Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Patríte k tej skupine ľudí, ktorým rajčinová šupka v jedlách prekáža natoľko, že rajčiny radšej šúpete? Ak následne končia v koši, čítajte ďalej!
Paradajková šupka obsahuje 400 až 500-násobne viac flavonoidov ako dužina paradajky. Zvlášť paradajkové flavonoidy patria medzi najsilnejšie antioxidanty, dôležité pre zdravie ciev. Sú tak súčasťou prevencie vzniku srdcovo-cievnych ochorení či kŕčových žíl. Paradajková šupka teda rozhodne do smetí nepatrí a ak máte problém zjesť ju, vyrieši to paradajkový prášok.
Ako ošúpať paradajku?
Spôsobov, ako paradajky zbaviť šupky, existuje hneď niekoľko. Azda najrýchlejší a najpohodlnejší je paradajky na povrchu narezať do kríža, obariť horúcou vodou, prudko schladiť vo vode s ľadom a ostrým nožom šupu stiahnuť.
Menej šťavnaté paradajky narežte na polovice a dajte piecť do rúry na 10 minút. Šupku raz-dva stiahnete prstami.
Ak nestíhate rajčiny v kuchyni zužitkovať, pokojne ich môžete aj zamraziť. Po rozmrazení sa šupa od plodu oddelí.
Paradajková polievka s písmenkami
Vyrobte z nich prášok
Krútite neveriacky hlavou nad tým, na čo by vám prášok zo šupiek rajčín bol? Z jeho chuti a využitia v kuchyni budete prekvapení. Šupky z paradajok nechajte dobre vysušiť na plechu alebo v sušičke na ovocie. Ak chcete väčšie vločky, pomeľte ich v mixéri. Jemný paradajkový prášok získate, ak šupky rozmixujete v mlynčeku na kávu. Dochucovadlo plné chuti uskladňujte v suchom pohári.
Na čo využiť šupky z paradajok?
Čerstvé šupky paradajok môžete použiť s ostatnou zeleninou ako základ polievky. Paradajkový prášok primiešajte k morskej soli, použiť ho môžete pri:
Naopak, paradajkové vločky pozdvihnú chuť paradajkovej polievky do gurmánskeho neba. Väčšie šupky vypražte v horúcom oleji, získate tak chrumkavé a chutné mini čipsy do šalátov alebo na cestoviny. Z ošúpaných paradajok si pripravte chutné ratatouille.
Bez konzervantov
Paradajkový prášok si zamilujete nielen pre jeho chuť a všestranné využitie v kuchyni. Výrobou domáceho korenia sa vyhnete konzervačným látkam či umelým farbivám, ktoré sa do niektorých korenín pridávajú.
Zdroj: tasteofhome.com; brooklynfarmgirl.com