Tipy a rady Quinoa, pšeno, amarant – poznáte všetky bezlepkové obilniny?

Quinoa

So superpotravinami sa v poslednom čase roztrhlo vrece. Okrem toho, že sú moderné, sú naozaj aj zdraviu prospešné. Medzi tie najviac trendy patrí quinoa.

Quinoa je zaujímavá vďaka svojej nutričnej kvalite. Obsahuje komplexné sacharidy a značný objem bielkovín, a to nielen vo vysokej kvalite, ale aj kvantite. Má tiež vysoký obsah vápnika, horčíka, železa, zinku, medi, skupiny vitamínov B, vitamínov C, E, ale ja betakaroténu. Pre spomínaný vysoký obsah bielkovín je quinoa vhodná pri chudnutí. Jedinou nevýhodou je vysoká cena.

Odkiaľ quinoa pochádza?

Táto pseudoobilnina sa prvýkrát objavila v Južnej Amerike a starí Inkovia ju jedávali denne. Postupne sa prestala pestovať a nahradili ju klasické európske obilniny. V súčasnosti sa však pestuje nielen v Peru, Chile či v Ekvádore, ale aj v Dánsku, vo Veľkej Británii či v Nemecku.

Ako ju podávať?

Quinou je možné podávať ako prílohu k mäsu či k rybe, ako samostatný pokrm vo forme kaše na sladko či na slano alebo ako súčasť zeleninových či mäsových šalátov. Ak si neviete poradiť, ako takéto obilniny ako quinoa, pohánka, amarant či iné pripraviť, prečítajte si náš návod.

Quinoa – bezlepkové recepty

Quinoa je superpotravina. Vďaka svojim nevídaným vlastnostiam a výnimočnému zloženiu bola zaradená do zoznamu potravín vhodných aj do kozmu. Vezmite si aj vy na svoje cesty jeden z našich najlepších bezlepkových receptov –  šalát z quinoy a pečenej tekvice.

Quinoa a datle vám dodajú energiu presne vtedy, keď ju budete potrebovať. Stačí si ich zabaliť so sebou vo forme raw energetických kociek ako zdravú sladkú pochúťku vhodnú do práce či do školy.

Quinoa, pšeno, amarant – poznáte všetky bezlepkové obilniny?
Pšeno

Pšeno je nielen vďačnou bezlepkovou obilninou, ale má aj výnimočné vlastnosti. Tiež to nie je žiadny junior, vedeli o ňom už v starovekom Grécku a v Egypte. Najčastejšie sa z neho vyrábalo pivo a chlieb. Postupom času sa začalo pšeno používať aj v polievkach a pripravovali sa z neho aj pšenové raňajkové kaše. Neskôr však na trh prišla ryža a tá bohužiaľ pšeno vytlačila von z našich jedálnych lístkov.

Pšeno je lúpané proso a je nesmierne bohaté na množstvo vitamínov, najmä na skupinu vitamínov B. Obsahuje veľa minerálnych látok, predovšetkým železo a fosfor. Zlepšuje celkovú výdrž organizmu a dobíja telo energiou. Podporuje látkovú výmenu a pomáha pri chudnutí. V neposlednom rade je potrebné spomenúť vysoký obsah vlákniny, ktorá vytvára v tele pocit sýtosti.

Hubový perkelt so pšenom či pšenové placky s tuniakom – aj toto sú bezlepkové recepty, ktoré si zo pšena viete hravo pripraviť.

Amarant

Amarant alebo po slovensky láskavec. Pre Inkov, Mayov a Aztékov bol amarant posvätným zrnom, v preklade znamená „nesmrteľný“. Amarant nie je náročný na pestovanie, darí sa mu aj v suchých podmienkach či vo vyšších nadmorských výškach. Má vysokú výživovú hodnotu, je bohatý na bielkoviny, vlákninu, prospešné tuky, vitamíny a minerály. Podporuje obranyschopnosť a regeneráciu organizmu. Športovci ho užívajú na podporu rastu svalovej hmoty. Amarantovú pastu už dokonca skúšali konzumovať aj kozmonauti vo vesmíre. Jeho konzumácii sa potešia nielen celiatici, ale aj cukrovkári a obézni ľudia, pretože má málo cukru a nízky glykemický index.

Zadovážiť si ho môžete vo forme zrna alebo vločiek. Príprava je veľmi jednoduchá. Hrnček amarantových semienok prepláchnete vodou a varíte v dvojnásobnom množstve vody cca 20 minút.

Amarantové vločky sú výborné do raňajkovej kaše alebo ako výživná alternatíva obilnín pri prvých príkrmoch pre najmenších.

Pozor na „lepkové“ prekvapenie

Ak nakupujete často polotovary či predvarené výrobky, ako sú hranolčeky, zemiakové placky, klobásy, údeniny, zmrzlina, nízkotučné produkty, zemiakové lupienky, kečup, horčica, pikantné omáčky, čokoláda, sladkosti, pudingy či sójové omáčky, dobre si prečítajte zloženie. Môžu vás nepríjemne a nečakane prekvapiť.

Skrytý lepok – na tieto potraviny obzvlášť pozor

  1. Sladké drievko: Používa sa ako ingrediencia pri rôznych druhoch čaju, sladkostí či pochutín. Koreň sladkého drievka síce neobsahuje lepok, avšak spomínané polotovary sa vyrábajú s použitím pšeničnej múky. Buďte opatrní a dôkladne čítajte zloženie na etikete.
  2. Krabie tyčinky: Aj v tomto prípade dôsledne preverujte, z čoho sú tyčinky vyrobené. Nehanbite sa vypýtať si v reštaurácii zloženie. Imitácie krabích tyčiniek totiž obsahujú nielen rôzne farbivá, arómy, ale dokonca aj pšenicu.
  3. Mäsové výrobky: Väčšina z nich bohužiaľ nie je bezlepková. Preferujte nákup balených mäsových výrobkov, kde si viete prečítať zloženie a vyhnúť sa nepríjemnostiam pri trávení.
  4. Rajčinový pretlak a kečup: Pozor na aromatizované paradajkové zmesi, môžu obsahovať lepok.
  5. Sójová omáčka: Áno, je vyrobená zo sójových bôbov, ale väčšina sójových omáčok fermentuje spolu so pšenicou – niektoré dokonca obsahujú rovnaké množstvo pšenice ako sóje. Sójová omáčka sa nachádza v mnohých šalátových dresingoch, omáčkach, marinádach a mrazených potravinách.
  6. Bujón: Bujónové kocky a zmesi na polievky môžu obsahovať lepok, ktorý slúži ako spojivo jednotlivých ingrediencií v bujóne.

Ak máte doma celiatika

Ak jeden z členov vašej rodiny trpí celiakiou, je potrebné si dávať pozor na servírovanie konzervovaných jedál. Ak raňajkujete napríklad chlieb s lekvárom, nenaberajte si lekvár priamo z pohára tým istým príborom, akým ho potom budete natierať na chlieb. Nôž, ktorým následne natriete chlieb, môže do lekváru zaniesť omrvinky a kontaminovať ho lepkom. A to by ste milého celiatika takto zrána asi nepotešili.

Zdroj: mojezdraví.cz, celiakia.sk

Vytlačiť stránku
Zdielať článok