Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Vývoju trhu sa prispôsobuje aj ponuka vločiek v supermarketoch – od tých s obsahom lepku až po bezlepkové, od ovsených cez pohánkové, špaldové až po amarantové.
Najstaršie archeologické nálezy ovsených zŕn pochádzajú zo starého Egypta a našli sa medzi pozostatkami 12. dynastie, sú teda staré asi 4 tisícročia. Tento prastarý ovos sa však nepestoval zámerne na konzumáciu, ale bol skôr považovaný za burinu.
Najstarší pestovaný ovos sa našiel vo Švajčiarsku a pochádza z doby bronzovej. V literatúre sa ovos prvýkrát spomína v 1. storočí nášho letopočtu. V Škótsku sa stal populárnym v 15. storočí a do Spojených štátov dorazil začiatkom 17. storočia. V Škótsku sú ideálne podmienky na pestovanie ovsa – je tam krátka a vlhká vegetačná sezóna. Ovsené vločky sa pripravujú na konzumáciu namáčaním cez noc v slanej vode. Ráno sa potom varia na miernom ohni, čím získajú podobu tradičnej ovsenej kaše.
Okrem iného majú blahodarné zdravotné účinky. Obsahujú špecifický typ vlákniny (betaglukán), ktorý znižuje hladinu cholesterolu v organizme. Štúdie hovoria, že ovos pomáha predchádzať srdcovým chorobám. Antioxidanty obsiahnuté v ovse znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb, ako je napríklad ateroskleróza. Keďže ovsené vločky sú plné vlákniny, po ich zjedení sa cítite plní. Vďaka nim tak predídete prejedaniu sa, telo ich trávi veľmi pomaly, čo spôsobuje pocit plného brucha a eliminuje potrebu neustále niečo jesť. Ak ich podávate deťom, docielite u nich vyššiu odolnosť proti astme. A ak z nich pripravíte kúpeľ, uľavíte bábätkám od nepríjemných zaparenín.
Podobne, ako sa v posledných rokoch rozmohla špaldová múka na pečenie chleba, populárnymi sa stali aj špaldové vločky. Špalda je predchodkyňa pšenice, patrí do nešľachtených obilnín, ktoré sú mimoriadne odolné a majú špecifickú chuť. Takéto vločky sa považujú za jedny z najvýživnejších. Je to najmä vďaka vysokému obsahu vitamínov zo skupiny B, mangánu, magnézia, zinku a nasýtených mastných kyselín. Radi by sme tiež podotkli, že majú vysoký obsah bielkovín, čo bude zaujímať najmä vegetariánov.
Ak ste celiatik a trpíte intoleranciou na lepok, mohli ste v minulosti na zdravé raňajky ako čokoládová granola či müsli s ovocím jednoducho zabudnúť. Dostupné boli hlavne ovsené vločky, ktoré obsahujú lepok. Dnes sa však na trhu bežne predávajú aj bezlepkové vločky, ako sú pohánkové, amarantové, ryžové, kukuričné, pšenové či quinoové. Vyznáte sa v nich?
Sú vyrobené z pohánky siatej, ktorú zaraďujeme medzi pseudocereálie. Pohánka sa v súčasnosti považuje za diétnu potravinu a nachádza uplatnenie predovšetkým v racionálnej výžive. Je nutrične hodnotná, ľahko stráviteľná a obsahuje vlákninu. Zrná pohánky sú zdrojom kvalitných bielkovín s vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín, vitamínov a minerálnych látok. Pohánka má priaznivý vplyv na cievny systém, pečeň a tráviace ústrojenstvo. Vďaka látke rutín zvyšuje pružnosť krvných kapilár a reguluje vysoký krvný tlak. Pohánkové vločky môžete použiť na výrobu zdravých raňajok, ako sú kaše na sladko aj na slano, na prípravu palaciniek či na zahustenie polievok. Vyskúšajte recept na naše pohánkové vafle, jednoducho nahraďte pohánkovú múku vločkami.
Potraviny s lepkom, v porovnaní s niektorými výživnými bezlepkovými, dodávajú telu len prázdne kalórie, čo je len krôčik k vzniku mnohých zdravotných problémov. Amarant považujeme za veľmi výživnú potravinu, pretože je plný kvalitných bielkovín, stopových prvkov a minerálov. Obsahom výživných látok prevyšuje ostatné obilniny. Skvelou náhradou za iné obilniny je aj preto, lebo obsahuje zdravý tuk. Dôležité je, že obsahuje aj lyzín, čo je cenná esenciálna aminokyselina, ktorá podporuje tvorbu mozgových buniek a tiež duševný vývoj. Je výborný nielen pre celiatikov, ale aj pre cukrovkárov, má totiž nízky glykemický index. Športovci sa potešia informácii, že podporuje nárast svalovej hmoty. Vločky si môžete pridať do jogurtu či smoothies, alebo nimi nahraďte časť surovín v recepte. Odporúčame vám vyskúšať naše pečené brokolicové fašírky bez smaženia a vymeniť časť brokolice za amarantové vločky.
Napriek tomu, že ryža je vyhľadávaná predovšetkým vďaka ľahkej stráviteľnosti, ryžové vločky nie sú veľmi známe. Vznikajú špeciálnym technologickým postupom, pri ktorom sa zrná ryže naparia a zlisujú. Vyrábajú sa z celozrnnej ryže. Uchovávajú si väčšinu cenných látok – sacharidy, rastlinné bielkoviny, nenasýtené mastné kyseliny, minerálne látky, vitamíny i vlákninu. Môžete ich použiť ako základ kaše alebo ako závarku do polievky či do iných receptov. Ryžový škrob jedlo zahusťuje. Z ryžových vločiek si tiež môžete urobiť rastlinné ryžové mlieko – je ľahko stráviteľné a smie sa podávať deťom od 10 mesiacov.
U nás sú skôr známe kukuričné lupienky ako kukuričné vločky. Sú ideálne do rastlinných mliek, jogurtov, varenej zeleniny a krémov. Môžu sa konzumovať na raňajky s ovocím alebo ako ľahké jedlo. Netreba ich variť, stačí ich na pár minút namočiť. Ak vám doma chýba kukuričná múka do našich tvarohových guliek z kukuričnej krupice, vyskúšajte ju nahradiť kukuričnými vločkami.
Pšeno je potravinárska surovina, ktorá sa vyrába lúpaním prosa. Už starí Egypťania a Gréci z neho robili chlieb, pivo a liehoviny. Slovania ho denne používali na prípravu výživných kaší, polievok a placiek. Vločky sú vhodné na prípravu výživnej pšenovej kaše, na zahustenie polievok a omáčok alebo aj do palacinkového cesta.
Určite ste počuli, že quinoa je superpotravina alebo výživová bomba. Obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, veľké množstvo bielkovín a celý rad vitamínov a minerálov. Vďaka vysokému percentu vlákniny je ľahko stráviteľná. Bežne sa môžete stretnúť s troma dostupnými druhmi: čiernou, červenou a bielou quinoou. Tá biela je najznámejšia, chuťou sa podobá ryži a má maslovú príchuť. Červená je chrumkavejšia a čierna je chuťovo najvýraznejšia, obsahuje najviac vlákniny a antioxidantov.
Quinoové vločky môžete konzumovať bez akejkoľvek ďalšej úpravy. Môžete ich podávať ako súčasť müsli, raňajkových cereálií, zaliate mliekom alebo zmiešané s jogurtom.
Vločky sú výbornou alternatívou na zdravé raňajky a desiate. Vyskúšajte naše tipy a pripravte tak chutné jedlá pre celú rodinu.
Ak uprednostňujete tekuté, ale zároveň sýte raňajky, vyskúšajte overené smoothies. Nemusíte si ich pripraviť len z ovocia a zeleniny, sýtosť docielite práve pridaním obilnín, ako sú napríklad ovsené vločky. Super zdravé zelené smoothie tak môže byť nielen zdravým nápojom, ale aj kompletnými raňajkami.
Veríme, že sme vás presvedčili o zdravotných benefitoch vločiek a že vyskúšate aj niektorú z ich bezlepkových verzií, aj keď máte to šťastie, že nie ste alergickí na lepok. Ako vidíte, sú nielen zdravé, ale aj chutné a v kuchyni univerzálne.
Zdroj: historyofcereals.com, zdravovek.eu, cvicte.sk, bezodpadu.sk