Tipy a rady Čo ku grilovačke? Ovocný šalát je super voľba!

Recepty na šaláty padnú v lete vždy vhod. Šaláty pripravené podľa troch nižšie uvedených receptov sa skvele hodia k hydinovému mäsu i ku klasickej krkovičke, ale skvele doplnia aj pikantné grilované klobásy. Úspech je zaručený, všetci ich budú pochvaľovať!

Ovocný šalát v melónovom košíku

Doba prípravy: 30 minút

Potrebujete:

  • 1 menší melón
  • ovocie podľa vlastnej chuti (nektárinky, hrozno, ananás, banán, kivi, mango)
  • štipka mletej škorice
  • limetková alebo citrónová šťava

Príprava:

Asi najťažšou úlohou bude vytvoriť z melóna košík. Odporúčame tvar košíka vyznačiť fixkou alebo lepiacou páskou, potom ostrým nožom vyrežte najprv ucho košíka a potom bočné strany – s kľukatým okrajom. Lyžicou na zmrzlinu vydlabte dužinu melónu, nakrájajte na kúsky a potom v mise premiešajte s ostatným ovocím. Pomer ovocia si zvoľte podľa vlastného uváženia. Dochuťte štipkou mletej škorice a šťavou z limetky. Premiešaný šalát nechajte chvíľu odležať a potom zmes ovocia vložte naspäť do vydlabaného melónu.

Šalát môžete podávať vychladený aj nevychladený, skvele sa hodí ku kuraciemu šašlíku, ale aj k cesnakovej krkovičke.

Ovocný šalát s medom a jogurtom

Doba prípravy: 15 minút

Potrebujete:

  • 5 dl bieleho jogurtu
  • 2 granátové jabĺčka
  • 3 kivi
  • 2 banány
  • 5 hrstí kukuričných vločiek
  • 2 polievkové lyžice medu

Príprava:

Ovocie očistite a nakrájajte na kúsky podľa vlastnej fantázie. Jogurt rozmiešajte s medom na hladkú zmes a potom opatrne vmiešajte kúsky ovocia. Pred podávaním posypte kukuričnými vločkami.

Ovocný šalát s quinoou

Doba prípravy: 45 minút

Potrebujete:

  • 2 šálky quinoy
  • šťava z 1 limetky
  • lístky mäty
  • 1 čajová lyžička medu
  • ovocie podľa vlastnej chuti (odporúčame: žltý melón, ananás, mango, višne, jahody)

Príprava:

Na stredne veľkej panvici priveďte do varu 4 dl vody s 2 šálkami quinoy, zmes nechajte povariť približne 15 minút. Medzitým si v inej nádobe pripravte limetkovú zálievku tak, že pomocou šľahača dôkladne prepracujete čerstvo vytlačenú šťavu z limetky s lístkami mäty a s medom. Opatrne vmiešajte ovocie nakrájané na kocky a ihneď môžete túto špeciálnu prílohu podávať ku grilovanému mäsu.

Vytlačiť stránku
Zdielať článok