Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Vyškerené svietiace halloweenske tekvice v oknách a na dvoroch prinesú trochu svetla do čoraz dlhších jesenných večerov. Do výroby svetlonosa sa radi zapoja muži aj deti a na gazdinky zostane úloha, čo spraviť so zvyšnou tekvicou? Vyhodiť tekvicovú dužinu a jadierka by bola škoda. Dužina tekvice obsahuje veľa vody a vlákniny, čo je priaznivé pre črevá a trávenie. V tekvici je veľké množstvo betakaroténu, anitioxidantu, z ktorého sa v tele tvorí vitamín A. Spolu s vitamínom E pôsobí preventívne proti vzniku civilizačných ochorení. V tekvici je aj veľa vitamínov skupiny B, draslíka, medi, horčíka.
Jedlám z tekvice sa potešia najmä vaše:
Tekvica je vďačná surovina na prípravu slaných alebo sladkých receptov. Okrem tradičného tekvicového prívarku alebo pečenej hokkaido tekvice si z dužiny halloweenskej tekvice uvaríte hneď niekoľko dobrôt.
Neverili by ste, ale z tekvicového vláknitého vnútra s jadrami uvaríte polievku, na nerozoznanie od pravej mäsovej. Akurát že do nej nedáte ani kúsok mäsa, ale práve to vnútro, ktoré inak vyhadzujete. K nemu pridajte klasickú koreňovú zeleninu – mrkvu, zeler, kaleráb, petržlen, ďalej cibuľu, cesnak, pár guličiek nového a čierneho korenia, bobkový list a soľ. Varte, kým zelenina nezmäkne. Sceďte, koreňovú zeleninu vyberte a nakrájajte do polievky.
Na masle speňte cibuľku, na ňu hoďte kúsky tekvice, zalejte vodou, osoľte, okoreňte muškátovým orieškom, mletým čiernym korením a štipkou rasce a uvarte domäkka. Všetko rozmixujte v mixéri alebo tyčovým mixérom a nalejte na tanier. Podávajte s krutónmi alebo opekaným chlebom, pár kvapkami tekvicového alebo olivového oleja a zjemniť môžete lyžičkou smotany. Na ozdobu posypte tekvicovú polievku tymianom.
Spravte pre zmenu namiesto zemiakového tekvicové pyré. Postup je takmer identický. Tekvicovú dužinu upečte, posoľte a rozmixujte s kúskom masla a trochou mlieka. Tekvicové pyré si na tanieri vynikajúco rozumie s divinou alebo králikom, ale vynikajúco chutí aj s hovädzím či bravčovým mäsom.
Upečenú dužinu tekvice rozmixujte s kešu a píniovými orieškami, cesnakom a troškou olivového oleja. Pridajte sušenú cibuľku a servírujte na cestovinách, posypané parmezánom.
Dužinu tekvice nasekajte na malé kúsky a opečte na horúcom oleji. Posoľte, okoreňte provensálskym korením a zmiešajte s uvarenými cestovinami. Posypte syrom.
Pripravíte ich rovnako ako placky zemiakové, akurát namiesto zemiakov dáte nastrúhanú alebo rozmixovanú tekvicu. Už len pripomenieme, že stačí pridať vajíčko, hladkú múku, soľ, majorán, mleté čierne korenie, nechať chvíľu postáť a vysmažiť placky.
Tekvicovým guľkám sa potešia aj deti, keď ich nájdu v desiatovej krabičke. Upečenú tekvicu rozmixujte s ovsenými vločkami, orechmi a semiačkami tak, aby vznikla tuhá hmota. Pridajte škoricu, oslaďte medom alebo javorovým či datľovým sirupom a vyformujte guľôčky. Obaľte ich v zmesi strúhaných orechov a nechajte v chlade stuhnúť.
Skúste aj sladký tekvicový puding
Nebojte sa ho a dajte mu aspoň raz šancu. Dužinu tekvice upečte, dajte do mixéra spolu s lyžičkou medu a trochou škorice. Zrieďte s vodou alebo mliekom a rozmixujte dohladka. Skúste skombinovať s banánom. Ak doň pridáte štipku zázvoru, tekvicové smoothie vás v zime dokonale zahreje.
Že ste ho ešte nepili? Je najvyšší čas ochutnať tento imunite prospešný nápoj z pečenej tekvice, citrónovej šťavy, jabĺk a vody. Všetko zmixujte nahladko a zrieďte s vodou na džús. Vynikajúci je ráno nalačno.
Príprava tekvicových jadierok je nenáročná. Vyberte ich z tekvice, zbavte prebytočných dužinatých vlákien a sú pripravené na pečenie.
Aby vám chutili ešte lepšie, zmiešajte trochu olivového oleja s vašimi obľúbenými koreninami alebo koreniacou zmesou a jadierka v tom dobre ponamáčajte. Potom už len upečte pri teplote 180 °C.
Jadierka upečte. Na panvici rozpustite v lyžici masla dve lyžice cukru, vložte jadierka a miešajte, kým sa neobalia karamelom.
Karamelizované tekvicové semiačka môžete posypať zmesou škorice, mletého čierneho korenia, zázvoru a soli. Mix sladkej, slanej a pikantnej chute prekvapí a poteší maškrtné jazýčky.
Tekvicu hokkaido, ozdobnú, špagetovú či muškátovú vám privezieme až domov!
Zdroj: helloveggie.co, thechunkychef.com, myrecipes.com
Foto: Shutterstock