Tipy a rady Nie je zmrzlina ako zmrzlina: Nanuk vznikol iba náhodou

O zmrzline sa dá s istotou povedať, že je najobľúbenejším letným dezertom. Ročne sa jej vyprodukujú miliardy litrov. Najviac zmrzliny zlížu Američania, potom Austrálčania. V Európe by ste však zle tipovali južné národy. Prím v spotrebe zmrzliny tu vedú Fíni a Švédi. 

Slováci minú na zmrzlinu vyše 51 miliónov eur. Najobľúbenejšia je vanilková.

Nie je zmrzlina ako zmrzlina

Prvou zmrzlinou bol medom ochutený ľad a sneh, na ktorom si pochutnávali v starovekom Egypte aj Grécku. O prvenstvo v jej súčasnej podobe sa dohadujú Mongoli, Číňania aj Arabi. Nezáleží na tom, kto zmrzlinu vyrobil prvý, do Európy dorazila v 18. storočí. Originálna zmrzlina sa vyrába z mlieka, smotany, žĺtkov, cukru a ovocia alebo príchutí ako vanilka, kakao, karamel. Na pultoch sú aj mrazené krémy, pri výrobe ktorých boli použité rastlinné tuky.

Zmrzlina sa delí na:

  • Mliečnu – obsahuje aspoň 2,5 % mliečneho tuku a žiaden rastlinný tuk
  • Smotanovú – s 8 % mliečneho a žiadneho rastlinného tuku
  • S rastlinným tukom – v zmrzline je ho viac ako 5 %
  • Vodovú – iba ochutená voda alebo ovocná šťava
  • Ovocnú – obsahuje aspoň 10 % ovocnej zložky, je bez tuku (ovocná dreň)
  • Sorbet – viac ako štvrtinu tvorí ovocie, pri citrusoch a exotickom ovocí je to najmenej 15 %. Sorbet je bez tuku

Vedeli ste, že...

...prvý zmrzlinový kornút bol patentovaný v roku 1903?

Domáca čučoriedková zmrzlina

Potrebujete:

  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 300 g čučoriedok
  • 100 g krupicový cukor
  • 60 g práškový cukor
  • 1 vanilkový cukor

Postup:

  1. Umyté čučoriedky (alebo akékoľvek iné ovocie) rozmixujte na hustú kašu.
  2. Primiešajte cukor a opatrne vmiešajte vyšľahanú šľahačku.
  3. Nalejte do vhodnej nádoby a počas procesu mrazenia zmrzlinu párkrát premiešajte.

Zmrzlinu už máte, teraz si z nej spravte zmrzlinový koláč! 

Sorbet je plný ovocia

Mladší brat klasickej zmrzliny sa čoraz viac teší svojej obľube pre svoju ľahkosť a osviežujúcu ovocnú chuť. Sorbet vzniká zmiešaním ľadu s ovocím a dochutením cukrom alebo medom. Sorbetom sa osviežovali už starorímski cisári, ktorým ho miešali zo snehu a citrónovej šťavy.

Sorbetu je podobná ľadová trešť, tá je však tekutá. V arabských krajinách sa môžete stretnúť so šerbetom. V ňom je už mlieko a od zmrzliny sa odlišuje najmä zrnitou štruktúrou.

Tip: Verziu sorbetu pre dospelých pripravíte, ak namiesto vody použijete alkohol.

Recept na domáci sorbet

Rozmixujte 500 g ľubovoľného ovocia so 100 g cukru (na sladšie ovocie dajte cukru menej), 100 ml vody a šťavou z polovice citróna. Hmotu dajte zmraziť a po hodine ju znova premixujte. Tak zabránite tvorbe ľadových kryštálov a sorbet bude nádherne jemný.

Tip: Spravte si svieži černicový sorbet 

„Nanuk“ je lovec medveďov

Zmrzlina sa na paličku dostala v roku 1921. Nanuky sa však automaticky začali vyrábať až o 15 rokov neskôr. Za „vynálezcu “ nanukov sa považuje Američan Frank Epperson. V roku 1905 si vtedy jedenásťročný Frank drevenou paličkou zmiešal v pohári sódu s vodu. Ako deti zvyknú, pohár zabudol vonku a ten do rána zamrzol. Voilá! Nanuk bol na svete. Vtedy sa mu však ešte „nanuk“ nehovorilo. Názov pre zmrzlinu na paličke, obalenú v čokoláde, pochádza z filmu Nanuk, človek primitívny (1922), kde hlavná postava Nanuk bol eskimácky lovec. Dnes sa nanuky vyrábajú na miliardy.

Vedeli ste, že...

... „nanuk“ znamená po inuitsky „biely medveď“? V inuitskej mytológii je to boh, ktorý rozhoduje, či lovec bieleho medveďa uloví, alebo nie.

Recept na nanuky pre dospelých: Jahodové nanuky so šampanským

Suroviny:

  • 200 g cukru
  • 200 ml vody
  • 300 g jahôd
  • 50 ml šumivého sektu
  • korenie alebo bylinky

Postup:

  1. Z cukru a vody si pripravte cukrový rozvar tak, že sladkú vodu privediete k varu a necháte vychladnúť.
  2. Pridajte podľa chuti bylinky či obľúbené koreniny.
  3. Jahody rozmixujte na hladkú hmotu spolu so sektom a všetko spolu zmiešajte.
  4. Naplňte formičky na nanuky a keď stuhnú, zastrčte do nich paličku.

Nechce sa vám nanuky vyrábať? Kúpte si ich u nás! 

Mrazený jogurt – najmladší zo zmrzlinovej rodiny

Mrazený jogurt alebo Frozen yoghurt je u nás pomerne krátko. Ako názov napovedá, vyrába sa z jogurtu a prípadne ďalších surovín. Chutí ľahšie ako bežná zmrzlina.

Recept na domáci mrazený jogurt je veľmi jednoduchý. Vyšľahajte pol litra gréckeho jogurtu so šťavou z polovice citróna a dvoma lyžicami medu. Dajte zamraziť a každú hodinu premiešajte. Takto doň zašľaháte dostatok vzduchu, aby sa z jogurtu nestala tvrdá kocka ľadu. Týmto spôsobom budete mať domáci mrazený jogurt hotový asi za 4 hodiny.

Štíhly tip: Ak sa bojíte o postavu, siahnite po nízkotučnom jogurte.

Mimochodom – viete, koľkokrát vyplazíte jazyk, než zjete celý kopček zmrzliny? 

Zdroj: countryliving.com, delish.com, fresh.iprima.cz, wikipedia, style.hnonline.sk, ihned.cz, nielsen.sk

Vytlačiť stránku
Zdielať článok