Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Broskyne, nektárinky a marhule patria medzi kôstkové ovocie. Trvanlivosť kôstkovín je obmedzená a najlepšie chutia hneď po odtrhnutí. Kôstkové ovocie dlho neskladujte, rýchlejšie podliehajú skaze. Medzi kôstkoviny patria:
Kôstkové ovocie má vysoký obsah minerálov, preto vás nabije energiou každá jedna porcia. Doprajte si ich čo najviac aj preto, aby ste mali zdravé a pevné nechty, vlasy, pokožku. To ale ani zďaleka nie sú všetky dôvody, prečo by ste mali jesť marhule a broskyne celú sezónu.
Marhuľový koláč zo špaldovej múky postave až tak neublíži
Marhule prospejú vášmu telu v surovom i sušenom stave. Toto nízkokalorické ovocie 100 gramoch obsahuje 87 g vody, 12 g sacharidov, 3 g vlákniny, 0,87 g bielkovín, 0,13 g tukov. Pozor však na sušené marhule, ktoré majú až 250 kalórií a 53 g cukru.
S marhuľami sa zásobíte vitamínmi skupiny B, vitamínom A, C, E, kyselinou listovou, vápnikom, železom, sodíkom, horčíkom. Takmer 40-percentný podiel vitamínu A predurčuje marhule na starostlivosť o zrak a vysoký podiel vlákniny si poradí so zápchou. Marhuľový olej z jadier zvnútra „pohladká“ pečeň, srdce, tráviaci systém, zvonka upravuje aknóznu, ekzematickú a slnkom podráždenú pokožku.
Marhule sú pre zdravie významné aj z ďalších dôvodov:
POZOR!
Marhuľové jadrá obsahujú jedovatý amygdalín, škodlivý najmä pre deti.
Recept na marhuľový džem sa zíde každej dobrej gazdinke
Zamatový vzhľad, neodolateľná vôňa a šťavnatá chuť zaraďujú broskyne medzi obľúbené letné ovocie. Zložením sú podobné marhuliam. V 100 gramoch broskýň je 88 gramov vody, 12 g sacharidov, 0,76 g bielkovín, 0,15 g tuku a 2 gramy vlákniny. V broskyniach sú významne zastúpené vitamíny skupiny B, vitamín A, C, K a kyselina listová, draslík, fosfor, horčík. Svojim zložením broskyne:
Tip: Broskyne zaraďte do svojho diétneho programu. Spoľahlivo zaženú chuť na sladké.
Osviežte sa grilovanými broskyňami so zmrzlinou
Nektárinka je špeciálna forma broskyne s hladkou šupou. Preto sú aj účinky nektárinky na zdravie podobné ako pri broskyniach. V 100 gramoch je až 80 gramov vody, vyše 2 gramy vlákniny, 9 g sachadridov a 1,2 g bielkovín. Nektárinky sú plné draslíka, fosforu, horčíka a vitamínu A, C, E. A prečo sú nektárinky zdravé? Podobne ako marhule a broskyne:
Tehotné ženy si starostlivo vyberajú, čo zjedia a čomu sa vyvarujú. Marhule, broskyne aj nektárinky sú plné vitamínov a minerálov, dokonca aj kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre správny vývoj dieťaťa. Napriek tomu s marhuľami opatrne. Obsahujú vysoký obsah medi a jej nadbytok sa zvykne spájať s hyperaktivitou či niektorými poruchami.
Broskyne a nektárinky sú pre tehotné ako stvorené. Najmä broskyne, ktoré dokážu skrotiť rozbúrené hormóny, zahnať chuť na sladké, zmierniť opuchy. Navyše sú ľahko stráviteľné, takže je predpoklad, že osožia aj pri ranných nevoľnostiach. Aj tu ale platí – všetko s mierou. Dve – tri broskyne denne sú akurát.
Zdroj: kaloricketabulky.sk, belmarrahealth.com, wikipedia.org, izdravie.sk, slo.gurusbaby.ru