Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Používanie náradia na grilovanie vám výrazne zvýši komfort pri príprave jedla a aj výsledok bude kvalitnejší. Začnite základným grilovacím náradím. Len čo „pričuchnete“ k efektívnejšiemu grilovaniu, verte nám, že svoj arzenál začnete postupne rozširovať, až budete mať doma grilovaciu výbavu ako profesionál.
Ako vidíte na obrázku, stačí vám osem kusov náradia na to, aby ste potraviny na grilovanie pripravili rýchlo a bez väčšej námahy, a keď už budú na grile, aby ste s nimi dokázali ľahko manipulovať. To vám umožnia dlhé rúčky grilovacieho náradia. Pri jeho kúpe sa teda zamerajte aj na ne. Ideálne sú také, ktoré majú rúčku z nevodivého materiálu, takže sa nebudú zbytočne prehrievať a páliť vás v ruke.
Silikónová alebo kovová obracačka vám poslúži pri obracaní menších plochých jedál, ako sú napríklad hamburgery, placky, rybie filety, plátky mäsa, ananásu alebo skvelý burger s ananásom v chrumkavej slaninke. Aby obracačka pod grilovaný kúsok vkĺzla ľahko a nepoškodila ho, mala by byť tenká a rovná s pružnou rukoväťou.
Aj keď ju niektorí neuznávajú, grilovacia vidlička sa vám zíde na obracanie väčších pevných kúskov, najmä zeleniny. Do mäsa ňou nepichajte zbytočne, pretože cez otvory potom z mäsa vyteká chutná šťava. Vidlicu na veľmi dlhej rúčke využijete pri opekaní nad otvoreným ohňom.
Dovolíme si tvrdiť, že práve kliešte na grilovanie sú základným náradím, bez ktorého sa grilovačka nezaobíde. Sú vašimi predĺženými prstami. Do grilovacích klieští uchopíte všetko, čo chcete na grile obrátiť alebo z neho vziať. Grilovaciu vidličku potom nebudete potrebovať vôbec a v prípade núdze nahradia grilovacie kliešte aj obracačku.
Tento typ čepele zaisťuje čistý rez, čím vytvoríte rovnomerné plátky v prípade akéhokoľvek mäsa. Na tento účel sa používa aj steakový nôž. Aký nôž sa vám ešte zíde nielen pri grilovaní, sa dočítate v špeciálnom článku o nožoch.
Keď budete mäsko a zeleninu počas grilovania priebežne potierať marinádou, ochuteným olejom, maslom alebo akoukoľvek dobrotou, najmä v posledných minútach pred dokončením, jedlo bude perfektne šťavnaté. Nič iné než štetec na potieranie túto úlohu nezvládne.
Náš čistotný tip: Najmenej starostí s čistením budete mať so silikónovým štetcom.
Drôtená kefa spoľahlivo odstráni všetky pripáleniny a nečistoty, ktoré na grile nemajú čo hľadať.
S týmito pomocníkmi budete vyzerať naozaj drsne! Na bežnej grilovačke sa bez nich zaobídete, ale ak budete chcieť pomaly grilovať mäso na „trhaný“ hamburger alebo väčšie kusy mäsa, padnú vám vhod. Pazúrmi mäso z grilu ľahko zdvihnete a následne na doske natrháte na jemné pásiky svaloviny.
Okrem základného náradia na grilovanie sa vám zídu ešte ďalšie pomôcky, bez ktorých sa síce grilovať dá, ale s nimi je to úplne iný zážitok.
Ryby sa pri grilovaní „ľúbia“ rozpadnúť. Uložené v rošte držia tvar počas celého grilovania a najmä pri otáčaní. Do roštu na grilovanie rýb môžete uložiť akékoľvek plátky mäsa alebo zeleniny.
Grilovacie tácky zabezpečia, že malé, tenké a krehké kúsky neprepadnú cez rošt. Jedlo na nich môžete grilovať, ohrievať a aj podávať.
Na grilovačku si vyberajte špeciálny hrubý alobal určený na grilovanie. Je hrubší, takže sa len tak ľahko neroztrhá, keď doň budete baliť mäso alebo zeleninu. Zachytí všetku šťavu a môžete ho prípadne použiť aj namiesto tácok na grilovanie.
Tip redakcie: Ugrilované mäso prikryte alobalom a nechajte ho pár minút odpočívať. Bude šťavnaté a chutné.
Alobal budete potrebovať aj na exotické grilované kura na havajský spôsob.
Teplomer na mäso môže zachrániť váš steak pred vysušením. O tom, ako grilovať steaky, aby boli zlatým klincom vašej grilovačky, sme už písali. Prečítajte si, ako pripravovať steaky.
Pri grilovaní sa vždy niečo zašpiní alebo zamastí a vtedy je najpraktickejším pomocníkom kotúč Tesco kuchynských utierok. Keďže dobre saje, môžete ho použiť aj na odsatie prípadnej prebytočnej mastnoty z grilovaných klobások.
Občas budete musieť chytiť niečo horúce, či už je to rošt, ktorý treba upraviť, alebo pekáč, panvica či vyskočený uhlík. Bez rukavíc to bude veru ťažké.
Sem-tam niečo vyprskne, sem-tam niečo kvapne a ste to práve vy, grilmajster, kto to všetko schytá. Zástera ochráni vaše šaty aj kožu pod nimi pred horúcimi fŕkancami a špinou. Neľutujte do nej investovať trochu viac. Špeciálne zástery na grilovanie majú praktické „vychytávky“, vďaka ktorým máte tie najpotrebnejšie veci na grilovanie vždy poruke.
To nie je vtip. Tuk v grile horí prudko a vodou sa vám ho nemusí podariť uhasiť. Malý hasiaci prístroj je istota, ktorá môže zachrániť viac než len váš gril.
Prehľad o grilovacom náradí už máte. Teraz si nájdite nejaký dobrý recept na grilovanie a pustite sa do toho!
Zdroj: Food52.com, realsimple.com, farmfoods.sk, cuketka.cz