Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Všetky druhy kapusty majú preukázateľne protizápalové a protirakovinové účinky. Obsiahnuté látky regulujú krvný tlak, chránia srdce a prispievajú k dobrej kondícii ciev. Odporúča ju aj odborníčka na výživu: „Kapusta prináša nášmu telu množstvo minerálov a vitamínov. Patrí medzi ne predovšetkým vitamín K, ktorý je dôležitý pre pevné kosti a krvnú zrážanlivosť, vitamín C ako silný antioxidant, betakarotén, z ktorého si tvoríme vitamín A pre dobrý zrak, kyselina listová, železo, vápnik, ale aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. A mnohé ďalšie. Pravidelná konzumácia kapusty funguje ako skvelá "anti-aging" starostlivosť pre spomalenie starnutia,“ vymenúva pozitíva kapusty Zuzana Pavelková Šafářová.
„Ako najzdravšia sa uvádza červená kapusta, a to kvôli vyššiemu obsahu provitamínu A, železa a vitamínu C. Avšak odporúčam typy striedať. Každá má inú chuť a iné vhodné použitie. Z kapusty si odporúčam pripraviť kapustu kvasenú a konzumovať ju po celú zimu. Kapustu by som odporučila jesť surovú, napríklad v šalátoch, bagetách, ale aj tepelne upravenú. Niektorí sa, bohužiaľ, kvôli nafukovaciemu účinku kapusty zriekajú. Možno tomu predísť použitím korenia, ako je rasca, aníz, fenikel či saturejka pri tepelnej úprave. Výbornou prevenciou proti nadúvaniu je vypitie feniklového čaju po zjedení kapusty,“ odporúča Zuzana Pavelková Šafářová.
Kapuste sa však vyhýbajte, ak máte poruchu:
Kapuste obyčajnej či hlávkovej kapuste sa v našich podmienkach dobre darí. Cenovo patrí k najlacnejším druhom zeleniny a to je dobre, pretože je plná vitamínov a v kuchyni univerzálna. Kapustu môžete variť, dusiť, piecť, kvasiť, konzervovať, môžete ju jesť surovú v šalátoch či kvasenú.
Z rovnakého rodu ako kapusta sú aj:
Hlávková kapusta vás v obchode neraz prekvapí. Chytíte na pohľad malú hlávku z pevne zvinutých listov bielej alebo bordovo-fialovej farby a už zo zvyku čakáte niečo ľahké. Dobrá hlávka kapusty je však ťažšia, než by sa zdalo. Preto sa pri kupovaní kapusty iba na zrak nespoliehajte. „Malá hlávka“ je teda dosť nejednoznačná mierka.
Rozdiely sú tiež vo farbe. Červená kapusta je chuťovo o čosi jemnejšia, aj na tanieri vyzerá lepšie. Má o čosi viac vitamínu C, draslíka, železa ako jej biela príbuzná, účinky na zdravie majú obe rovnaké. A ako ich použiť na varenie?
Bielu kapustu použite na:
Červená kapusta má trochu užšie využitie. Je vhodná najmä ako dusená príloha k mäsu, súčasť šalátov, pečená či sterilizovaná.
Nechcete jesť kapustu, pretože vás nadúva? Čím dlhšie ju budete variť, tým bude bezpečnejšia. Tiež pomáha pridanie rasce, fenikla, kôpru, klinčeka alebo koriandra.
Skúste recept na šalát s červenou kapustou
Boli časy, keď sa pod pojmom „čínska kapusta“ predávala v skutočnosti kapusta pekinská. Možno ju tak niektoré gazdinky volajú dodnes. Je to chyba, pretože sa jedná o dva rôzne druhy zeleniny.
Pekinská kapusta
Elipsovité listy s bielym stredom a kučeravými zelenými a žltozelenými okrajmi tvoria oválnu hlávku. Dobre sa skladuje, na chladnom mieste vydrží aj tri týždne. Pekinská kapusta je chuťovo jemnejšia ako naše kapusty, čo ju predurčuje na použitie v studenej kuchyni. Chutná je aj v polievkach či plnená mletým mäsom.
Čínska kapusta
V obchodoch sa s ňou môžete stretnúť aj pod názvom Pak Choi. Polovzpriamené zelené listy s výraznými žilkami a širokou bielou stonkou nevytvárajú hlávku, ale tvoria listovú ružicu. V chlade vydrží dva týždne, v kuchyni ju využijete či už ako surovú alebo varenú v polievke, pod duseným mäsom či v ázijských jedlách.
Najzdravší spôsob spracovania kapusty je kvasenie. Kyslá kapusta je zdrojom vitamínu C a vlákniny, ale aj fytonutrientov, chrániacich pred vznikom rakoviny. Kyselina mliečna v kyslej kapuste pôsobí v črevách ako prírodné probiotikum. Iba 200 g surovej kvasenej kapusty pokryje dennú dávku vitamínu C a má viac laktobacilov ako biely jogurt.
Pravidelne si ju doprajte najmä ak ste vegetariáni alebo vegáni. Vitamín B12 nájdete v kvasenej kapuste v takom množstve, v akom sa bežne nachádza v živočíšnych produktoch. Je dôležitý pre mozog, nervy, svaly, kosti, krvinky.
Surová kyslá kapusta má viac laktobacilov ako biely jogurt.
Kvasenú kapustu si odpustite, keď máte problémy s plynatosťou, vysokým krvným tlakom, histamínovú intoleranciu.
Zdroj: izahradkar.sk, zdravie.sk, healthyline.com, fitastyl.sk, Zuzana Pavelková Šafářová