Zdravý životní styl Zdravé jedlo Marhule, broskyne, nektárinky: Silná trojka proti únave

Broskyne, nektárinky a marhule patria medzi kôstkové ovocie. Trvanlivosť kôstkovín je obmedzená a najlepšie chutia hneď po odtrhnutí. Kôstkové ovocie dlho neskladujte, rýchlejšie podliehajú skaze.  Medzi kôstkoviny patria:

  • čerešne
  • višne
  • slivky
  • ringloty
  • marhule
  • broskyne
  • nektárinky
  • avokádo

Kôstkové ovocie má vysoký obsah minerálov, preto vás nabije energiou každá jedna porcia. Doprajte si ich čo najviac aj preto, aby ste mali zdravé a pevné nechty, vlasy, pokožku. To ale ani zďaleka nie sú všetky dôvody, prečo by ste mali jesť marhule a broskyne celú sezónu.

Marhuľový koláč zo špaldovej múky postave až tak neublíži

Jedzte marhule pre zdravie aj pre krásu

Marhule prospejú vášmu telu v surovom i sušenom stave. Toto nízkokalorické ovocie 100 gramoch obsahuje 87 g vody, 12 g sacharidov, 3 g vlákniny, 0,87 g bielkovín, 0,13 g tukov.  Pozor však na sušené marhule, ktoré majú až 250 kalórií a 53 g cukru.
S marhuľami sa zásobíte vitamínmi skupiny B, vitamínom A, C, E, kyselinou listovou, vápnikom, železom, sodíkom, horčíkom. Takmer 40-percentný podiel vitamínu A predurčuje marhule na starostlivosť o zrak a vysoký podiel vlákniny si poradí so zápchou. Marhuľový olej z jadier zvnútra „pohladká“ pečeň, srdce, tráviaci systém, zvonka upravuje aknóznu, ekzematickú a slnkom podráždenú pokožku.

Marhulepre zdravie významné aj z ďalších dôvodov:

  • napomáhajú tvorbe a regenerácii buniek
  • udržiavajú v kondícii nervy, čím prispievajú k dobrej nálade
  • úspešne bojujú s únavou
  • pomáhajú vzbudiť chuť do jedla
  • podporujú imunitu
  • spevňujú vlasy a nechty
  • chránia pokožku pred slnkom
  • preventívne pôsobia proti:
    • Alzheimerovej chorobe
    • šeroslepote
    • sivému zákalu
    • zápche
    • vyčerpanosti
    • chudokrvnosti – sušené marhule majú viac železa ako čerstvé
      Päť sušených marhúľ vás zbaví zápchy, mierne laxatívne pôsobia aj čerstvé zrelé marhule. Preto je toto ovocie vhodné zaradiť do detoxikačného programu.

POZOR!
Marhuľové jadrá obsahujú jedovatý amygdalín, škodlivý najmä pre deti.

Recept na marhuľový džem sa zíde každej dobrej gazdinke 

Dajte si broskyne, keď chudnete

Zamatový vzhľad, neodolateľná vôňa a šťavnatá chuť zaraďujú broskyne medzi obľúbené letné ovocie. Zložením sú podobné marhuliam. V 100 gramoch broskýň je 88 gramov vody, 12 g sacharidov, 0,76 g bielkovín, 0,15 g tuku a 2 gramy vlákniny. V broskyniach sú významne zastúpené vitamíny skupiny B, vitamín A, C, K a kyselina listová, draslík, fosfor, horčík. Svojim zložením broskyne:

  • podporujú krvotvorbu
  • posilňujú imunitu
  • odvodňujú
  • zlepšujú zvládanie stresu a uvoľňujú
  • upravujú peristaltiku a vylučovanie
  • vyrovnávajú hladinu hormónov
  • hydratujú pleť – roztlačenú broskyňu nechajte pôsobiť 20 minút a umyte

Tip: Broskyne zaraďte do svojho diétneho programu. Spoľahlivo zaženú chuť na sladké.

Osviežte sa grilovanými broskyňami so zmrzlinou

Prečo sú nektárinky zdravé?

Nektárinka je špeciálna forma broskyne s hladkou šupou. Preto sú aj účinky nektárinky na zdravie podobné ako pri broskyniach. V 100 gramoch je až 80 gramov vody, vyše 2 gramy vlákniny, 9 g sachadridov a 1,2 g bielkovín. Nektárinky sú plné draslíka, fosforu, horčíka a vitamínu A, C, E. A prečo sú nektárinky zdravé? Podobne ako marhule a broskyne:

    • Posilňujú imunitu
    • Čistia obličky
    • Upravujú krvný tlak
    • Regenerujú pokožku
    • Podieľajú sa na tvorbe červených krviniek

Marhule, broskyne, nektárinky: Silná trojka proti únave

Marhule, broskyne a nektárinky v tehotenstve

Tehotné ženy si starostlivo vyberajú, čo zjedia a čomu sa vyvarujú. Marhule, broskyne aj nektárinky sú plné vitamínov a minerálov, dokonca aj kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre správny vývoj dieťaťa. Napriek tomu s marhuľami opatrne. Obsahujú vysoký obsah medi a jej nadbytok sa zvykne spájať s hyperaktivitou či niektorými poruchami.

Broskyne a nektárinky sú pre tehotné ako stvorené. Najmä broskyne, ktoré dokážu skrotiť rozbúrené hormóny, zahnať chuť na sladké, zmierniť opuchy. Navyše sú ľahko stráviteľné, takže je predpoklad, že osožia aj pri ranných nevoľnostiach. Aj tu ale platí – všetko s mierou. Dve – tri broskyne denne sú akurát.

Zdroj: kaloricketabulky.sk, belmarrahealth.com, wikipedia.org, izdravie.sk, slo.gurusbaby.ru

Vytlačiť stránku
Zdielať článok