Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Gaštan jedlý patrí k najstarším drevinám sveta. Pochádza z Malej Ázie a na územie Slovenska ho priniesli v 16. storočí Turci. Odvtedy si vyslúžil prezývku „chlebový strom“, pretože v časoch neúrody sa gaštany používali ako hlavná náhrada obilnín a zemiakov. Gaštanová múka sa pridávala do chleba a vďaka svojmu prirodzenému bezlepkovému charakteru je stále populárna najmä medzi celiatikmi.
Na rozdiel od príbuzných orechov majú gaštany nízky obsah tuku, vďaka čomu sú nízkokalorické. Obsahujú veľa škrobu, čo ich nutrične približuje k zemiakom či kukurici, no sú aj zdrojom viacerých minerálov a vitamínov – napríklad vitamínu C. Jeho obsah sa však výrazne redukuje tepelnou úpravou, čo je nevýhoda, pretože sa nemajú konzumovať surové. Okrem toho sú jedlé gaštany bohaté na železo, mangán, horčík, fosfor a draslík. Pôsobia tiež priaznivo na srdce a srdcovo-cievnu sústavu, podporujú krvný obeh aj vyplavovanie škodlivín z pečene.
Skvelou správou pre celiatikov určite je, že gaštany neobsahujú lepok. Túto zdravú a chutnú pochúťku môžu jesť bez obáv a obmedzení. Z malých plodov sa melie prirodzene bezlepková gaštanová múka. Tú si vieme kúpiť, ale i pripraviť doma. Rozomletím uvarených gaštanov získame hmotu, ktorú usušíme na prášok a používame namiesto múky. Pri skladovaní v chladničke múka vydrží asi 6 týždňov.
Na Slovensku si môžeme gaštany práve v tomto jesennom čase nazbierať buď v lese, alebo v niektorej z gaštaníc. Najväčšou gaštanicou na Slovensku je tá v Modrom Kameni, kde sa každoročne konajú aj Gaštanové slávnosti. Ďalšie veľké gaštanice nájdeme hlavne v okolí Nitry v obciach Jelenec a Horné Lefantovce či trochu ďalej v Radošine. Na severe Slovenska by sme ich hľadali márne, keďže gaštan obľubuje teplejšie podnebie (práve preto sú jeho najväčšími producentmi v Európe štáty Stredomoria).
Na zber plodov gaštana jedlého je ideálne slnečné a suché počasie, napr. krásne babie leto. Poškodené plody však nezbierame. Ich stav si vieme jednoducho skontrolovať hmatom – ak ich stlačíme a šupka sa zdeformuje, plody sú už vysušené alebo choré. Dávame si tiež pozor na plesne – takéto plody určite nijako nečistíme a nekonzumujeme.
Pri väčšom množstve sa dokonca podobne ako koreňová zelenina ukladajú do piesku v pivničných priestoroch, kde majú zabezpečenú stálu vlhkosť a teplotu.
Menšie množstvá je ideálne zamraziť, buď v surovom stave, alebo pripravené ako polotovar – narežeme šupku a v horúcej vode ich necháme popraskať. Po očistení ich uložíme do mrazničky.
Okrem tradičného skladovania v chlade si vieme gaštany odložiť aj v podobe kompótu alebo džemu, ktoré si z nich pripravíme. Do kompótu využijeme očistené gaštany – povaríme ich v mierne sladkom náleve a naplníme nimi kompótové fľaše. Prelejeme nálevom a sterilizujeme asi 15 minút. Džem si môžeme pripraviť z varených gaštanov pomliaždených na pyré, ktoré spolu s vanilkovým strukom varíme vo vode s trochou cukru (vďaka ich sladkej chuti stačí iba máličko cukru). Takto pripravený džem môžeme ešte vo fľašiach chvíľu zasterilizovať.
Výroba obľúbeného gaštanového pyré je jednoduchá. Uvarené gaštany necháme vychladnúť, zmiešame s cukrom a rumom a pretlačíme na pyré. Môžeme ho konzumovať len tak ako pochúťku či jednoduchý dezert v pohári poliaty roztopenou čokoládou, použiť ho ako plnku do koláčov alebo skúsiť gaštanové profiteroles, gaštanové lávové koláčiky či nadýchanú gaštanovú bábovku.
I keď to tak spočiatku nevyzerá a gaštany na nás pôsobia ako sladký dezert, sú vynikajúce aj na prípravu slaných jedál. Krémová zemiakovo-gaštanová polievka s opečenými slaninovými čipsmi nás v prichádzajúcom chladnom období príjemne zahreje. A čo tak rizoto? Tekvicové rizoto je známou jesennou pochúťkou, ale skúšali ste doň pridať aj gaštany? Neoľutujete!
Chcete si pripraviť pečené gaštany doma? S nami to hravo zvládnete. Gaštany je najlepšie piecť častejšie a v menších množstvách, pretože po vychladnutí je už veľmi ťažké, dokonca až nemožné ich očistiť. Ak chceme, aby vydržali teplé o niečo dlhšie, môžeme ich po vybratí z rúry zabaliť do utierky, ktorá na krátky čas udrží ich teplo. Ošúpeme ich teda za horúca nožom. Malo by to ísť ľahko, keďže môžeme začať od narezaných miest.
K jesenným plodom nepatria len jablká či orechy. Pozornosť si každoročne získavajú aj spomínané gaštany. Prezradili sme vám, aké pochúťky sa dajú pripraviť z jedlých gaštanov. Ale viete, ako sa využívajú tie nejedlé?
Z plodov pagaštana konského sa vyrábajú liečivé tinktúry a masti, no slúžia aj ako prirodzená potrava pre zver. Dnes ich však nikto hromadne nezbiera a nevykupuje.
Zdroj: jedlegastany.sk, skvelydomov.eu, fitshaker.sk, lesmedium.sk