (bez múky)

Po škoricových hviezdičkách s mandľami namiesto múky sa len tak zapráši. Hlavne, ak sú naokolo celiatici. Na bezlepkové škoricové hviezdičky potrebujeme:

K bielku z jedného vajca pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy a vyšľaháme do tuhého snehu. Jemne vmiešame mleté mandle, 150 g preosiateho práškového cukru, škoricu, med. Cesto rozvaľkáme na pocukrovanej doske alebo medzi dvoma papiermi na pečenie a vykrajujeme hviezdičky. Na polevu vymiešame druhé bielko so zvyškom práškového cukru a pár kvapkami citrónovej šťavy. Poleva má byť hustá, ak sa rozlieva, pridáme ešte cukor. Potrieme ňou hviezdičky a pečieme 10 minút na teplote 130 °C.

Mandľové hríbiky

Vanilkové rožky

Vianočná klasika rozvonia celý dom vanilkovo-vianočnou vôňou, len čo zmiešame:

Cesto vyformujeme do gule, dáme na hodinu do chladničky odpočinúť a potom z neho tvarujeme malé rožteky. Pri teplote 190 °C pečieme 10 minút a ešte teplé obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru.

Vanilkové rožky bez vajec

Postup na vanilkové rožky bez vajec je rovnaký ako pri klasických vanilkových rožkoch. Na cesto potrebujeme:

Voňavé špaldové sušienky

Kokosové rožky

Skúste zmenu! Recept na kokosové rožky je modifikáciou receptu na rožky orechové.

Cesto spravíme z:

Cestom naplníme formičky na rožky a pri 160 °C pečieme asi 13 minút. Rožky musia byť svetlé. Keď vychladnú, namáčame konce v roztopenej čokoláde.

Linecké koláčiky

Z receptu na linecké koláčiky zamiesime cesto, na ktorom sa vyšantia všetky vaše vykrajovačky. Kúsky spájame džemom podľa toho, kto má aký rád, a tak si každý príde na svoje! Sú také dobré, že spravte rovno dvojitú dávku.

Recept na linecké koláčiky, ktoré nepotrebujú oddychovať v chladničke a pri 180 °C ich máte hotové do 10 minút.

Hotové koláčiky obalíme v práškovom cukre a spájame džemom.

Košíčky s marmeládou

Orechové košíčky

Či už pridáte do plnky kvapku alkoholu, alebo ich spravíte aj pre deti, receptu na orechové košíčky sa obávať netreba. Zvládnu ich aj začiatočníci.

Na cesto potrebujeme:

Vypracujeme cesto a po hodine v chladničke z neho odoberáme malé kúsky, ktoré vtlačíme do košíčkových formičiek. Pri 170 °C ich pečieme asi 8 minút.

Medzitým si pripravíme plnku z 250 g mletých vlašských orechov, 100 g cukru, 100 ml vody a 70 ml mlieka. Z cukru a vody uvaríme sirup. Mlieko dáme zovrieť, pridáme orechy a sirup, zmiešame a necháme vychladnúť.

Vychladnuté košíčky plníme plnkou. Tú môžeme poliať polevou z rozpustenej čokolády a ozdobiť polovicou orecha alebo lentilkou.

Snehové pusinky s ovocím

Marcipánové zemiaky

Na „zemiaky“ z marcipánu s mandľou uprostred si pripravte:

Marcipán spracujeme s bielkom, mletými mandľami, cukrom, múkou a pár kvapkami vody. Cesto, zabalené vo fólii, necháme hodinu v chladničke. Potom z nich tvarujeme menšie guľky – „zemiaky“, vtlačíme do nich mandľu a pečieme štvrť hodiny pri 150 °C.

Medvedie labky

Tento recept je na medvedie labky s kakaom. No vynikajúce sú aj bez neho.

Suroviny na medvedie labky sú:

Po hodine chladenia plníme cestom formičky a pečieme pri 170 °C asi 10 minút. Obalíme v práškovom cukre a schováme pred maškrtníkmi.

Taliansky chlebíček

Tenučké plátky talianskej špeciality cantuccini sú vynikajúce k poobedňajšej kávičke. Trošku náročnejšia príprava bude odmenená jedinečnou chuťou.

Potrebujeme:

Maslo s cukrom, vajcami, vanilínovým cukrom a pomarančovou kôrou vyšľaháme, pridáme múku, kypriaci prášok a zvyšné ingrediencie. Vytvoríme valček, ktorý zabalíme do fólie a dáme na pol hodiny do chladničky. Potom ho pečieme (bez fólie) pri teplote 180 °C asi 20 minút. Vyberieme z rúry, zúbkovaným nožom nakrájame na centimeter hrubé plátky a pri teplote 150 °C pečieme ešte ďalších 15 minút.

Orechovo-datľové guľôčky sú hotové za 15 minút

Figová saláma

Dajte si od pečenia na chvíľu pauzu. Na nepečenú figovú salámu nepotrebujete extra špeciálne prísady, stačí vám:

ľubovoľné prísady ako mandle, orechy, kandizované ovocie, hrozienka, nakrájané piškóty...

Všetko pomelieme na mäsovom mlynčeku, vytvarujeme šúľok, obalíme ho v cukre, zabalíme do alobalu a ako správnu salámu skladujeme v chlade.

Nepečené kávové zrná

Nielen kávičkári si pochutia na kávových zrnách, kvôli ktorým netreba zapínať rúru. Pripravíte ich z:

Všetko spolu zmiešame a necháme 15 minút odležať v chlade. Z hmoty vytvarujeme ovály, v ich strede spravíme tupou stranou noža ryhu a namáčame do čokolády.

Domáce „Raffaello“ guličky

Kokosové guličky sú takmer na nerozoznanie od originálu. A že nemajú oplátku? Nevadí! Sú bez lepku, a tak si ich môžu bez obáv dať aj celiatici.

Na domáce kokosové guľky „Raffaello“ potrebujeme:

Z cukru a vody uvaríme sirup. V horúcom sirupe rozpustíme margarín, pridáme kokos, vanilínový cukor, sušené mlieko a vypracujeme hmotu, ktorú dáme na hodinu odpočinúť. Z nej tvarujeme guličky s mandľou uprostred. Obalíme ich v kokose a položíme do papierových košíčkov.

Jednoduché domáce „Raffaello“

Ak máte menej času a viac chuti, môžete si spraviť ešte jednoduchšie domáce kokosové guličky. Z:

vypracujte hmotu, z ktorej tvarujte guličky s mandľou a obaľte ich v kokose.

Vianoce bez medovníkov sa nepočítajú! Upečte si ich v zdravšej verzii z ražnej múky

Recepty na vianočné koláčiky aj pre tých, ktorí nemajú čas

Vytlačiť stránku
Zdielať článok