Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Melóny patria k letu rovnako ako slnko, teplo a voda. Do Európy prišli v 16. storočí z Ázie. V Turecku a Grécku sú národným ovocím. Z gréčtiny majú melóny aj meno, ktoré pripomína ich tvar: slovo „melopepon“ znamená „veľké jablko“. A keď sa už hráme so slovíčkami – viete, či je spisovné hovoriť dyňa alebo melón? Červený melón má botanický názov dyňa červená, žltý melón sa v botanike nazýva melónom cukrovým. Či však použijete slovo „melón“ alebo „dyňa“, obe sú synonymom botanických označení a sú správne.
Červené melóny, alebo ak chcete dyne červené, sú symbolom leta a azda najobľúbenejšou zeleninou. Áno, čítate dobre – melón je zelenina! Patrí do čeľade tekvicovitých, podobne ako uhorka alebo cuketa. Sladká chuť melónov však nenapovedá nič o tom, že by tieto šťavnaté plody nemali byť ovocím. A tak nás melóny mýlia podobne ako paradajky, ktoré sú vlastne ovocie, ale jeme ich ako zeleninu. Snáď sme vás príliš nepomotali.
Keď sa povie „melón“, nie vždy je jasné, o čo vlastne ide. Melón, alebo ak chcete dyňa, má totiž dva základné druhy. A podobne ako s tým ovocím a zeleninou, aj tu je to trochu komplikovanejšie. Ani ten najsladší červený melón sa nemôže nazvať cukrovým, pretože cukrové melóny sú žlté. Červené dyne sú melóny vodové. Zapamätáte si to jednoducho – z červeného melónu vám tečie po brade viac šťavy, a preto je vodový.
Pre bežných spotrebiteľov sú červené melóny buď celozelené alebo pásikavé. Možno ešte podlhovasté a guľaté a to je všetko. Keď však spoznáte ich odrody, budete vedieť, že aj ružový melón môže byť už sladučko zrelý a jasnočervená zrnitá dužina nemusí naznačovať prezretie.
Medzi prvými dozrievajú melóny Sugar baby. Tmavozelené, guľaté, asi 4-kilové plody sú sladké, zrnité a ak máte radi melóny plnené alkoholom, voľte práve Sugar baby.
Jasnočervenú zrnitú dužinu si v zrelosti zachovávajú zhruba štvorkilové melóny Sun gift (Gift of the sun). Zaujímavá je ich šupa žltej farby.
Žltý je aj Janosik, no nie zvonka, ale zvnútra. Svetlozelená šupa s tmavými pruhmi skrýva žltú, mäkkú a šťavnatú dužinu.
Ak máte radi poriadne melóny, poobzerajte sa po odrode Crimson sweet, Suzi, Dumara, Top.
Zaručene ich spoznáte podľa zebrovitej šupy, guľatého až oválneho tvaru a veľkosti kľudne až 12 kíl. Vnútri sú tieto melóny spoľahlivo sladké, voňavé a šťavnaté, majú málo zrniečok a v studenej špajzi vám vydržia pomerne dlho.
Oproti tomu je melón Mini love ako trpaslík. Iba asi 2-kilový melónik má malé zrniečka, tmavozelenú šupu s jemnými pásmi a sladkú, šťavnatú chuť. Dopestujete ho aj vo veľkom kvetináči na slnečnom balkóne.
Žlté, teda cukrové melóny, rozlíšite druhu ľahšie, ako ich červených bratrancov. Odlišujú sa už na pohľad tvarom, farbou a každý druh je v obchode vždy označený. Najlepšie chutia studené.
Galia je najznámejším reprezentantom cukrových melónov. V zrelosti jej charakteristickú vôňu ľahko identifikujete a spoznáte ju aj podľa šupy, ktorá pripomína jemne rozpraskanú kôru stromov.
Kantalupe, alebo aj Cantaloupe chuťovo aj vôňou pripomína ananás, niekedy mango. Je najmenší z cukrových melónov, guľatý. Šupka býva žltozeleno alebo žltobielo rebrovaná, akoby zabalená v sieťke, dužina je žltá. Kantalupe melón je veľmi sladký a dokonale chutí so zmrzlinou. Kantalupskému melónu sa podobá Charentais so svetlozelenou pruhovanou šupou. Jeho oranžová dužina pripomína marhule chuťou a vôňou a preto je ideálny na prípravu dezertov.
Ragbyovú loptu pripomína Piel de sapo. Jeho tuhá dužina s maslovou farbou je dobre chránená pevnou šupou, vďaka ktorej si vyslúžil prezývku „krokodílí melón“, alebo „žabí melón". V južnej Amerike sa mu darí od jesene do jari, preto ho volajú aj zimný melón. Pri jeho príprave používajte len bielu časť dužiny, zelená pri šupe nie je chutná.
Bledučkožltá, takmer biela s nádychom dozelena je dužina medového, alebo Honeydew melóna. Jeho šupka je hladká, citrónovožltá. Ak chcete podávať prosciutto alebo šunku s melónom, voľte Honeydew.Náš tip na horúce letné noci: Rozmixujte vychladený Honeydew a zalejte ho šumivým vínom.
Aj za takú sezónnu záležitosť, akou melóny jednoznačne sú, sú ľudia ochotní utratiť veľké peniaze. V Japonsku v roku 2016 bol pár dokonale guľatých cukrových melónov odrody Yubari vydražený za rekordných 27 240 dolárov (23 355 eur)? Na žltých dyniach z mestečka yubari nebolo na pohľad nič extra. Ich kupca povedal, že chcel iba „vrátiť láskavosť farmárom, ktorí nám pomáhajú každý rok.“ Z Japonska pochádza aj ďalší najdrahší melón. Densuke s červenou dužinou zaujme čiernou farbou šupy. Rastie na ostrove Hokkaidó a jeho úroda sa ročne ráta na pár desiatok kusov. Ceny za tento melón sa pohybujú od 2 500 až do vyše štyritisíc eur.
Keď sme už v tom Japonsku: Vedeli ste, že... Japonci pestujú melóny v tvaroch štvoruholníkov, aby boli lepšie skladovateľné? Zamilovaní si radi pochutia na melónoch v tvare srdca.
Príroda to zariadila tak, že melón je veľmi rafinovaným spôsobom, ako v lete dodržiavať pitný režim a neprísť o vitamíny a minerály. V určitom množstve si ich môžu dopriať aj diabetici a tehotné ženy. V tehotenstvo melón býva pomocníkom pri opuchoch. Melón je z takmer 90 % voda, plná vlákniny, vitamínov A, B, C, K a najmä draslíka, pričom cukrové melóny ho majú až trojnásobne viac ako červené dyne. Sladkú chuť melónom dáva ovocný cukor, teda fruktóza a tá vás nabíja energiou. Melóny tie obsahujú látku L-citrulín, ktorá pomáha pri odstraňovaní svalovej horúčky, tzv. „svalovice“. Melóny svojim vysokým obsahom vody pôsobia močopudne, čo prečisťuje lymfatický systém a obličky, čím pôsobí priaznivo pri prevencii obličkových kameňov, pri ochoreniach pečene, ale aj pri odstraňovaní celulitídy. Vláknina upravuje vyprázdňovanie, môže sa stať, že po veľkom množstve zjedených melónov vás preženie. Melóny podporujú metabolizmus, hydratujú pokožku zvnútra, sú dobré pri úpale a únave z tepla. Dyne si dajte, keď ste v strese. Upokoja vás a pomôžu so spánkom. Melón vás v lete osvieži, upokojí, zaženie smäd aj hlad.
Nemáte radi melónové jadierka? To je škoda, pretože sú bohaté na horčík a tak pomáhajú regulovať činnosť srdca a krvný tlak, ako aj metabolizmus. Podporujú tvorbu kolagénu, dobrého na chrupavky, vlasy, nechty, pleť. Lykopén v melónových jadierkach je silný antioxidant, prispievajúci k prevencii zhubných ochorení. Pre mužov sú melónové semienka zaujímavé schopnosťou ochrany prostaty.
Melónové jadierka si odložte na zimu, aby ste aj mimo sezóny mohli využívať všetky zdravotné benefity melónov. Povarte hrsť melónových semiačok štvrť hodiny v dvoch litroch vody a tento vývar popíjajte počas dvoch dní, nie viac. Ak vám však zrniečka napriek ich účinkom vadia, poobzerajte sa po melóne bez jadierok.
Melón bez jadierok je výsledok usilovnej spolupráce ľudí a prírody. Pôvodné odrody boli vágnej chute, ale pestovateľom melónov sa pozdával, nuž mu trochu pomohli. V bežnom červenom melóne je štandardný počet chromozómov 22, čo je diploidné číslo. Melóny s párnym počtom chromozómov produkujú samčie a samičie pohlavné bunky s 11 chromozómami, ktoré sa zdvojnásobujú. Pestovatelia melónov toto číslo zdvojnásobili ešte raz a z 22 chromozómov spravili 44. Peľom z melónov s 22 chromozómami potom opelili rastliny so 44 chromozómami a semená rastlín červených dýň z takéhoto kríženia mali 33 chromozómov. Melóny s 33 chromozómami nevytvárajú, alebo len zriedka, životaschopný peľ a semená, takže sú bez zrniečok. Ako vidno, pestovanie melónov bez jadierok je trochu zložité. Z toho dôvodu melóny bez zrniečok nie sú také bežné a ich cena je o trochu vyššia, ako pri melónoch so zrniečkami.
Olej z melónových zrniečok využijete aj zvonka v starostlivosti o vlasy a pokožku. Votrite ho do pokožky a jemne do vlasov, kde bude dlho pôsobiť hydratačne. Dobre ho znáša aj mastná a aknózna pleť. Urýchľuje aj hojenie popálenín a rán. Melónový olej sa používa aj ako prírodné antiparazitikum pre ľudí aj pre zvieratá. Okrem toho má účinky ako melón – prečisťuje obličky, močové a lymfatické cesty, detoxikuje, posilňuje imunitu, napomáha pri prevencii a liečbe zápalov prostaty.
Odpoveď je jednoduchá – pokiaľ to nepreženiete, melóny, najmä červené dyne, sú pre diétne dni ako stvorené. Melón pred jedlom zasýti, po jedle zaženie chuť na sladké a veľké množstvo vody v dyniach odplaví nazbierané toxíny. Žlté melóny majú viac kalórií, pol kila počítajte ako jedno jedlo. Melóny nemusíte jesť iba samotné – namixujte si z nich ovocno-melónové smoothie, alebo si spravte korenistý šalát z červenej dyne, uhorky, bulharského syra a byliniek. Čisto melónovú diétu ale nedržte dlhšie ako tri dni, inak riskujete zdravotné problémy.
Zaujíma vás kalorická hodnota melónov? Sto gramov červeného melóna má 118 kilojoulov, 93 gramov vody, 6 gramov sacharidov, 0,69 g vlákniny a 0,17 g tuku. Kalorická hodnota žltého melóna v sto gramoch je 114 kilojoulov, 90 gramov vody, 8 gramov sacharidov, 0,55 g vlákniny, 14 mg vápnika a iba 0,1 g tuku.
Teplomilným melónom sa darí na juhu, ale v skleníku alebo fóliovníku sa o to môžete pokúsiť aj v chladnejších oblastiach. Semienka vysievajte 2 cm hlboko do pôdy pod fóliu, žlté melóny do vzdialenosti asi meter, červené na jeden a pol metra. Keď rastliny nasadia pravé lístky, vyjednoťte ich.
Melóny je lepšie pestovať z priesad, vysádzaných po 15.máji pod fóliu. Týždeň pred plánovanou výsadbou melónové priesady otužujte, načas ich vykladajte von, aby si zvykli na zmenené teplotné podmienky. Potom vysádzajte melóny pod fóliu. Do nej spravte dieru, lopatkou vyberte toľko zeminy, aby sa do diery vošiel koreňový bal po klíčne listy, rastlinu zalejte, jamku zasypte. Pod fóliou sa melónom darí lepšie a netrápi ich burina.
Po vysadení nie je potrebné polievať melóny ani v najsuchšom období. Melóny zavlažujte až keď kvitnú, a nikdy nie v horúcich dňoch. Stačí im zálievka 2 – 3-krát za vegetačné obdobie a nikdy nie na listy. Je dôležité chrániť dyne pred plesňovými ochoreniami.
Melóny potrebujú opelenie, inak rastie iba bujná rastlina bez plodov. Problém s opeľovačmi môže nastať vo fóliovníkoch a skleníkoch, resp. pri pestovaní melónov pod fóliou, kam nemá opeľujúci hmyz prístup. V takom prípade musíte melóny opeliť ručne. Zo samčích kvetov jemne odstránite korunné lístky a tyčinkami potriete bliznu samičieho kvetu.
Zber melónov je tak trocha hádanka. Vodové melóny sú zrelé, keď majú tmavú kôru a pri poklepaní vydávajú hlboký zvuk. Napovie vám aj usychajúca stonka a úponok pri plode. Cukrové melóny po zbere potrebujú ešte dva – tri dni na dozretie. Inak vás nepríjemne prekvapí ich repovitá chuť.Zdravé celé melóny vydržia uskladnené aj pár týždňov. Počas uskladnenia sa ale mení ich chuť.
Výber dobrého, zrelého melóna nemusíte nechávať na náhodu, máte ho vo svojich rukách. Takmer na istotu idete, ak si kúpite už prekrojenú dyňu. Privoňajte k nej, pozrite sa, či dužina nezačína hniť a či kôra nie je poškodená. Na trhu vám do červeného melóna ešte stále spravia trojuholníkový zárez, aby ste videli aj cítili, že vami vybraná dyňa je už zrelá. V obchodoch sa pri výbere červeného melóna spoľahnite na oči a uši a použite tieto tri triky: V prvom rade hľadajte pevný, ťažký a rovnomerný kus bez mäkkých miest a škrabancov, ktorého šupa je celistvá, bez priehlbín a poškodení a stonka je suchá. Potom ho pomačkajte na opačnej strane oproti stonke. Ak je mäkký, ruky preč, je totiž starý a bude bez chuti.
Najobvyklejším spôsobom jedenia melónov je dať ich vychladnúť, nakrájať a zjesť. Krájajú sa na mesiačiky, trojuholníčky, kocky. Najmä pre deti je zábavné vyjedanie polovičky melóna lyžicou, z čoho sú potom celé dolepené.
Melón červený aj cukrový majú v kuchyni širšie uplatnenie. Melón použite:
Zdravá rada: Aby ste sa vyhli nepríjemným dôsledkom, melóny nejedzte s mliečnymi výrobkami a nezapíjajte studenými nápojmi.
Odporúčame vám vyskúšať tieto melónové recepty: