Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Kedysi bol chlieb veľmi vzácny a ľudia si ho doma starostlivo uchovávali, aby im vydržal čo najdlhšie, pretože nový sa piekol len raz za 1 – 2 týždne. S chlebom sa spájalo mnoho povier. Predtým, než sa chlieb odkrojil, sa nad ním urobili tri krížiky ako požehnanie a chlieb sa nesmel nikdy vyhadzovať. Krájanie chleba rovno prinášalo poriadok do domu a kto do chleba bodol, mohol čakať bolesť hlavy a zubov.
Recept na domáci chlieb: Upečte si kváskový alebo írsky
V papierovom vrecúšku si chlieb síce uchová svoju chrumkavú kôrku, ale bude veľmi rýchlo tvrdý. Aby si chlieb zachoval svoju prirodzenú vlhkosť a rýchlo nestvrdol, najčastejšou voľbou je igelitové vrecko.
Čo so starým chlebom? Spravte si fantastické syrové fondue
Podľa pekárov je však najvhodnejšie chleba najskôr zabaliť do látkovej, resp. plátennej utierky a potom do igelitového vrecka alebo ho zavrieť do chlebníka. Látkovú utierku ale nezabudnite každé 3 dni meniť. Namiesto utierky si môžete zaobstarať aj štýlové plátenné vrecko na chleba, ktoré možno hore stiahnuť šnúrkou.
Pokiaľ si pečiete chlieb doma alebo si ho z obchodu prinesiete ešte teplý, najskôr ho nechajte vychladnúť na vzdušnom mieste. Až potom ho môžete zabaliť do utierky a igelitu. Skladujte ho pri teplotách 20 – 25 °C. Takto by vám mal vydržať minimálne týždeň.
Recepty zo starého chleba: 5 tipov, ako zužitkovať zvyšky chleba a pečiva
Chlieb môžete uchovať aj dlhšiu dobu ako týždeň, a to tak, že ho zmrazíte v mrazničke pri teplote pod -18 °C. Tak zastavíte rekryštalizáciu chlebového škrobu. Ideálne zamrazujte jednotlivé plátky chleba, aby ste potom mohli rozmraziť vždy len toľko, koľko bude treba.
Pri teplotách od 0 do 10 °C chleba stráca elastickosť a začne sa drobiť. Preto ho nikdy neuchovávajte v chladničke.
Na zamrazovanie chleba sú vhodné plastové vrecká (musia byť vhodné do mrazničky). Každé si radšej označte dátum zmrazenia, nech máte prehľad, čo a ako dlho máte v mrazničke. Takto vám chlieb vydrží niekoľko týždňov až mesiacov.
Pri rozmrazovaní z chleba odstráňte obal a nechajte ho pri izbovej teplote odstáť. Potom ho môžete dať na pár minút do rúry alebo na hriankovač, aby bol zase chrumkavý.
zdroj: chleboradce.cz, regiony.rozhlas.cz, wikihow.cz