Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Je načase premyslieť, ako by mala vyzerať záhrada na jar, a zvážiť, či na jej úpravu nebudete potrebovať záhradného architekta.
Ďalšiu sezónu v záhrade je dobré naplánovať skôr, ako vám v hlave začnú hrať koledy a príde čas pečenia vianočných koláčov.
Jeseň je všeobecne obdobím, keď by ste mali intenzívnejšie myslieť na svoje zdravie. Chladné a sychravé dni a k tomu zubaté slnko oslabujú vašu imunitu a zvyšujú pravdepodobnosť vzniku rôznych chorôb. Je pravdou, že pri prechladnutí vás zachráni aj silný domáci vývar. Skúste mu však predísť prevenciou a využiť posledné plody jesennej záhrady, ktoré sú ideálnym prostriedkom na získanie zásob vitamínov na zimu. Vrcholom zberu rôznych bylín je zber šípok a jarabiny.
Plody šípok sa zbierajú od konca septembra, celý október a na začiatku novembra. Správna farba šípok pri zbere je oranžová až červená. Mäkké plody sú už prezreté a nie sú vhodné na zber.
Najvhodnejším miestom na uskladnenie sú uzavreté nádoby. Plody šípok sušte v rúre, maximálne pri teplote 35 °C. V žiadnom prípade by nemali zhnednúť ani byť lepkavé, vtedy strácajú svoje drahocenné vitamíny. Správne vysušené šípky skladujte maximálne 1 rok.
Šípky okrem spomínaného vitamínu C obsahujú tiež značné množstvo vitamínov B, A, horčíka, vápnika a železa. Prečistia vám obličky, zlepšia krvný obraz a posilnia imunitu.
Môžete si z nich pripraviť čaj, sirup alebo ich používať vo forme šípkového oleja.
Šípkový olej sa získava zo semien šípok lisovaním za studena, je bez vône a má krásne sfarbenie. Je prospešný pre pokožku, pretože má omladzujúce, ošetrujúce, hojivé a regeneračné účinky. Svoje uplatnenie nájde nielen v kozmetickom, ale aj vo farmaceutickom priemysle. Šípkový olej sa často označuje aj ako suchý olej. Je to preto, že sa do pokožky veľmi rýchlo vstrebáva a nezanecháva na nej mastný film. Obsahuje množstvo nenasýtených mastných kyselín, najmä gama-linolenovej a olejovej, silný antioxidant lykopén, ale je bohatý aj na vitamíny A, C a E.
Keďže šípkový olej je náchylnejší na zmenu teplôt, skladujte ho radšej v chladničke. Vyhnite sa tiež jeho vnútornému užívaniu, je totiž určený len na vonkajšie použitie, a to na pokožku, vlasy a nechty.
Plody známej jarabiny sú malé bobuľky (malvičky), ktoré rastú v bohatých súplodiach. Obsahujú množstvo cenných nutričných látok. Dozrievajú počas jesenných mesiacov, teda v období, keď ich možno aj zbierať. V čerstvom stave sú plody pomerne suché a trpké, preto sa zväčša (tepelne) upravujú. Možno ich použiť na výrobu marmelád, sirupov, na sušenie ako súčasť čajových zmesí, ale tiež na výrobu výborných likérov.
V neposlednom rade sú plody jarabiny v záhradách v zimných mesiacoch cennou potravou pre našich operených spojencov. Poskytujú im cenné výživné látky a pomáhajú im prežiť zimu.
Jarabinu možno pestovať prakticky kdekoľvek. Na pôdny typ aj polohu je celkom nenáročná. U nás sa pestuje prakticky bez hnojenia. Výhodou všetkých odrôd je, že ich nenapádajú choroby ani škodcovia. Vďaka tomu sa v záhradách pestujú bezpostrekovou technológiou a výsledkom sú zdravé plody.
Okrem užitočného zbierania posledných predzimných plodov, ako sú šípky či jarabina, je dôležité pripraviť záhradu na zimný spánok. Na čo všetko nezabudnúť?
Jeseň v záhrade: čo v nej ošetriť?
Lístie je skvelé na zazimovanie záhrady a chúlostivých rastlín, ako sú hortenzie, ibišteky, fuksie aj ruže, ale na trávniku by nemalo zostať. Okrem toho, že v ňom prezimovávajú škodcovia, hrozí mu pleseň. Lístie je ideálne pohrabať do kompostu. Kompost odporúčame na zimu zakryť, aby ho zbytočne nevytopilo a neprišli ste o vzácny obsah. Kompostovať môžete aj bioodpad a záhrada sa vám odmení.
Jarnú záhradu si ťažko predstaviť bez kvitnúcich tulipánov či narcisov. Po chladnej zime svojou prítomnosťou ľuďom zlepšujú náladu. Ak sa z nich chcete tešiť budúcu jar, je najvyšší čas ich vysadiť práve teraz. Pôda na vysádzanie by mala byť dostatočne chladná, avšak nie premrznutá ani premočená. Tulipány kvitnú v marci až v máji a na svoj spokojný život potrebujú ľahkú pôdu, slnečné miesto a dostatok vlahy.
Ak budete rastliny zo záhrady na zimu prenášať do interiéru, myslite na to, že zimné vykurovanie vysušuje vzduch. Rastlinám pomôžete prežiť, ak pri presádzaní použijete kvetináče s dierkou a položíte ich na misku s vodou, aby ste im zaistili primeranú vlhkosť. Väčšie rastliny neukladajte priamo na podlahu s podlahovým vykurovaním, mohli by vám vyschnúť.
Suchý chlieb či iné potraviny z domácnosti sú síce lacný variant, ako nakŕmiť vtáctvo, ale odborníci ich neodporúčajú. Chemicky upravená strava, soľ či korenie sú pre vtáky totiž toxické. Aké krmivo je teda pre vtáky na zimu vhodné? Ideálne sú rôzne sušené semená, sušené ovocie, rôzne druhy obilnín či obľúbená jarabina.
Záhradné náradie pred zimným uskladnením vyčistite a naolejujte. Do veľkej nádoby dajte piesok s bežným olejom, premiešajte a zapichnite doň náradie. Piesok vám pár ťahmi náradie očistí, olej ho zakonzervuje a zabráni korózii. Nezabudnite tiež vypustiť a uskladniť záhradné hadice.
Ak plánujete nákup živého vianočného stromčeka s úmyslom vysadiť ho túto zimu vo svojej záhrade, jamu vykopte skôr, ako začne mrznúť. Nezabudnite vykopanú dieru zakryť, aby nezamrzla a vedeli ste do nej stromček pohodlne zasadiť.
Zdroj: houseandgarden.co.uk, zahrada.sk, bionatural.sk