Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Veľkou výhodou indickej kuchyne je, že jej recepty nie sú príliš zložité, nevyžadujú si komplikované technológie a zvládnu ich aj úplní začiatočníci. Stačí mať poruke kvalitné suroviny, bylinky a korenie, pomocou ktorých dokážete pripraviť večeru ako z indickej reštaurácie.
Nádherne vonia, skvele chutí, zasýti a zahreje. To je šošovicový dhal, jedno z najtypickejších jedál indickej kuchyne. Jeho základom je červená šošovica alebo cícer, kokosové mlieko a paradajky.
Dhal je skvelé jedlo, na ktorom si môžete vyskúšať, ktorá strukovina vám bude chutiť najviac. Namiesto šošovice môžete použiť tiež cícer alebo fazuľu mungo. Čas varenia bude trošku dlhší, ale výsledok stojí za to.
V indickej kuchyni má hlavné slovo zelenina, strukoviny a koreniny. Rovnako pestrá ako India je tiež jej škála chutí a receptov, ktoré môžete v indickej kuchyni objavovať. Väčšina jedál je vegetariánska, pretože hinduisti z vyšších kást sú spravidla vegetariáni. Nájdete v nej však aj skvelé mäsité jedlá s kuracím, rybacím alebo baraním mäsom.
Vyznať sa v ingredienciách, korení a receptoch si vyžaduje trošku viac cviku. Pripravili sme pre vás malý slovníček indických jedál a surovín, s ktorými sa môžete stretnúť najčastejšie.
Pravé indické jedlá bývajú často také ostré, že sú pre nás Stredoeurópanov ťažko konzumovateľné. Pre Indov sú však ostré jedlá úplne bežnou vecou.
Jedlá sú ostré predovšetkým vďaka čili papričkám, ktoré sú častou prísadou väčšiny indických jedál. Obsahujú kapsaicín, ktorý spôsobuje ich ostrú chuť. V Indii je pestovanie čili papričiek doslova vedou a rôzne stupne ostrosti sú pýchou kuchyne.
Ostrú chuť indického korenia dokáže príjemne zmierniť rímska rasca. Ak je pre vás jedlo príliš ostré, nezaháňajte ostrú chuť dúškom vody, ale radšej kúskom suchého chleba.
U nás na Slovensku nepoužívame strukoviny príliš často, ale v Indii patria medzi najobľúbenejšie suroviny. V mnohých jedlách nahrádzajú mäso, sú diétne, plné bielkovín a nie sú príliš ťažké, preto patria k superpotravinám a vďaka indickej kuchyni ich môžeme zaradiť do zdravého jedálneho lístka.
V Indii patria strukoviny na stôl takmer denne. Vďaka tomu, že ich dospelí a deti jedia pravidelne, organizmus si dokáže na ne zvyknúť a ľahko ich prijíma. Ak by vás však trápilo nafukovanie, pridajte do receptov saturejku, ktorá vám pomôže.
Náš tip: Fazuľa mungo, cícer a šošovica sú skvelé na klíčenie. Môžete ich používať ako prílohu, ozdobiť nimi nátierky, pridať ich do šalátov alebo nimi ozdobiť hotové jedlá. Stačí ich prepláchnuť, umiestniť do nádoby s dostatočným množstvom vzduchu a občas zľahka premiešať, aby nezačali plesnivieť.
Väčšinu strukovín je potrebné pred varením namočiť do vody, aby sa skrátil čas varenia. Neplatí to pre červenú šošovicu ani fazuľu mungo. V Tescu nájdete strukoviny v praktických polkilových baleniach.