Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
O zmrzline sa dá s istotou povedať, že je najobľúbenejším letným dezertom. Ročne sa jej vyprodukujú miliardy litrov. Najviac zmrzliny zlížu Američania, potom Austrálčania. V Európe by ste však zle tipovali južné národy. Prím v spotrebe zmrzliny tu vedú Fíni a Švédi.
Slováci minú na zmrzlinu vyše 51 miliónov eur. Najobľúbenejšia je vanilková.
Nie je zmrzlina ako zmrzlina
Prvou zmrzlinou bol medom ochutený ľad a sneh, na ktorom si pochutnávali v starovekom Egypte aj Grécku. O prvenstvo v jej súčasnej podobe sa dohadujú Mongoli, Číňania aj Arabi. Nezáleží na tom, kto zmrzlinu vyrobil prvý, do Európy dorazila v 18. storočí. Originálna zmrzlina sa vyrába z mlieka, smotany, žĺtkov, cukru a ovocia alebo príchutí ako vanilka, kakao, karamel. Na pultoch sú aj mrazené krémy, pri výrobe ktorých boli použité rastlinné tuky.
Zmrzlina sa delí na:
Vedeli ste, že...
...prvý zmrzlinový kornút bol patentovaný v roku 1903?
Potrebujete:
Postup:
Zmrzlinu už máte, teraz si z nej spravte zmrzlinový koláč!
Sorbet je plný ovocia
Mladší brat klasickej zmrzliny sa čoraz viac teší svojej obľube pre svoju ľahkosť a osviežujúcu ovocnú chuť. Sorbet vzniká zmiešaním ľadu s ovocím a dochutením cukrom alebo medom. Sorbetom sa osviežovali už starorímski cisári, ktorým ho miešali zo snehu a citrónovej šťavy.
Sorbetu je podobná ľadová trešť, tá je však tekutá. V arabských krajinách sa môžete stretnúť so šerbetom. V ňom je už mlieko a od zmrzliny sa odlišuje najmä zrnitou štruktúrou.
Tip: Verziu sorbetu pre dospelých pripravíte, ak namiesto vody použijete alkohol.
Recept na domáci sorbet
Rozmixujte 500 g ľubovoľného ovocia so 100 g cukru (na sladšie ovocie dajte cukru menej), 100 ml vody a šťavou z polovice citróna. Hmotu dajte zmraziť a po hodine ju znova premixujte. Tak zabránite tvorbe ľadových kryštálov a sorbet bude nádherne jemný.
Tip: Spravte si svieži černicový sorbet
„Nanuk“ je lovec medveďov
Zmrzlina sa na paličku dostala v roku 1921. Nanuky sa však automaticky začali vyrábať až o 15 rokov neskôr. Za „vynálezcu “ nanukov sa považuje Američan Frank Epperson. V roku 1905 si vtedy jedenásťročný Frank drevenou paličkou zmiešal v pohári sódu s vodu. Ako deti zvyknú, pohár zabudol vonku a ten do rána zamrzol. Voilá! Nanuk bol na svete. Vtedy sa mu však ešte „nanuk“ nehovorilo. Názov pre zmrzlinu na paličke, obalenú v čokoláde, pochádza z filmu Nanuk, človek primitívny (1922), kde hlavná postava Nanuk bol eskimácky lovec. Dnes sa nanuky vyrábajú na miliardy.
Vedeli ste, že...
... „nanuk“ znamená po inuitsky „biely medveď“? V inuitskej mytológii je to boh, ktorý rozhoduje, či lovec bieleho medveďa uloví, alebo nie.
Suroviny:
Postup:
Nechce sa vám nanuky vyrábať? Kúpte si ich u nás!
Mrazený jogurt – najmladší zo zmrzlinovej rodiny
Mrazený jogurt alebo Frozen yoghurt je u nás pomerne krátko. Ako názov napovedá, vyrába sa z jogurtu a prípadne ďalších surovín. Chutí ľahšie ako bežná zmrzlina.
Recept na domáci mrazený jogurt je veľmi jednoduchý. Vyšľahajte pol litra gréckeho jogurtu so šťavou z polovice citróna a dvoma lyžicami medu. Dajte zamraziť a každú hodinu premiešajte. Takto doň zašľaháte dostatok vzduchu, aby sa z jogurtu nestala tvrdá kocka ľadu. Týmto spôsobom budete mať domáci mrazený jogurt hotový asi za 4 hodiny.
Štíhly tip: Ak sa bojíte o postavu, siahnite po nízkotučnom jogurte.
Mimochodom – viete, koľkokrát vyplazíte jazyk, než zjete celý kopček zmrzliny?
Zdroj: countryliving.com, delish.com, fresh.iprima.cz, wikipedia, style.hnonline.sk, ihned.cz, nielsen.sk