Recepty Čiernohorský rezeň s majonézovým šalátom

Suroviny

Na čiernohorský rezeň potrebujeme:
1 kg bravčového stehna (nakrájaného na plátky)
500 g zemiakov (nastrúhaných)
3 strúčiky cesnaku
1 cibuľa (veľká)
3 PL hladkej múky
1 vajce
morská soľ
čierne korenie
majorán
slnečnicový olej
Eidamský syr (strúhaný, na ozdobu)
Na domácu majonézu:
300 ml slnečnicového oleja
3 vajcia
citrón (len šťava)
horčica
čierne korenie
kryštálový cukor
Na šalát:
kg zemiakov (na šalát)
4 mrkvy
1 konzerva hrášku (malá)
6 kyslých uhoriek
4 vajcia (uvarené na tvrdo)
1 cibuľa (veľká)
soľ
čierne korenie
kryštálový cukor

Popis

Čiernohorský bravčový rezeň síce nepatrí medzi pôstne jedlá, ale viacerí si bez neho Vianoce nevieme predstaviť. Tak ako ani bez majonézového zemiakového šalátu.

TIPY: 
Pod vianočnou polievkou si predstavíme najčastejšie kapustnicu, ale nie je to tak vo všetkých krajoch. Na sviatočných stoloch sa v mnohých domácnostiach nájde štedrovečerná hubová polievka, alebo dokonca vianočný boršč.

Ak obľubujete bravčové mäso a nehľadáte práve čiernohorské rezne, vyskúšajte bravčové v bylinkovej omáčke s vínom. Super je, že tento recept máte hotový do pol hodiny.

Chcete si vianočnú večeru odľahčiť? Skúste čiernohorský bravčový rezeň podávať s vianočným kapustovým šalátom. Tento fit šalát vám dobije baterky a dodá telu chýbajúce vitamíny.  

Vedeli ste?
Ondrej Antovszký bol dlhé roky šéfkuchárom, varil pre dánsku kráľovnú, ale aj v Klube slovenských spisovateľov. Presne vedel, kto z Klubu obľubuje hrachovú kašu s údeným jazykom či plnenú papriku a ktorý z autorov si najviac pochutí na čiernohorskom rezni. 

Do histórie slovenskej gastronómie sa však zapísal najmä svojimi originálnymi receptmi, ktoré sa stali slovenskou klasikou. Čiernohorský rezeň, šunkovú rolku s chrenovou penou, zbojnícku pochúťku, rezeň Marína, drotársku kapsu, opekaný oštiepok, čachtické rezne a mnohé ďalšie vymyslel práve Ondrej Antovszký.

Postup

1

Postup pri čiernohorskom rezni: 1. Bravčové rezne si naklepeme, osolíme a okoreníme. 2. Nastrúhané zemiaky zmiešame s múkou, vajíčkom, nadrobno nasekanou cibuľkou, pretlačeným cesnakom a majoránom. Vznikne nám cestíčko podobné ako na zemiakové placky. 3. Bravčové rezne najskôr obalíme v múke a potom v cestíčku. 4. Vysmážame na rozpálenom oleji a necháme odkvapkať na papierovej servítke. 5. Podávame s nastrúhaným syrom.

2

Ako si pripraviť domácu majonézu? Jednoducho: 1. Žĺtky dôkladne oddelíme a ručne vyšľaháme s cukrom, horčicou, korením a citrónovou šťavou. 2. Do vyšľahaných žĺtkov pomaličky prilievame olej a šľaháme elektrickým ručným mixérom, až kým sa suroviny dôkladne neprepoja.

3

Postup pri majonézovom šaláte: 1. Šalátové zemiaky, mrkvu a vajíčka si vopred uvaríme a hrášok scedíme. 2. Uvarené, vychladnuté zemiaky ošúpeme a odložíme bokom. 3. Cibuľu nakrájame nadrobno, zalejeme vodou, pridáme trošku čierneho korenia, cukru a citrónovej šťavy. Necháme zovrieť a varíme na miernom plameni maximálne 5 minút. Odstavíme, odložíme bokom a necháme vychladnúť. 4. Vychladnuté zemiaky nakrájame na hranolčeky alebo použijeme formičku na pretláčanie zemiakov na šalát. 5. Uvarenú mrkvu, vajíčka a kyslé uhorky nakrájame na malé kocky a pridáme k zemiakom spolu s hráškom. 6. Všetko zľahka premiešame, pridáme domácu majonézu, uvarenú cibuľu a podľa potreby dochutíme soľou, korením alebo vodou z uhoriek.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept