Tipy a rady Máte radi mak? Vyskúšajte makový olej

Vlčí mak patrí medzi najstaršie rastliny na Zemi. Jeho semená sa objavili v strednej Európe cca pred 6 000 rokmi.

Makový olej sa lisuje za studena z makových semien, má vynikajúcu chuť, vôňu aj celkovú kvalitu. Má svetložltú farbu a orechovú arómu.

Využíva sa hlavne vo farmácii, pri maľbe, ošetrovaní dreva, ale aj ako účinný prostriedok pri starostlivosti o pokožku. Vďaka tomu, že až 40 % jeho obsahu tvorí kyselina linolová, zanecháva makový olej príjemný a hodvábny pocit na pokožke. Rýchlo regeneruje práve tú poškodenú, zrelú a suchú. Absorbuje sa do pokožky veľmi pomaly, ale nezanecháva nepríjemný pocit. Vďaka tomu vytvára ochrannú a kryciu vrstvu.

Benefity makového oleja

Mak je známy pre svoje upokojujúce účinky. Je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny, vitamín E, vápnik a horčík. Jeho latinský názov doslovne znamená „prinášajúci spánok“. Je vhodný aj pre deti.

Makový olej má upokojujúce účinky na psychiku. Upokojuje nervovú sústavu, uvoľňuje svalové kŕče, tlmí bolesti hlavy v zátylku a pomáha pri neurózach. Podporuje kvalitný spánok. Je vhodný aj do masážnych zmesí pre deti. Bábätká môžete po kúpaní natrieť čistým makovým olejom alebo doň môžete pridať pár kvapiek levanduľového oleja.

Odporúča sa konzumovať ho pri zlej kvalite vlasov a nechtov a pri liečbe osteoporózy. Obsahuje veľký podiel vápnika a kombináciu vitamínov, ktorá zabezpečuje vstrebávanie vápnika do kostí a nezaťažuje cievny systém.

Je účinný pri pálení záhy. Zlepšuje pamäť a znižuje krvný tlak. Pôsobí ako vynikajúca prevencia cievnych chorôb a infarktu. Posledné výskumy sa o ňom zmieňujú v súvislosti s prevenciou rakoviny prsníka.

Mak v kuchyni

Makový olej má vynikajúcu chuť, preto sa odporúča na prípravu jedál studenej aj teplej kuchyne. Je vhodný do sladkých aj slaných jedál. Jeho aróma je nezameniteľná. Často sa používa aj vo francúzskej a talianskej kuchyni.

Mak je v kuchyni nenahraditeľný. Nielen makový olej, ale aj makové mlieko, šúľance s makom či makové koláče patria medzi obľúbené.

Máte radi mak? Vyskúšajte makový olej
Makové mlieko

Ak chcete mať čo najkvalitnejšie makové mlieko, vyrobte si ho doma. Budete potrebovať jeden celý balík nemletého maku, najlepšie v bio kvalite, a asi dve až tri šálky vriacej vody. Makové semienka umiestnite do väčšej sklenenej nádoby a zalejte vriacou vodou. Zmes nechajte odležať asi hodinu. Potom prelejte do mixéra a rozmixujte na kompaktnú hmotu. Nechajte odstáť asi 5 minút.

Zmes potom prelejte cez plachtu alebo potravinársku gázu. Precedená biela tekutina je makové mlieko. Samotné mlieko nemá výraznú chuť, preto si ho môžete dochutiť lyžičkou medu alebo mandľovou arómou. Podávajte vychladené.

Pomáha pri zdravotnom probléme

Makové mlieko obsahuje veľa vlákniny. Vďaka nej budú vaše jedlá hustejšie. Zároveň táto vláknina funguje v črevách ako „škrabka“ – pomáha pri vyprázdňovaní. Ak trpíte zápchou, rozmixované makové semienka, ktoré vám ostali z prípravy mlieka, budú skvelým domácim pomocníkom. Pred každým jedlom užite za lyžičku semienok namočených v makovom mlieku.

Šúľance s makom

Či už ste ich prvýkrát ochutnali v školskej jedálni, alebo v kuchyni starej mamy, bez šúľancov s makom by vaše detstvo neexistovalo. Pravé šúľance s makom sú pripravené doma, čerstvé a zo zemiakového cesta. Patria medzi jednoduché a lacné recepty, potrebujete na ne len pár surovín: zemiaky, múku, maslo, vajíčko, cukor a mak.

Ak preferujete ultra zdravú kuchyňu, môžete si toto obľúbené sladké jedlo pripraviť aj zdravšie.

Čo potrebujete a ako na to?

1 šálku slnečnicových semienok pomeľte na múku, pridajte 1/2 šálky kokosovej múky, 10 ks čerstvých sliviek a 1 čajovú lyžičku škorice. Rozmixujte na kašu a vytvarujte šúľance. Nahádžte ich do pomletého maku, nech sa pekne obalia. Polejte javorovým sirupom a dvoma polievkovými lyžicami roztopeného kokosového alebo makového oleja. Dobrú chuť.

Zdroj: skinchakra.eu, objavmlieko.sk

Publikované: pred 5 týždňami
Vytlačiť stránku
Zdielať článok