Tipy a rady Vianočný punč alebo varené víno? Ochutnajte obe

História vianočného punču siaha až do 17. storočia. Slovo „pancha“, čiže punč, pochádza z hindčiny a znamená „päť“. Nápoj bol totižto v minulosti vyrobený len z piatich základných surovín – recept na punč sa skladal z alkoholu, vody, cukru, citróna a korenia. Užívali si ho britskí námorníci, ktorí boli známi vysokou spotrebou alkoholu. Keďže pivo sa im zvyklo počas tropických teplôt pokaziť, presedlali časom na punč. Vyrábal sa z miestnych surovín a korenín dovezených z Indie. Fanúšikom vianočného punču bol aj Charles Dickens, ktorý ho často pripravoval svojim priateľom.

Punč je vhodný na konzumáciu nielen počas zimných mesiacov, ale aj počas celého roku. V našich zemepisných šírkach je najviac obľúbený práve ten zimný, vianočný punč. Horúci punč sa podáva vo veľkých vyhrievaných misách a servíruje sa naberačkou.

Najlepší recept na vianočný punč

5 základných pravidiel:

  • Základom je kvalitné víno. Používajte len také víno, ktoré by ste bežne konzumovali aj bez varenia. Víno pridávajte ako poslednú zložku, leje sa až do prevarenej zmesi. Víno nikdy neprevárame, len ohrievame.
  • Práve nekvalitné vstupné suroviny spôsobujú nepríjemný hlavobôľ na druhý deň po konzumácii. A to predsa zažiť nechcete.
  • Nepríjemnú bolesť hlavy tiež spôsobuje nadmerný cukor. Ak nemusíte, cukor ani nepridávajte. Pokúste sa vianočný punč osladiť pomarančovou šťavou alebo kúskami pridaného čerstvého ovocia.
  • Voda na vianočný punč musí byť čerstvo prevarená.
  • Do vianočného punču sa najviac hodia pokrájané jablká, hrušky, pomaranče, alebo aj čerešne, či maliny. To všetko v kombinácii so škoricou a klinčekmi, ktoré punč krásne prevoňajú.

Na kvalitný tradičný vianočný punč potrebujete:

Všetky suroviny (okrem ovocia a vína) dajte do jedného hrnca a za stáleho miešania priveďte do varu. Po zovretí pridajte víno, premiešajte a vypnite. Ak punč podávate v chladnom prostredí, tak len temperujte, už ho ďalej neprevárajte. Vianočný punč podávajte s kúskami ovocia.

Brusnicový punč

Základom obľúbeného brusnicového punču je kvalitné biele víno (najlepšie Chardonnay), voda, brusnicová šťava, jablčný mušt, jablká a, samozrejme, brusnice. Pri servírovaní použite vetvičku rozmarínu, ktorý punču dodá príjemnú chuť, ale aj vianočnú atmosféru. Brusnice sú mimoriadne prospešné hlavne v zimnom období, majú vysokú nutričnú hodnotu, obsahujú množstvo vitamínov, posilňujú imunitu a liečia prechladnuté močové cesty.

Vianočný punč alebo varené víno? Ochutnajte obe
Punč s brandy

Biele víno je tiež základom punču pripravovaného spolu s brandy alebo whisky. Stačí pridať už len med alebo cukor, klinčeky, škoricu, badián a exkluzívny punč máte hotový.

Švédsky gløgg

Švédsky punč má už väčšie grády. Okrem suchého červeného vína sa doň pridáva biely rum, brandy aj bourbon. Ak vás takýto extra silný nápoj zaujíma, ponúkame vám recept aj na tento škandinávsky punč.

Čo na takýto punč potrebujete?

1 fľašu suchého červeného vína
1 šálku bieleho rumu
1 šálku bourbonu
1/2 pohára brandy
3/4 šálky medu
3/4 šálky hrozienok
1/4 šálky mandlí
pomarančovú kôru
škoricu
klinčeky

Náš tip:

Ak chcete mať vianočný punč chuťovo ešte intenzívnejší, použite namiesto vody ovocný alebo čierny čaj, alebo pomarančovú šťavu. Nezabúdajte ani na najmenších a pripravte im detský vianočný punč bez alkoholu. Ako ho pripraviť? Namiesto červeného vína použite jednoducho červenú hroznovú šťavu alebo šťavu z čiernych ríbezlí. Vyskúšať môžete aj náš recept na punč z ovocia a bez alkoholu pre celú rodinu, ktorý sa dá popíjať celé sviatky.

Varené víno alebo vianočný punč?

Asi sa pýtate, aký je v tom vôbec rozdiel. Varené víno, na rozdiel od punču, neobsahuje iný alkohol okrem vína a ani sa doň nepridáva voda či iné nealko.

Základný recept na varené víno obsahuje okrem spomínaného vína aj plátky pomaranča, strúhaný zázvor, klinčeky a škoricu.

Ak sa vydáte na vianočné trhy do susedného Rakúska či Nemecka, nájdete v ňom inú podobu vareného vína. Nemecky hovoriace krajiny pridávajú do vareného vína aj kardamóm, citrón, ale i cukor či med.

Zdroj: vinepair.com, goodhousekeeping.com, bbcgoodfood.com, wikipedia.org

Publikované: pred 7 mesiacmi
Vytlačiť stránku
Zdielať článok