Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Vybrali sme pre vás 5 najobľúbenejších talianskych jedál a ich slovenské alternatívy. Trafili sme sa aj do vášho slovensko-talianskeho rebríčka?
Taliani by vám povedali, že neexistuje žiadna bolognese omáčka, jedine Bolognese ragú. Pripravuje sa z olivového oleja, slaniny, koreňovej zeleniny, hovädzieho mäsa, rajčín, vína a korenia. Takéto ragú sa podáva s rôznymi domácimi cestovinami. V Taliansku je obľúbená kombinácia s cestovinami tagliatelle, alebo potom v podobe Lasagne bolognese. Keď poviete Talianovi, že u nás je obľúbená kombinácia špagety bolognese, asi sa len usmeje. Dôvodom je, že bolognese omáčka (po taliansky ragú) sa zo špagiet zošmykne nazad do taniera, a preto je nie vhodnou kombináciou.
Špagety si teda radšej doma pripravte v bazalkovej omáčke, tá by sa až tak šmýkať nemala.
Túto obľúbenú „vajíčkovú omáčku“ už Taliani odvážne podávajú aj so špagetami. Nevieme s istotou povedať, či boli skôr kolienka s vajíčkom, alebo carbonara. Ale to nie je dôležité. Dôležité je, že carbonara je moderná talianska pasta, ktorá sa pripravuje z čerstvých vajíčok, tvrdého syra, pancetty a čierneho korenia. Na Slovensku zvykneme pridávať aj smotanu, čomu pôvodná receptúra vôbec nezodpovedá. Krémovú konzistenciu dosiahneme nie vďaka smotane, ale práve použitím teplej vody, v ktorej sme varili cestoviny, a následným šikovným vmiešaním vajíčok a syra.
Omáčka Alfredo sa podáva výhradne s fettuccine. Lebo tak sa rozhodol Alfredo di Lelio I v Ríme ešte v minulom storočí. Alfredovi stačili na prípravu tohto chutného receptu len 3 suroviny: fettuccine, maslo a parmezán. Američania si povedali, že nebudú trocháriť a do tohto krásneho jednoduchého a chutného receptu pridali aj brokolicu, cesnak, smotanu, krevety či kuracie mäso. Ak sa vám zdá Alfredo omáčka príliš chudobná, vyskúšajte napríklad naše penne s kuracím mäsom. My mu to nepovieme.
Ďalší z obľúbených a ultra rýchlych cestovinových receptov. Čo potrebujeme? Špagety, cesnak, olivový olej a soľ. Nepoznáme nikoho, kto ju nepozná. A áno, musel ju vymyslieť génius – je nielen rýchla, ale aj veľmi chutná.
Na záver pánska volenka – paradajky, chilli, cesnak a olivový olej. V preklade znamená arrabiata – angry, čiže zlostný, a pripisuje sa temperamentnému chilli. Táto omáčka je extra pikantná a podáva sa hlavne s penne. Obľúbená je nielen v Taliansku, odkiaľ pochádza, ale aj u našincov.
Taliansky rebríček máme definovaný, poďme sa spoločne pozrieť na slovenské alternatívy.
Jednoduchší recept neexistuje. Ak sa to ešte vôbec dá nazvať receptom. Postačia vám kolienka a vajíčka. Nesmie nám chýbať ešte trochu oleja, soli a korenia – ale veríme, že aj tieto suroviny máte vždy po ruke. Násťroční si ho s obľubou vyšperkujú kečupom, ale našli by sa aj verzie so syrom. Kreativite sa medze nekladú. Ťažko by sme hľadali niečo jednoduchšie na prípravu, ale predsa sme našli. Keď nie kolienka s vajcom, tak vyskúšajte náš cestovinový šalát pre začiatočníkov.
Tie staršie ročníky si pamätajú aj názov šiflíky s kapustou. Jedlo sa jedáva od pradávna, je jednoduché, lacné a sýte. Hlávková kapusta je ľahko dostupná a finančne nenáročná, preto toto jedlo patrilo do receptára našich prastarých mám. Šiflíky, alebo fliačky, sa, samozrejme, vyrábali doma ručne. Kapusta sa nasekala, opiekla s cukrom a korením a pri podávaní sa jedlo ešte výdatne posypalo práškovým cukrom. Dnešní výživoví poradcovia by sa pohľadu na toto jedlo nepotešili. V minulosti sa však neriešili na dennej báze intolerancie, na výrobu cestovín sa používala pšeničná, ale aj pohánková múka, a tak mali gazdiné doma po ruke aj bezlepkové cestoviny. Vyrobiť si doma cestoviny nie je vôbec náročné, s nami to hravo zvládnete aj v bezlepkovej verzii.
Rezance s makom, tvarohom či orechami dnes nájdete nielen v školskej jedálni, ale aj v ponuke špičkových reštaurácií. Ak ich chcete ponúkať vo výbornej kvalite, podmienkou sú opäť ručne vyrobené cestoviny. Nezabudnite pri ich podávaní použiť roztopené maslo – makové rezance sa v ňom krásne obalia. Môžete ich tiež podávať v podobe zapekaných cestovín, podávaných s ovocnou omáčkou. Fanúšikov oddelenej stravy potešíme nápadom servírovať takýto obed v dvoch chodoch, v prvom chode čisté rezance a v druhom miska maku.
U niekoho obľúbené, u niekoho jedlo nenávidené. Nuž darmo, tety v školských jedálňach nám vedia vyrobiť traumu na celý život. Ďalšou dilemou je otázka čo je perkelt a čo paprikáš. Veľa z nás to má totižto trošku pomýlené. Perkelt je bez smotany a pripravuje sa ako guláš, v maďarčine slovo perkelt znamená pražiť, teda vo vlastnej šťave bez tekutiny. Ale zato paprikáš sa na záver zjemňuje smotanou. Túto kulinársku vychytávku prebrali Maďari od vznešených krémových Francúzov.
A keby len so syrom. Aj s hráškom, kukuricou, paprikou, vajíčkami a výberom z chladničky. Slovákom sa pri tvorbe tohto jedla medze nekladú. Tí viac v kuchyni zorientovaní sa určite potešia aj zapekaným cestovinám s ricottou, kuracím mäsom a špenátom.
Určite s nami budete súhlasiť, že cestoviny sú veľmi vďačným jedlom. Sú univerzálne, dajú sa ľahko variovať a vo veľa prípadoch ich viete pripraviť za pár minút. Či už si vyberiete tie originálne talianske, alebo tie slovenské, na ktoré z láskou spomínate z detstva, vychutnajte si ich. Pokiaľ vám to čas a šikovnosť dovoľuje, pripravujte si ich doma vždy čerstvé. Za ten gastro zážitok vám to určite stojí.