Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Mango nám dodáva množstvo vitamínov a dokáže každý zdravý jedálny lístok príjemne osviežiť svojou chuťou. Mango je vhodné do mnohých sladkých aj slaných receptov. Svojou hladkou konzistenciou dodáva smoothie plnú textúru a deti ho tiež milujú. Odrádza vás od kúpy manga v obchode, že si nedokážete správne vybrať alebo ho, naopak, pohodlne spracovať? S tým je koniec! Dnes vám ukážeme, ako sa dá mango využiť do posledného kúska dužiny.
Mangovník je robustný strom, ktorý sa najviac vyskytuje v ázijských krajinách. Aj keď sa mango pri pestovaní udržuje v nižšom vzraste, v dažďových pralesoch môže dorastať až do 600 – 1000 metrov. Legendy hovoria, že v tieni mangovníka meditoval aj Budha. Jeho kvety a listy majú významnú úlohu pri hinduistických obradoch a miska plodov manga bola v Indii symbolom priateľstva.
Mango obsahuje viac než 20 rôznych vitamínov, ktoré z neho robia nutričnú bombu. Vedeli ste si, že:
Recept: Losos s mangovým šalátom
Nesústreďujte sa na farbu. Aj zrelé mango môže byť sfarbené do zelena. Pri výbere toho správneho kusa bude najdôležitejší váš hmat a čuch. Poťažkajte mango v ruke a veľmi jemne stlačte. Zrelé mango nebude tvrdé, ale sa trochu podvolí. Potom ho ovoňajte – ak je zrelé, má pri stopke sladkastú arómu.
Čo urobiť s mangom, ktoré ešte nie je zrelé?
Mango skrýva v strede veľkú podlhovastú kôstku, ktorá sťažuje jeho krájanie. My vám však ukážeme, ako na to ísť ľahko a rýchlo:
1. Stopku manga nasmerujte smerom nahor a pod ňou si predstavte líniu, ktorá vertikálne prepolí mango.
2. Z každej strany rozrežte ovocie asi 1,5 centimetra od tejto vertikálnej linky.
3. Dužinu potom nožom rozdeľte na kocky bez toho, aby ste rozrezali šupku.
4. Následne kocky od šupky oddeľte polievkovou lyžicou.
Tip: V obchodoch nájdete aj špecializovaný krájač na mango, ktorý z neho jadro priamo vykrojí, a tak je celý postup krájania oveľa jednoduchší.
Zdroje: mango.org, nutrition-and-you.com