Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Kokosový olej a výrobky z neho by mali byť súčasťou vašej každodennej pestrej stravy, ale na druhej strane by ste ho nemali konzumovať v nadmernom množstve. Napriek tomu, že kokosový olej má množstvo pozitívnych účinkov, žiadny extrém v stravovaní nie je zdraviu prospešný.
Kokosový olej obsahuje ľahko oxidované lipidy, ktoré sa na rozdiel od mastných kyselín s dlhým reťazcom neukladajú v tukovom tkanive. Štúdie preukázali, že keď sa konzumuje strava bohatá na tieto lipidy, dochádza k väčšej strate tuku ako pri strave s vysokým obsahom mastných kyselín s dlhým reťazcom. Preukázané je tiež to, že vďaka konzumácii kokosového tuku sa cítite sýtejšie, čiže je menej pravdepodobné, že budete medzi hlavnými chodmi konzumovať slané či sladké maškrty.
Kokosový olej obsahuje približne 50 % kyseliny laurovej a strava bohatá na túto zložku reguluje hladinu cholesterolu.
Keďže kokosový olej má podobne ako oreganový olej antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové účinky, je prospešný aj pri liečbe akné. Pomáha hojiť rany a dodáva pokožke kolagénovú podporu. Môžete ho tiež použiť ako čistič pokožky či na odstránenie make-upu. Zmierňuje známky starnutia a celá pokožka je po jeho použití jemná a omladnutá.
Alzheimerova choroba sa dnes ľudovo označuje ako cukrovka 3. typu. Predpokladá sa, že vzostup Alzheimerovej choroby je spojený s rastúcou obezitou a cukrovkou 2. typu. Práve kokosový olej obsahuje ketóny, ktoré pomáhajú neurónom zostať nažive a podporujú aktivitu mozgu.
Vyrába sa zo sušeného kokosu a predstavuje rafinovaný, bielený a dezodorizovaný produkt. Rafinovaný olej je celkom bez chuti, nemá ani vôňu kokosového oleja, lepšie odoláva vysokým teplotám a je výborný na fritovanie. Nie je taký „čistý“ ako surový kokosový olej, ale stále obsahuje mastné kyseliny a z výživového hľadiska sa veľmi nelíši od panenského kokosového oleja.
Väčšina kokosových olejov dostupných v našich obchodoch sa rafinuje, pokiaľ nie je na nich uvedené inak. Nie všetky rafinované oleje sú však rovnaké, preto sa snažte zaobstarať si kvalitný, nehydrogénový olej, ktorý sa rafinoval pomocou prírodných látok bez chemických procesov.
Rafinovaný olej býva väčšinou lacnejší ako panenský, takže ak chcete ušetriť, vyberte si tento.
Vhodný je najmä vtedy, keď sa neviete vzdať obľúbených fritovaných jedál a chcete si ich vypražiť tak, aby boli čo najmenej škodlivé.
Panenský kokosový olej sa vyrába mechanicky z prvého lisovania čerstvého surového kokosu bez pridania akýchkoľvek chemikálií. V závislosti od metódy spracovania môže byť aróma mierna, alebo aj intenzívna. Kým vzácny arganový olej má príjemnú orieškovú chuť, kvalitný surový, nerafinovaný panenský kokosový olej má zasa veľmi jemnú kokosovú chuť a vôňu.
Na trhu existuje množstvo značiek a druhov kokosového oleja. Jeho cena sa líši v závislosti od zdroja, spôsobu výroby, balenia, ale aj od marketingu. Veľmi drahý olej nie je vždy najkvalitnejší, dôležité sú tieto parametre:
Farba – má byť biela, keď je stuhnutý, a priehľadná, ak je v tekutej, rozpustenej forme. Akékoľvek iné sfarbenie môže znamenať jeho kontamináciu a zhoršenú kvalitu.
Aróma – panenský nerafinovaný kokosový olej by mal mať vôňu a chuť ako kokosový orech. Jeho vôňa by však nemala byť silná, pražená, alebo dokonca údená – je to znak, že bol vystavený veľkému teplu a stratil množstvo živín. Ak je, naopak, bez akejkoľvek vône a chuti, pravdepodobne je rafinovaný.
Cena – najvyššia cena neznamená najvyššiu kvalitu. Ak máte možnosť, kupujte ho vo veľkých baleniach, ktoré sú cenovo výhodnejšie.
Kokosový olej môžete skladovať mimo chladničky až dva roky, na tmavom mieste, nie priamo na slnku. Na zmenu teploty reaguje rýchlo – pri teplote nad 25 °C ostane v tekutej forme, pri skladovaní v chladničke sa rýchlo premení na tuhé „maslo“.
Zdroj: irenamacri.com,today.com