Tipy a rady Dhal z červenej šošovice: objavte jednoduché recepty indickej kuchyne

Dhal z červenej šošovice alebo najjednoduchší recept indickej kuchyne

Veľkou výhodou indickej kuchyne je, že jej recepty nie sú príliš zložité, nevyžadujú si komplikované technológie a zvládnu ich aj úplní začiatočníci. Stačí mať poruke kvalitné suroviny, bylinky a korenie, pomocou ktorých dokážete pripraviť večeru ako z indickej reštaurácie.

Vegetariánsky dhal s ryžou, ktorý vykúzlite za pár minút

Nádherne vonia, skvele chutí, zasýti a zahreje. To je šošovicový dhal, jedno z najtypickejších jedál indickej kuchyne. Jeho základom je červená šošovica alebo cícer, kokosové mlieko a paradajky.

Vyskúšajte dhal aj z iných strukovín

Dhal je skvelé jedlo, na ktorom si môžete vyskúšať, ktorá strukovina vám bude chutiť najviac. Namiesto šošovice môžete použiť tiež cícer alebo fazuľu mungo. Čas varenia bude trošku dlhší, ale výsledok stojí za to.

V indickej kuchyni má hlavné slovo zelenina, strukoviny a koreniny. Rovnako pestrá ako India je tiež jej škála chutí a receptov, ktoré môžete v indickej kuchyni objavovať. Väčšina jedál je vegetariánska, pretože hinduisti z vyšších kást sú spravidla vegetariáni. Nájdete v nej však aj skvelé mäsité jedlá s kuracím, rybacím alebo baraním mäsom.


Dhal, tandoori a korma – slovníček indických jedál

Vyznať sa v ingredienciách, korení a receptoch si vyžaduje trošku viac cviku. Pripravili sme pre vás malý slovníček indických jedál a surovín, s ktorými sa môžete stretnúť najčastejšie.

  • Dhal: Vegetariánska omáčka alebo kaša zo strukovín, ako je cícer, fazuľa mungo, červená šošovica alebo fazuľa. Často sa je ako hlavné jedlo s ryžou alebo indickým chlebom.
  • Biryani: Mäsové jedlo, ktoré sa skladá z vrstiev ryže, mäsovej alebo zeleninovej zmesi, doplnené korením, hrozienkami a arašidmi.
  • Chicken Tikka Masala: Zmes korenín, ktorým sa hovorí masala, sa v tomto prípade zmieša s jogurtom a bylinkami, naloží sa do nich kura a potom sa upečie v peci tandoori alebo opraží na panvici. Jedno z najobľúbenejších indických jedál.
  • Curry a Curry Madras: Slávne karí je nielen korením, ale tiež synonymom pre veľmi ostré jedlá z kuracieho alebo baranieho mäsa. Curry Madras je typickou zmesou s čili papričkami, kurkumou, paradajkami, citrónom a octom.
  • Tandoori: Typická indická valcovitá pec, kde sa na ohni grilujú kúsky mäsa v omáčke. Na jej stenách sa často pečie typický indický chlieb naan.
  • Vindaloo: Veľmi palivá omáčka na kuracie alebo baranie mäso, ktorá je hustá, korenistá a naozaj veľmi ostrá.
  • Korma: Jemná karí omáčka s kokosom a jogurtom, do ktorej sa pridáva grilované alebo osmažené mäso.
  • Naan: Kváskové chlebové placky z pšeničnej múky a vody. V niektorých regiónoch sa do cesta pridáva aj jogurt. Pečú sa v peci tandoori a podávajú ako príloha. Indovia ich často používajú namiesto lyžice a naberajú nimi omáčku.
  • Panýr: Prírodný indický syr, ktorý je často základom jedál. Podáva sa s na kocky nakrájaným špenátom alebo hráškom.
  • Čatní: U nás na Slovensku už zdomácnela zelenina, ktorá dopĺňa mäsové pokrmy. Často sa robí z cibule, korenia alebo paradajok.
  • Lassi: Mliečny nápoj z riedeného jogurtu, do ktorého sa pridáva ovocie, bylinky, oriešky alebo korenie, ako je drvená rasca alebo karí.

Prečo sú indické jedlá ostré?

Pravé indické jedlá bývajú často také ostré, že sú pre nás Stredoeurópanov ťažko konzumovateľné. Pre Indov sú však ostré jedlá úplne bežnou vecou.

Jedlá sú ostré predovšetkým vďaka čili papričkám, ktoré sú častou prísadou väčšiny indických jedál. Obsahujú kapsaicín, ktorý spôsobuje ich ostrú chuť. V Indii je pestovanie čili papričiek doslova vedou a rôzne stupne ostrosti sú pýchou kuchyne.

Náš tip: Ako zmierniť ostrú chuť indického korenia

Ostrú chuť indického korenia dokáže príjemne zmierniť rímska rasca. Ak je pre vás jedlo príliš ostré, nezaháňajte ostrú chuť dúškom vody, ale radšej kúskom suchého chleba.

Indická kuchyňa a strukoviny

U nás na Slovensku nepoužívame strukoviny príliš často, ale v Indii patria medzi najobľúbenejšie suroviny. V mnohých jedlách nahrádzajú mäso, sú diétne, plné bielkovín a nie sú príliš ťažké, preto patria k  superpotravinám a vďaka indickej kuchyni ich môžeme zaradiť do zdravého jedálneho lístka.

V Indii patria strukoviny na stôl takmer denne. Vďaka tomu, že ich dospelí a deti jedia pravidelne, organizmus si dokáže na ne zvyknúť a ľahko ich prijíma. Ak by vás však trápilo nafukovanie, pridajte do receptov saturejku, ktorá vám pomôže.

Náš tip: Fazuľa mungo, cícer a šošovicaskvelé na klíčenie. Môžete ich používať ako prílohu, ozdobiť nimi nátierky, pridať ich do šalátov alebo nimi ozdobiť hotové jedlá. Stačí ich prepláchnuť, umiestniť do nádoby s dostatočným množstvom vzduchu a občas zľahka premiešať, aby nezačali plesnivieť.

Dhal z červenej šošovice: objavte jednoduché recepty indickej kuchyne

Ako variť strukoviny

Väčšinu strukovín je potrebné pred varením namočiť do vody, aby sa skrátil čas varenia. Neplatí to pre červenú šošovicu ani fazuľu mungo. V Tescu nájdete strukoviny v praktických polkilových baleniach.

  • Cícer, čiernu šošovicu alebo fazuľu namočte na noc.
  • Pred uvarením strukoviny prepláchnite a nepoužívajte na varenie vodu, v ktorej boli namočené.
  • Strukoviny osoľte až po varení, inak nezmäknú.
  • Strukoviny môžete uvariť „na skus“ alebo ich trošku viac rozvariť ako základ omáčky alebo kaše.
Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.