Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Čiernohorský bravčový rezeň síce nepatrí medzi pôstne jedlá, ale viacerí si bez neho Vianoce nevieme predstaviť. Tak ako ani bez majonézového zemiakového šalátu.
TIPY:
Pod vianočnou polievkou si predstavíme najčastejšie kapustnicu, ale nie je to tak vo všetkých krajoch. Na sviatočných stoloch sa v mnohých domácnostiach nájde štedrovečerná hubová polievka, alebo dokonca vianočný boršč.
Ak obľubujete bravčové mäso a nehľadáte práve čiernohorské rezne, vyskúšajte bravčové v bylinkovej omáčke s vínom. Super je, že tento recept máte hotový do pol hodiny.
Chcete si vianočnú večeru odľahčiť? Skúste čiernohorský bravčový rezeň podávať s vianočným kapustovým šalátom. Tento fit šalát vám dobije baterky a dodá telu chýbajúce vitamíny.
Vedeli ste?
Ondrej Antovszký bol dlhé roky šéfkuchárom, varil pre dánsku kráľovnú, ale aj v Klube slovenských spisovateľov. Presne vedel, kto z Klubu obľubuje hrachovú kašu s údeným jazykom či plnenú papriku a ktorý z autorov si najviac pochutí na čiernohorskom rezni.
Do histórie slovenskej gastronómie sa však zapísal najmä svojimi originálnymi receptmi, ktoré sa stali slovenskou klasikou. Čiernohorský rezeň, šunkovú rolku s chrenovou penou, zbojnícku pochúťku, rezeň Marína, drotársku kapsu, opekaný oštiepok, čachtické rezne a mnohé ďalšie vymyslel práve Ondrej Antovszký.
Postup pri čiernohorskom rezni: 1. Bravčové rezne si naklepeme, osolíme a okoreníme. 2. Nastrúhané zemiaky zmiešame s múkou, vajíčkom, nadrobno nasekanou cibuľkou, pretlačeným cesnakom a majoránom. Vznikne nám cestíčko podobné ako na zemiakové placky. 3. Bravčové rezne najskôr obalíme v múke a potom v cestíčku. 4. Vysmážame na rozpálenom oleji a necháme odkvapkať na papierovej servítke. 5. Podávame s nastrúhaným syrom.
Ako si pripraviť domácu majonézu? Jednoducho: 1. Žĺtky dôkladne oddelíme a ručne vyšľaháme s cukrom, horčicou, korením a citrónovou šťavou. 2. Do vyšľahaných žĺtkov pomaličky prilievame olej a šľaháme elektrickým ručným mixérom, až kým sa suroviny dôkladne neprepoja.
Postup pri majonézovom šaláte: 1. Šalátové zemiaky, mrkvu a vajíčka si vopred uvaríme a hrášok scedíme. 2. Uvarené, vychladnuté zemiaky ošúpeme a odložíme bokom. 3. Cibuľu nakrájame nadrobno, zalejeme vodou, pridáme trošku čierneho korenia, cukru a citrónovej šťavy. Necháme zovrieť a varíme na miernom plameni maximálne 5 minút. Odstavíme, odložíme bokom a necháme vychladnúť. 4. Vychladnuté zemiaky nakrájame na hranolčeky alebo použijeme formičku na pretláčanie zemiakov na šalát. 5. Uvarenú mrkvu, vajíčka a kyslé uhorky nakrájame na malé kocky a pridáme k zemiakom spolu s hráškom. 6. Všetko zľahka premiešame, pridáme domácu majonézu, uvarenú cibuľu a podľa potreby dochutíme soľou, korením alebo vodou z uhoriek.