Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Ak sa rozhodnete vypestovať vlastný špenát, nachystajte si najskôr menší kvetináč na sadeničky. Semienka zasejte približne 2 cm hlboko. Sadenice špenátu klíčia 5 až 14 dní v závislosti od odrody a podmienok pestovania. Keď sa na každej rastline objavia 2-3 lístky, sadenice sú zrelé na presadenie do väčšieho kvetináča.
Na pestovanie špenátu zvoľte kvetináč s hĺbkou približne 15 až 20 cm. Vyberajte skôr široký ako hlboký kvetináč. Je na vás, či si zvolíte viac menších kvetináčov a poukladáte ich na okno vedľa seba, alebo uprednostníte dlhé okenné boxy či drevené debničky.
Semienka špenátu by sa mali sadiť približne 8 cm od seba. Ak sa chystáte zberať baby špenát v rannom veku, môžete zmenšiť rozstup sadenia na 5 cm.
Špenátu sa darí najlepšie na jar a na jeseň, počas leta je náchylný na blednutie a vysychanie.
Špenát je pripravený na zber po 37 – 50 dňoch po vyklíčení, v závislosti od podmienok pestovania a od kultivaru. Baby špenát alebo mladý špenát treba zbierať hneď na začiatku, keď sú listy ešte mladé a jemné. Baby špenát má delikátnu chuť a hodí sa do zeleninových šalátov, ale aj do smoothies. Môžete si ho však pripraviť aj na teplo, no tepelnou úpravou prídete o cenné látky. Stonky baby špenátu, na rozdiel od zrelého špenátu, nemusíte vyhadzovať, sú jemné a vhodné na konzumáciu.
Zrelý špenát sa zbiera ako posledný, zvyčajne až po 50 dňoch po vyklíčení. Je vhodný najmä na varenie. Musíte ho dôkladne ošetriť, umyť a zbaviť tvrdých častí, najmä stoniek. Špenát je výborný restovaný na masle alebo oleji, ako príloha k hlavnému jedlu, do omáčky na cestoviny alebo ako náplň do slaných koláčov. Môžete ho dať zamraziť, nijako mu tým neuškodíte, keďže sa bude aj tak tepelne upravovať.
Trojfarebné cestoviny s pestom z baby špenátu sú vhodné pre deti od ôsmeho mesiaca života.
Cestoviny so špenátom a syrom neodmietne nikto v domácnosti.
Určite neodoláte špenátovým cestovinám plneným ricottou a kuracím mäsom. Vhodnou cestovinou na tento špenátový recept sú cannelloni, veľké tučné cestoviny, ktoré sa dajú pohodlne naplniť.
Voda použitá na varenie zemiakov je skvelým prírodným hnojivom, a to vďaka vitamínom uvoľneným počas varenia. Vodu nechajte vychladnúť a použite ju na zalievanie izbových alebo záhradných rastlín raz týždenne. Na hnojenie môžete použiť aj staršiu načatú minerálnu vodu.
Zdroj: balconygardenweb.com, goodhousekeeping.com