Tipy a rady Zelené novoročné predsavzatie – jedz, šetri a recykluj!

Vo svete vzniká nová mantra „reduce – reuse – recycle“, čo v preklade znamená „redukujte, znovu používajte (nekupujte nové) a recyklujte“. Ak začnete recyklovať čo i len čiastočne, zlepšíte život nielen sebe, ale aj svojmu okoliu.

Žiadny alebo minimálny odpad

Ako prvé sa skúste poobzerať po potravinách bez obalu. Najbežnejšie sú to oriešky alebo sušené ovocie. Dnes už existujú aj bezobalové obchody, kde si viete všetko od potravín až po drogériový tovar nakúpiť do vlastných obalov, takže sa nebudete podieľať na tvorbe zbytočného odpadu.

Ekologická stopa

Stravovanie tvorí dôležitú súčasť celkovej ekologickej stopy človeka. Výberom vhodných kvalitných potravín znižujete zaťažovanie prírody. A pritom sa nemusíte nijako špeciálne obmedzovať. Ak vám záleží na budúcnosti planéty, vyberajte si „kóšer“ potraviny, ktoré neprecestovali viac ako vy počas všetkých dovoleniek. Pri výbere potravín zo zahraničia sa vyhýbajte tým vyprodukovaným na úkor tropických pralesov či iným neekologickým spôsobom. Pomôže vám pri tom napríklad certifikát Fair Trade.

Lokálnosť a sezónnosť

Ovocie a zelenina, ktoré sa dajú pestovať aj v našich podmienkach, sa bohužiaľ často dovážajú zo vzdialených krajín. Šalát, rajčiny či papriky pestované v skleníkoch majú niekoľkonásobne vyššiu ekologickú stopu ako tie pestované prirodzeným spôsobom na poli. Transport potravín na veľké vzdialenosti si vyžaduje, aby boli zbierané nezrelé, pred transportom zmrazené alebo príliš chemicky ošetrené. Chladenie a mrazenie prispievajú ku globálnemu otepľovaniu – plyny používané na chladenie majú totiž 1400-krát väčší otepľovací vplyv na atmosféru ako oxid uhličitý.

Uprednostňujte preto lokálne a sezónne zdravé potraviny a nenechajte sa v zime zlákať rozmanitými druhmi z opačnej strany zemegule. Pri zabezpečení zdravých potravín od lokálnych producentov si dajte pozor, aby ste kvôli tomu zbytočne nadmerne necestovali a radšej podporte distribúciu formou debničkového systému. Prípadne sa v rámci zdravého životného štýlu vydajte na prechádzku na lokálny farmársky trh.

Plytvanie

20 – 30 % potravín, ktoré nakúpite, skončia v smetnom koši. Množstvá vyhodených potravín sú obrovské, najviac sa plytvá v reštauráciách a v domácnostiach. Skúste si pred nákupom napísať dôsledný zoznam potravín, ktoré potrebujete. Naplánujte si prípravu celodenného menu vopred tak, aby ste na jednej strane recyklovali všetko, čo v chladničke ostalo, a zároveň nakúpili len to, čo skutočne potrebujete. Ak máte doma prebytky potravín, darujte ich susedom alebo ich nechajte na mieste, kde poslúžia ľuďom v núdzi.

Vedeli ste?

Darovanie potravín ľuďom ďaleko od domova (do rozvojových krajín) nemá veľmi zmysel. Pri dlhodobom a systematickom potravinovom dotovaní sa v konečnom dôsledku vytvára viac chudobných ľudí. Deformuje sa miestny trh a o obživu prichádzajú lokálni roľníci, ktorí nedokážu predať svoju produkciu.


Recyklácia odpadu – vytvorte si systém

Najjednoduchší spôsob, ako začať vôbec recyklovať, je separovať odpad. Stačí, keď si zabezpečíte viac menších smetných nádob, alebo si ich jednoducho doma vyrobíte zo zbytočných krabíc. PET fľaše po vypití stlačte podobne ako papierové škatule či kartóny – vďaka tomu sa vám do smetných košov zmestí viac odpadu.

Kompostovanie – recyklovanie organických zvyškov

Kompostovať môžete aj v paneláku. Pomocou kompostéra, umiestneného na balkóne, môžete zvyšky z kuchyne premeniť na vlastné prírodné hnojivo. Okrem kompostéra je potrebné si zaobstarať dážďovky, ktoré budete kŕmiť organickými zvyškami – najviac im chutia surové (a pokojne aj nahnité) ovocie a zelenina, bylinky, kvety, obilninové zrná, listy z rastlín či zvyšky z čaju. Nekŕmte ich varenou, mastnou a veľmi korenenou zeleninou, zvyškami mäsa, chemikáliami, koláčmi či konzervami. Jednoducho dážďovky vedia, čo je zdravý životný štýl.

Zvyšky v kuchyni

Zdravé recepty sú tie, ktoré sú pripravené z čerstvých zdravých potravín. Pri plánovaní nákupov potravín preto zvážte, čo všetko môžete z jednej potraviny pripraviť. Napríklad z tekvice urobíte polievku, prívarok, nátierku, smoothie, ale aj koláč. A nielen z tekvice. Čerstvé potraviny sú zdravé potraviny. Nákupy plánujte krátkodobo, aby vám potraviny nezačali v chladničke zbytočne hniť. Sústreďte sa na to, aby ste ich mohli ešte chutne zrecyklovať a aby potraviny, z ktorých viete pripraviť zdravé recepty, neskončili zbytočne v kompostéri.

Tipy na zdravé recepty zo zvyškov

Máte poruke zvyšky tekvice a neviete, čo s ňou? Pridajte k nej červenú šošovicu a máte hotovú chutnú a sýtu tekvicovo-šošovicovú nátierku.

Slepačí či morčací vývar padne vhod v zimnom období, avšak čo so zvyškami mäsa z polievky? Jednoducho ho zrecyklujte a natrhajte, pripravíte si z neho výborný a zdravý mäsový šalát s jogurtom a ovocím. Mimochodom, zo zvyškov pečeného kuraťa spravíte aj nové jedlo.

Ovocie je veľmi vďačná zdravá potravina na recykláciu. Môžete ho uvariť a pripraviť si z neho ovocnú omáčku. Vyskúšajte náš zdravý recept na ľahké tvarohové guľky.

Ak sa rozhodnete pre zdravý životný štýl, tak ako prvé by ste mali zmeniť zdroj pečiva. Na raňajky je najlepší domáci čerstvý a voňavý chlieb a pečivo. Avšak oschnuté zvyšky z pečiva nevyhadzujte, máme pre vás tip na ich recykláciu.

Dajte veciam druhú šancu. Skočte si po oblečenie do „sekáča“, po vyradenú nepeknú mrkvu k susedom, dajte si naplniť toner, uprednostňujte nabíjacie baterky, opravujte pokazené spotrebiče, vyrábajte si, podeľte sa, vymieňajte, požičiavajte a nepoužívajte jednorazové nádoby a riady. Žiť zodpovednejšie nie je vôbec také náročné.

Zdroj: zajezka.sk, doma.sk

Publikované: pred 2 mesiacmi
Vytlačiť stránku
Zdielať článok