Šetrenie potravinami Kompostujte bio odpad a záhrada sa vám odmení

Skoro polovicu toho, čo hádžeme do koša na smeti, tvoria potraviny a pestované rastliny. V priemere každá domácnosť vyhodí ročne približne tisíc potravinárskych produktov. Výhod kompostu je veľa:

  • šetrí peniaze, pretože znižuje účty za odpad a výdavky na chemické hnojivá
  • pomáha záhradám a rastlinám v dome
  • zvyšuje kvalitu pôdy a životnosť záhrady
  • šetrí vodu, pretože udržiava vlhkosť v pôde
  • predstavuje prínos pre životné prostredie vďaka recyklácii odpadov
  • zabezpečuje cenné organické zásoby
  • eliminuje choroby rastlín a škodcov
  • podporuje produkciu užitočných baktérií a húb, ktoré rozkladajú organickú hmotu, tvoria humus bohatý na výživové zložky
  • znižuje emisie metánu a oxidu uhličitého
  • vytvára výživové zložky

Kde môžem kompostovať?

Kompostovanie je užitočné vo všetkých záhradách. Ale na to, aby ste vytvorili kopu kompostu, nie je nutné mať miesto ani záhradu. Hotový kompostér môžete kúpiť alebo si sami zhotoviť. Drevený kompostér sa dá spraviť z dosiek alebo impregnovaných trámov uložených tak, aby mal samotný kompost prísun vzduchu. Nádoby dokážu udržať trochu tepla a vlhkosti a kompost vyrábajú rýchlejšie, ale dokonca aj otvorená (v ničom neuzavretá) kopa sa nakoniec premení na kompost. Každá z nádob dostupných na trhu by mala vytvárať kompost, ak dokáže chrániť pred dažďom, udržiava trochu tepla, umožňuje drenáž a privádza dovnútra vzduch. Ideálny rozmer kompostéra je trochu viac ako 1 m3. Pri objeme menšom ako 1 m3 sú kompostéry oveľa menej účinné. Pre rôzne fázy sa odporúča používanie viacerých nádob alebo kôp.

Kompostovanie na otvorenej hromade je najjednoduchší spôsob kompostovania, ide o ukladanie biologicky odbúrateľných materiálov vo vrstvách. Je dôležité, aby miesto s kompostom nebolo vystavené extrémnym teplotám a vlhkosti, pretože mikroorganizmom (baktérie a huby), ktoré premieňajú odpad na kompost, sa najviac darí v stálych podmienkach. Kompostér by sa mal nachádzať na záveternom mieste, dobre schnúcom, mimo priameho slnečného žiarenia. Postavte si kompostér v tieni, často je lepšie využiť zatienenú časť záhrady. Miesto, ktoré zvolíme, by malo byť trochu vyvýšené, aby dažďová voda nezaliala vznikajúci kompost.

Rada: Bazový ker je prirodzenou prekážkou pre zápach vznikajúci pri procese rozkladu organických látok, preto je umiestnenie kompostéra v jeho bezprostrednom susedstve výborným riešením.

Kedy kompostovať?

Ak sú vhodné materiály dostupné v záhrade alebo doma, kompostovanie prebieha celý rok. Obvykle sa kompostoviská zakladajú od jari do jesene, teda pri plusových denných teplotách. No neskoré leto alebo skorá zima sú pre kompost ten najlepší čas.

Štyri zložky potrebné na prípravu kompostu:

Dusík, uhlík, vzduch a voda. Spolu tvoria vhodné prostredie pre mikroorganizmy, ktoré urýchľujú proces rozkladu.

Metódy kompostovania

Predtým ako začnete tvoriť kompostovisko, uvedomte si, že existujú dva druhy kompostovania: pasívne (studené) a aktívne (horúce).  Pasívne kompostovanie spočíva v zbere odpadu zo záhrady alebo vyhadzovaní organických materiálov do smeti a následne do kompostéra. Rozloženie tohto odpadu trvá od šiestich mesiacov do dvoch rokov.

Horúce kompostovanie je rýchly proces – kompost získate v priebehu jedného až troch mesiacov pri teplom počasí.

Kompostovanie – ako začať?

Kompost môže byť urobený v priebehu ani nie dvoch alebo troch týždňov v lete v prípade, ak je lístie a iný materiál nadrobno pomletý alebo rozdrobený, často prevracaný kvôli dobrému prevzdušneniu a musí  mať zaistenú dobrú vlhkosť a dusík. Bežne rozšírenou metódou je prekladanie kopy raz do týždňa v priebehu dvoch alebo troch týždňov, a následne raz mesačne, kým nebude kompost pripravený na použitie. Po vytvorení takejto kopy už najväčšiu časť práve urobí príroda sama. Vašou úlohou je poskytnúť suroviny navzájom zmiešané takým spôsobom, ktorý podporí ich rozloženie.

  1. Ak si chcete vytvoriť vlastnú kopu, počkajte, kým budete mať dostatočné množstvo materiálu na založenie kôpky. Ak to robíte na zemi, najprv na zem poukladajte zopár konárikov pre lepší prístup vzduchu. Treba premiešať mokré zelené zložky, ktoré kompostu dodajú dusík, so suchými, hnedými odpadmi zaisťujúcimi uhlík. Striedavo tvorte hnedú a zelenú vrstvu.
  2. Pravidelne kopu kropte vodou, kým nebude mať konzistenciu vlhkej vytlačenej hubky. Ale neprežeňte to, v opačnom prípade sa organizmy vo vašej kope utopia. Ak sa tak stane, váš kompost zhnije namiesto toho, aby sa vytvoril humus. Kontrolujte teplotu pomocou teplomeru, aby ste mali istotu, že rozkladný proces prebieha správne, alebo jednoducho strčte do prostriedku ruku. Váš kompost musí byť teplý.
  3. Vo vegetačnom období dodávajte kope vzduch tým, že ju budete prevracať raz týždenne. Najlepším časom na prevracanie kompostu je citeľné teplo v jeho vnútri alebo ak teplomer ukazuje teplotu 50 – 60 °C. Premiešavanie kopy zabráni zmatneniu materiálu a tvorbe nepríjemného zápachu. Vrstvy slúžia na rozvádzanie rovnomerného množstva zeleného a hnedého materiálu na celej kope, preto ju treba dôkladne premiešať.
  4. Keď už kompost netvorí teplo, vonia zeminou alebo lesom, je hnedý alebo čierny a je suchý a krehký, je úplne hotový. Pridajte na svoje hriadky a do kvetináčov približne 10 cm kompostu na začiatku každého sadenia a vaše rastliny budú najšťastnejšie na svete.

Ako vylepšiť kompostér?

Niekedy sa výsledok kompostovania nezlučuje s našimi očakávaniami. Čo si počať so slabou výdatnosťou a nepríjemným zápachom?

Mokrý, slizký a zapáchajúci kompost: často je príčinou slabý prístup vzduchu alebo veľa vody. Prikryte kopu, aby ste ju ochránili pred dažďom a pridajte do nej viac hnedého odpadu ako narezaný drevený odpad, slama alebo papier.

Suchý a vláknitý so slabou hnilobou: zvyčajne je to spôsobené veľmi nízkou vlhkosťou a príliš veľkým množstvom hnedého materiálu. Pridajte viac zeleného odpadu a vody. Prípadne pridajte čerstvé hnojivo na každú vrstvu kompostu.

Muchy: Dobre situované nádoby na kompost nepriťahujú roje múch, ale ak ich uvidíte, skontrolujte, či odpad z kuchyne prekrývate záhradným odpadom a skontrolujte tiež, či nie je príliš vysoká vlhkosť kompostoviska, čo spôsobuje nedostatočné množstvo vzduchu v stohu.

Čo kompostovať?

Čo hádžeme do kompostoviska? Väčšinu kuchynského a záhradného odpadu ako sú zvyšky ovocia a zeleniny, rastlinné zvyšky, rozdrvené vajíčkové škrupiny, kávové a čajové usadeniny, konáriky zo živého plotu, zemina z kvetináčov, nadzemné časti buriny alebo nepotlačený papier.

Hnedý odpad (poskytujúci uhlík):

Handričky z vlny a bavlny, nečistoty zo sušičky a vysávača, orechové škrupiny, popol z kachlí (z dreva), piliny, seno a slama, lístie, konáriky, domáce rastliny, spotrebovaná zemina z kvetináčov, rozdrobené noviny, kartónové rolky, čistý papier.

Zelený odpad (poskytujúci dusík):

Nevarené a varené ovocie a zelenina, chlieb a zrná, kávové zrná a usadeniny, pokosená tráva, papierové vrecúška od čaju, vlasy, srsť, kurací, králičí, kravský a konský trus.

Rada: Dvakrát si rozmyslite, či pridáte do domáceho kompostu cibuľu a cesnak. Prevláda názor, že táto zelenina nie je dobrá pre dážďovky, ktoré sú podstatnou časťou vašej záhrady.

...a čo nie?

Niektoré zložky pridané do kompostu nielen že nebudú dobre pôsobiť vo vašej záhrade, ale môžu byť zdrojom nepríjemného zápachu a priťahovať zvieratá a škodcov. Do kompostu nevhadzujeme mäsové zvyšky z kuchyne ani kosti, mliečne výrobky, pečivo, koláče, oleje, tuky, ľudské exkrementy ani trus domácich zvierat, (ani znečistená podstielka), nakazené záhradné rastliny, piliny a odrezky z dreva, ktoré boli tlakovo spracované, stavebný odpad ani smeti z vysávača, hliník, cín a iné kovy, sklo, vajcové žĺtko a bielko, masť, mastné produkty, dary mora, znečistené plienky, plast, nálepky z ovocia alebo zeleniny, korene buriny, popol z uhlia, podpaľovače, maľované a impregnované drevo.

Čas na domáce kompostovanie!

Dnešné chybné predstavy o téme domáceho kompostovania sú také, že je to veľmi komplikované, nepríjemne zapácha a roznášajú sa nečistoty. Ak niekto kompostuje nesprávne, môže to byť pravda. No správne kompostovanie je naozaj veľmi jednoduché: postupne vrstvíte organické materiály a trochu pôdy, aby ste vytvorili mix, ktorý sa premení na humus. Následne môžete vylepšiť svoju kvetinovú záhradu pomocou kompostu, obohatiť svoj trávnik, nakŕmiť rastúcu zeleninu, ba oveľa viac! Biologicky rozložiteľný odpad tvorí približne 70% nášho celkového odpadu. Ak sa dostane do kompostéra, dokážeme roztriediť dokonca 95% odpadu, ktorý ostane po oddelení zvyškov jedla. Kompostovanie je pre životné prostredie najlepším spôsobom, ako spracovať kuchynský a záhradný odpad. Kompost je zdrojom prírodného hnojiva zadarmo, ktoré môžeme využiť na obohatenie pôdy v záhrade alebo v kvetináčoch.

Zdroje:
pl.wikipedia.org, naszesmieci.mos.gov.pl, abc-ogrodnictwa.pl, environmnt.nsw.gov.au, learn.eartheasy.som, nrdc.org, epa.gov., kdheks.gov, rhs.org.uk, gardeners.ocm

Publikované: Pred viac ako 1 rokom
Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.

Príbehy písané s chuťou budete milovať

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.