Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Bohatý topping je jednou z vecí, ktorá odlišuje pravý americký hotdog od párku v rožku. Párok v rožku má s hotdogom pramálo spoločného, navyše ide o špecialitu z našich končín, avšak s nemeckými koreňmi. Nikde inde nenájdete stánky, kde by vám vsunuli teplý párok do rožka a tradične sa vás spýtali, či si ho dáte s horčicou alebo s kečupom.
Aj keď párky v rožku patria medzi obľúbené pochúťky rýchleho občerstvenia, ich obľúbenosť s príchodom hotdogov na Slovensko postupne klesá. Hneď ako totiž ochutnáte grilovaný párok v pozdĺžne rozrezanej chrumkavej žemli, ktorá je bohato plnená cibuľou, slaninou, šalátom, lahodnou omáčkou a vlastne čímkoľvek, na čo si spomeniete, ku klasickým párkom v rožku sa už vrátite len ťažko. Jednou z najúžasnejších vecí na hotdogu je to, že ponúka nepreberné množstvo variantov a chuťových kombinácií. Vďaka tomu si ho môžete vychutnať presne s tým, na čo máte práve chuť.
Väčšine ľudí by hneď napadlo, že hotdog pochádza z Ameriky. Okolo pôvodu jedla, ktoré v preklade znamená „horúci pes“, však panuje kontroverzia.
Názov hotdog údajne vznikol na jednom bejzbalovom zápase, kde sa kresliar Ted Tady pri stánku s občerstvením inšpiroval ku kresbe jazvečíka v žemli. A pretože nevedel, ako sa nemecky píše dachshund (jazvečík), napísal pod obrázok Hot Dog. Predajcovia si názov obľúbili a po celom svete ho používajú dodnes.
Keď hotdogy naservírujete na tanier, uvidíte, že sa po nich v priebehu chvíľky zapráši. Odporúčame ich preto podávať spoločne s prílohou, či už to sú klasické hranolčeky, alebo napríklad pečené zemiaky.
Ak chcete jedlo trochu vyvážiť, zvoľte batatové hranolčeky, ktoré ľahko pripravíte na grilovacej doske či tácke. Ale dajte si pozor, pretože chuťovo sú veľmi návykové!
Batatové hranolčeky – recept:
Ak sa niekedy vydáte na road trip po Amerike, dajte si malú výzvu a v každom regióne ochutnajte miestny hotdog. Rozmanitosť a rôznorodosť hotdogov naprieč americkými regiónmi vás (milo) prekvapí a rozšíri vám obzory, s čím všetkým sa dá hotdog servírovať a ako môže chutiť.
Pre lepšiu predstavu vám prinášame malú ochutnávku tých naj:
Domovom New York dogu je pochopiteľne New York, kde síce nájdete najrôznejšie štýly hotdogov, avšak ten tradičný je preslávený svojou jednoduchosťou – skladá sa len z kóšer hovädzieho párku, bohatej vrstvy kapusty a horčice.
Chicago dog pochádza, nečakane, z Chicaga. Jeho základom je viedenský hovädzí frankfurter robený na pare, vložený do makovej žemle a prekrytý plátkami rajčiny, zelerovou soľou, bielou a zelenou cibuľkou, kôprovými uhorkami, naloženými papričkami a žltou horčicou.
Detroitský hotdog sa podáva skôr v mini verzii. Tvorí ho hovädzí párok, žemľa na pare, tradičná Coney Island omáčka, horčica, nakrájaná cibuľka a extra porcia čedaru.
Slaw dog je typický pre Západnú Virgíniu, odkiaľ údajne aj pochádza. Ak si ho objednáte, dostanete hovädzí párok pokrytý čili, šalátom coleslaw, syrovou cibuľkou, mletým mäsom na čili alebo BBQ spôsob.
V Seattli vám naservírujú frankfurtský (prípadne poľský) grilovaný párok rozrezaný na polovicu, ktorý vložia do opečenej žemle potretej krémovým syrom. Ten potom štandardne doplnia grilovanou cibuľkou, papričkami jalapeños, grilovanou kapustou a zalejú BBQ alebo omáčkou Sriracha.
Ak sa vám práve začali zbiehať sliny, je najvyšší čas, aby ste si ugrilovali svoje vlastné domáce hotdogy. Pripravili sme pre vás recept na božské hotdogy s marinovanou kapustou a cibuľkou, na ktorých si pochutí celá rodina.