Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Nejeden z nás sníval o tom, že niekedy sa naučí piecť ako jeho babička. Jej tortičky boli vždy dokonale nadýchané, bolo z nich cítiť vanilku a vyzerali ako sen. Do dokonalosti ich však možno doviedla práve vďaka skúsenostiam s nedopečeným cestom či zrazeným krémom.
Vedeli ste, že kypriaci prášok do pečiva časom stráca svoje účinky, soľ v koláčoch zvýrazňuje chute, že na druhu múky záleží? Ako sa vyvarovať chýb pri pečení a ktoré "fígle" by ste pri pečení koláčov a zákuskov mali ovládať? Poďte s nami vypiecť s pečením!
Doprajte si čas na premýšľanie a dôkladnú prípravu všetkých ingrediencií a potrieb na pečenie. V mnohých receptoch platí, že maslo alebo vajcia sa spracúvajú pri izbovej teplote, niekde je zas potrebné nachystať suroviny deň vopred alebo si na výsledok počkať pár hodín. Keď s tým budete počítať, nič vás nepríjemne neprekvapí a neodradí od pečenia.
Každá ingrediencie zastáva v receptoch svoje právoplatné miesto hlavne vďaka chemickej reakcii, ktorú pri pečení s ostatnými prísadami spôsobuje. Preto ak musíte nejakú z nich nahradiť zo zdravotných alebo stravovacích dôvodov, zistite, za čo ju môžete nahradiť, inak sa výsledok môže líšiť od očakávania. Zistite, čím všetkým môžete nahradiť vajíčka. To isté platí aj pre typ múky. Hladká múka má menšie zrná, a preto sa z nej rýchlejšie a ľahšie uvoľňuje lepok. Keď namiesto nej použijete múku hrubú, budú sa vám cukrovinky drobiť.
Správnym namiešaním masla či našľahaním vajec dostanú vaše sladká dielka jemnejšiu, vláčnejšiu a nadýchanejšiu štruktúru. Žĺtok s cukrom šľahajte, kým nezíska svetlo žltú až bielu farbu. Krém je vtedy dobrý, ak za sebou šľahač zanecháva stopu. Na otestovanie pevnosti snehu z bielkov otočte misu, v ktorej šľaháte, hore dnom. Ak sneh nevypadne, je dostatočne pevný. Nepodceňujte ani miesenie cesta, ktorým vpravujete dnu vzduch a cesto je tak kyprejšie.
Najjednoduchším spôsobom je zapichnúť špáradlo do stredu koláča. Ak ho vytiahnete suché, koláč je hotový.
Napovie vám aj farba cesta. Kým nenaberie zlatistý odtieň, neprepieklo sa dôkladne a mali by ste mu venovať ešte pár minút pečenia. Chcete však získať stopercentnú istotu? Potom na koláč položte dlaň a veľmi jemne zatlačte. Dopečené cesto sa vypučí naspäť hore, nedopečené zostane mierne deformované.
Mrkvové rožteky so slivkovým lekvárom
Pečiete raz za čas a balenie sódy bikarbóny nestihnete spotrebovať? Po dátume spotreby si vždy kúpte nové! Rovnako ako prášok do pečiva, aj jedlá sóda časom stráca svoje účinky a môže sa stať, že vďaka jej slabšiemu efektu neporastú vaše koláče tak, ako ste pôvodne očakávali.
Tip: Dajte si záležať na množstvo prášku do pečenia alebo sódy, ktoré použijete. Ak vám ujde ruka, koláč síce rýchlo porastie, ale aj rýchlo spľasne a prebytok prášku ho navyše zbytočne vysuší.
Sóda bikarbóna krásne zdvihne aj mrkvové rezy s kokosom
Do každého receptu pridajte malú štipku soli. Aj keď ju nenájdete v recepte. Soľ totiž dokáže krásne zvýrazniť všetky chute. Či už sa jedná o čokoládové sušienky alebo sviežu malinovú tortu.
Lyžička soli pomôže aj pivným brownies
Patríte k tým, ktorí pri pečení varia, píšu s deťmi úlohy, pri tom vybavujú telefonáty a očkom pokukujú po televízii? Je to úžasné, že to dokážete, ale mali by ste s tým skoncovať. Pečenie je kuchárske umenie aj relax a vyžaduje si celú vašu pozornosť.
Ak v recepte stojí, že formu na pečenie máte vymastiť tukom a vysypať múkou, urobte to starostlivo. Nezanechávajte na ňom voľné miesta, na ktoré sa môže torta rýchlo pripiecť. Rovnako postupujte aj pri vystielaní plechov papierom na pečenie. Nechcete predsa, aby všetko vaše úsilie vyšlo na navnivoč. Nepodceňujte ani kvalitu plechov na pečenie. S Go Cook vsádzate na toho správneho koňa!
Zdroje: bbcfood.com, thedailymeal.com, cuketka.cz