Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Všetkým nám je však jasné, že hovoríme o zmrzline domácej, tej, ktorá má najmenej pridaných látok a konzervantov a o ktorej presne vieme, čo obsahuje.
Naše chuťové bunky sú v dnešnej dobe nastavené tak, že nám chutia veci prehnane slané a sladké a s obmedzovaním týchto dochucovadiel máme veľakrát problém. Musíme však brať ohľad aj na naše zdravie a uvedomiť si, že pri výrobe domácej zmrzliny použijeme oveľa menšie množstvo prídavných látok, ako je obsiahnuté v bežne dostupnej zmrzline. „Značkové“ zmrzliny nám chutia oveľa viac, sme na ich chute jednoducho zvyknutí, a čo je pre nás v danom momente najdôležitejšie, sú dostupné ihneď.
Ručne vyrábané zmrzliny boli pred príchodom chladničiek priam luxusom. Nádoby, v ktorých sa zmrzlina pripravovala, museli byť poriadne vychladené a naplnené ľadom a až potom sa do nich vkladali jednotlivé suroviny. Zmrzlina sa vo veľkom začala vyrábať až v 20. rokoch 20. storočia, keď mraziarenské boxy rozvinuli masovú výrobu tejto pochúťky. Základom každej domácej zmrzliny boli v minulosti kvalitné mlieko a smotana – dnes sú už takéto ingrediencie v zmrzline vzácnosťou. V zmrzline dnes nájdete skôr rastlinné tuky, sušené mlieko, guarovú gumu, rôzne aromatické látky, farbivá a stabilizátory.
Obľubujete viac smotanovú zmrzlinu alebo ovocný sorbet? Sorbet sa vyrába vymiešaním ľadu s cukrom alebo s medom a drveným ovocím. Dospelí si ho môžu ešte vylepšiť vínom či iným alkoholom. Aby bol sorbet sorbetom, mal by obsahovať minimálne 25 % ovocia. Názov sorbet pochádza z arabského slova šarba, čo v preklade znamená osviežujúci nápoj. Prvé sorbety vyrábali Arabi zmiešaním snehu z Etny so šťavou z lokálnych citrónov. A čo je teda zmrzlina? Mrazená pochúťka vyrobená zo smotany, mlieka, cukru a vajíčok, dochutená vanilkou, kakaom alebo rôznym ovocím. Vyrobiť si krémovú melónovú zmrzlinu zvládnete ľahko aj doma.
Okrem bežného a známeho cukru môžete na sladenie domácej zmrzliny použiť aj med alebo javorový či datľový sirup, brezový cukor alebo cukor z kokosových kvetov. Pomer cukru v recepte musíte prispôsobiť svojim chuťovým bunkám. V prípade sladenia však platí jedno pravidlo – čím menej, tým lepšie. Myslite na to, že už samotné ovocie je sladké, a ak vás má domáca zmrzlina osviežiť, nemala by vám zalepiť myseľ. Ak sa chcete dozvedieť o alternatívnych sladidlách viac, prečítajte si naše tipy, ako sladiť zdravšie.
Medzi najobľúbenejšie chuťové kombinácie isto patria ovocné chute s jogurtovými. Vyskúšali ste už všetky tieto kombinácie?
Kokosový olej, kokosové mlieko, múka či voda majú všestranné využitie. Pomáhajú s chudnutím, sú liečivé a skvelo chutia. Využite všetky ich benefity a prečítajte si o prospešných účinkoch kokosu.
Leto a zmrzlina sú ako dokonalý pár. Vyskúšajte domácu zmrzlinu so slivkami a po inej už ani nesiahnete.
Majú vaše deti rady zmrzlinu? Neodporúčame ju podávať deťom do 1 roka.
Pošteklí chuťové poháriky a v horúcich mesiacoch perfektne ochladí. Hoci dnes je pre nás zmrzlina samozrejmosťou na každom rohu, jej súčasná podoba sa vyvíjala skutočne dlho. Tak schválne, koľkokrát vyplazíte jazyk, kým zjete kopček zmrzliny?