Tipy a rady Mandle – výživa pre mozog malých aj veľkých

Mandle patria medzi oriešky, ktoré nám prinášajú veľa benefitov. Priaznivé zdravotné účinky mandlí môžete pocítiť pri dennej konzumácii v objeme 10 – 60 g. Už pár kúskov mandlí denne si dokáže poradiť s vysokým cholesterolom, pálením záhy, s cukrovkou či problémami so zrakom.

Sú zdrojom mnohých živín a pomáhajú pri vývoji zdravého ľudského mozgu. Obsahujú dve živiny dôležité pre mozog: riboflavín a L-karnitín, ktoré zvyšujú aktivitu mozgu a vytvárajú nové nervové dráhy, čím znižujú výskyt Alzheimerovej choroby. Všetky oriešky obsahujú množstvo vlákniny a zdraviu prospešných tukov.

Dôležité namáčanie mandlí

Medzi najkvalitnejšie patria talianske a španielske mandle. Nezabudnite ich pred konzumáciou namočiť. Namáčaním sa stávajú stráviteľnejšími, telo lepšie absorbuje ich živiny a vitamíny. Keď zmäknú, zmenia aj štruktúru, čo ocenia pri konzumácii najmä seniori. Deťom dávajte výhradne mandle namočené vo vode. Tri kusy predstavujú dostatočnú dennú dávku pre malé deti.


Mandľové mlieko, maslo, koláče

Mandľové mlieko patrí medzi najpopulárnejšie spomedzi rastlinných mliek. Pri jeho kúpe klaďte dôraz na zloženie a dôkladne si prečítajte etiketu. Veľa mandľových mliek, bohužiaľ, obsahuje málo mandlí a veľa pridaného cukru. Najlepšie urobíte, keď si mandľové mlieko vyrobíte doma, je to jednoduché a zdravé riešenie.

Určite vás zaujíma aj to, ako si vyrobiť niečo také exkluzívne ako mandľové maslo. Nech vás neprekvapí, že na jeho výrobu budete potrebovať len mandle a kvalitný mixér, ktorý si dokáže poradiť so suchými potravinami. Mandle nasypete do mixéra a mixujete, kým nedosiahnete želanú krémovú konzistenciu. Keďže mandle obsahujú olej, nemusíte sa báť, že by vám v mixéri ostal len mandľový prach, práve naopak, vznikne vám krásne hnedé maslo, ktoré treba skladovať v chladničke.

Z mandlí si tiež môžete vyrobiť jednoduchý a rýchly dezert, budete naň potrebovať len štyri suroviny, ktoré doma určite nájdete: mandle, práškový cukor, bielky a kakao. Mandľové hríbiky môžete deťom nabaliť na výlet do lesa ako autentickú desiatu.

Kurací šalát s mandľami

Tento ľahký kurací šalát s mandľami a brusnicami je dobrou príležitosťou na spotrebovanie zvyškov mäsa z polievky. Podávaný v miske vyloženej listami zeleného šalátu nielen dobre chutí, ale aj krásne vyzerá.

Ingrediencie:

1 šálka mandľových lupienkov
3 šálky natrhaného vareného kuracieho mäsa
1 šálka sušených brusníc
3 ks stonkového zeleru
1 šalotka
1 šálka bieleho jogurtu
1 PL gréckeho korenia
šťava z jedného citróna

Postup:

  1. Rúru si predhrejte na 170 °C. Mandľové lupienky rozložte na hlboký plech do jednej vrstvy a pečte len pár minút, kým nezačnú jemne hnednúť a rozvoniavať.
  2. Po opečení ich vyberte a nechajte vychladnúť.
  3. V miske zmiešajte uvarené natrhané kuracie mäso, sušené brusnice, nasekanú šalotku, stonkový zeler nakrájaný na tenké kolieska, jogurt, citrónovú šťavu a korenie. Pridajte vychladnuté mandle a premiešajte.
  4. Šalát nechajte postáť v chladničke a podávajte ho vychladený so zeleným listovým šalátom.

Zdroj: gymbeam.sk, tasteofhome.com, foodrevolution.org

Publikované: pred 2 týždňami
Vytlačiť stránku
Zdielať článok