Šetrenie potravinami Zo zvyškov pečeného kurčaťa spravte nové jedlo

Pečené kura je skvelou voľbou, keď hľadáte jednoduché jedlo pre celú rodinu. Existujú stovky receptov na pečenie kuraťa – môžete ho podliať pivom, piecť ho na jablkách alebo citrónoch, skvele chutí tiež medové kura. Ak však kurča nezvládnete zjesť celé a ostane vám ešte mäso, nemusíte ho vyhadzovať.

Správne skladovanie

Zvyšné kuracie mäso vám ešte pár dní vydrží, musíte však dodržiavať niekoľko základných pravidiel bezpečného skladovania jedla. Zvyšky kurčaťa nenechávajte dlho mimo chladničky, mohla by sa v ňom začať množiť baktérie clostridum perfingens. Tá spôsobuje otravu jedlom a vyvoláva zvracanie, silné kŕče v bruchu a hnačku.
Zvyšky kurčaťa skladujte v chladničke pri teplote maximálne 7 °C a nižšie. Až budete mäso ohrievať, mali by ste ho zahriať na 70 °C – 100 °C. Pri dodržaní týchto inštrukcií vám mäso z pečeného kurčaťa vydrží 3 – 4 dni a budete ho môcť použiť do ďalších jedál.

Usporiadajte si chladničku: Udržte potraviny čerstvé

Ľahký šalát s pečeným kuraťom

Šalát je veľmi jednoduchý na prípravu. Potrebovať budete zemiaky, olivový olej, mrazený hrášok, horčicu, citrón a poľný šalát.
Najskôr nakrájajte zemiaky na polovičky, pokvapkajte ich olejom, osoľte a dajte piecť do rúry pri 200 °C na asi 50 minút.
Medzitým uvarte mrazený hrášok. Stačí ho povariť asi 2 minúty vo vriacej vode. Potom ho zlejte a ochlaďte studenou vodou.
Olivový olej, horčicu a pár kvapiek citróna prešľahajte a s touto zálievkou zmiešajte pečené zemiaky, ktoré ste vytiahli z rúry a nechali trochu vychladnúť.
K zemiakom so zálievkou pridajte poľný šalát, hrášok a pokrájané kuracie mäso.

Pochutnajte si na exotických kuracích rezancoch


Kurací wrap

Wrap je tiež veľmi rýchle a jednoduché jedlo. Bude chutiť s kuracím mäsom a zeleninou.
Stačí ohriať tortilly v mikrovlnke (pred ohrievaním ich ešte pokropte trochou vody).
Tortilly vo vnútri potrite omáčkou hoisin – dostanete kúpiť v TESCO. Potom do tortilly nakrájajte šalátovú uhorku, jarnú cibuľku a natrhajte kuracie mäso.
Zabaľte a môžete podávať.

Tortilly si ľahko pripravíte aj doma


Zapečené nachos s kuracím mäsom

Chystáte pohostenie pre priateľov alebo by ste radi nejaké maškrtenie k televízii? Zapečte nachos s kuracím mäsom.
Predhrejte rúru na 190 °C.
Na panvicu vylejte plechovku fazule a salsu. Primiešajte aj kúsky kuracieho mäsa a koriander a varte, kým nebude omáčka bublať.
Na plech alebo do nízkej zapekacej misky nalejte omáčku s mäsom, navrch rozložte nachos a posypte nastrúhaným čedarom.
Všetko pečte cca 8 minút. Na konci môžete pridať kúsky avokáda a navrch vytlačiť šťavu z limetky.

Pečeným kurčaťom naplňte canneloni a zapečte 


Polievka s pečeným kuracím mäsom

Na chladné jesenné večery sa vám bude hodiť recept na výbornú polievku s kuracím mäsom.
V hrnci rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu, mrkvu a listy tymianu. Smažte 15 minút.
Prilejte kurací vývar a priveďte do varu. Varte zhruba 10 minút.
Pridajte kuracie mäso.
Časť zmesi odoberte a rozmixujte tyčovým mixérom. Potom opäť primiešajte druhú časť zmesi.
Zmiešajte grécky jogurt, prelisovaný cesnak a limetkovú šťavu a na tanieri pridajte k polievke.

Deti si pochutia na kuracinke s karotkou a hráškom


Nátierka z kuracieho mäsa

Aj keď by vám to možno nenapadlo, kuracie mäso sa hodí aj ako nátierka.
Na panvici osmažte nadrobno nakrájanú cibuľku, posypte soľou, korením a paprikou. Pridajte aj kúsky kuracieho mäsa.
Vyberte z panvice a zmes rozmixujte v mixéri.
Do zmesi vmiešajte kyslú smotanu, lyžicu plnotučnej horčice a čerstvý syr. Podávajte s domácim chlebom.

Kuracie mäso pre zdravie

Kuracie mäso je vhodné pre tých, ktorí chcú schudnúť. Obsahuje len veľmi malé množstvo tuku, cholesterolu a má nižšiu energetickú hodnotu ako iné druhy mäsa. Z minerálov nájdete v kuracom mäse fosfor, železo, vápnik, selén, zinok, meď, draslík a horčík. Z vitamínov stojí za zmienku vitamíny skupiny B, ale aj A, C, E a K. Kuracie mäso je ľahko stráviteľné, znižuje riziko vzniku rakoviny a má protizápalové účinky.

Ďalšie recepty z kurčaťa nájdete na Hello Tesco

Zdroj: tn.nova.cz, bezpecnostpotravin.cz, apetitonline.cz, bbcgoodfood.com, food-4jazz.cz, akademiekvality.cz

Publikované: pred 10 mesiacmi
Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.

Príbehy písané s chuťou budete milovať

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.