Tipy a rady Máme návod na najlepšie medovníky

Každý rok sa snažíme vygoogliť čo najlepší recept na medovníky. Aby boli hneď mäkké, aby neprihoreli, aby boli chutné, zdravé, mali dokonalú polevu. Existuje pár pravidiel, ktoré keď dodržíte, podaria sa vám tie najlepšie medovníky.

Medovníkové cesto má skvelú vlastnosť, postupom času nestráca na kvalite ani chuti, práve naopak. Je ešte chutnejšie. Je to vďaka medu, ktorý pôsobí konzervačne. Cesto sa výborne formuje, preto sa už roky z neho vyrábajú rôzne tvary pečiva.

Najlepšie medovníky? Poďme na to!

Medovníky si získali naše srdcia vďaka neodolateľnej vôni a chuti. Dôležitými faktormi sú tiež trvácnosť a ich krehkosť. Medovníky vám vydržia (ak ich nezjete) aj tri mesiace. Samozrejme, tie zdobené polevou vydržia kratšie.

1.   Medovníkové cesto

  • Kľúčom k najlepšiemu cestu je správny pomer a kvalita surovín.
  • Všetky použité suroviny by mali mať izbovú teplotu.
  • Vymiesené medovníkové cesto by malo byť tuhé, ale mal by sa doň dať zaboriť prst.
  • Vymiesené medovníkové cesto by ste mali nechať odpočívať minimálne 12 hodín (najlepšie cez noc).

2.   Správny postup

  • Med, cukor a maslo by ste mali najskôr prevariť. Isto si poviete, že je to škoda, lebo med stratí prevarením drahocenné látky, ale to stratí tak či tak pečením. Med prevárali už naši dávni predkovia, dajte si od nich poradiť.
  • Medovníkové cesto je potrebné vyvaľkať na hrúbku 0,5 cm a medovníky treba vykrajovať v rovnakej veľkosti, aby vám niektoré nezhoreli a niektoré nezostali surové.
  • Vykrojené medovníky by ste mali poukladať na papier na pečenie, ďalej od seba a vložiť do vopred vyhriatej rúry na 200 °C.
  • Hotové, ešte horúce medovníky je potrebné potrieť rozšľahaným žĺtkom s mliekom.

3.   Kvalita medovníkov

  • Ak chcete, aby medovníky po upečení do Vianoc zmäkli, tak trik s kôrkou chleba či s rozkrojeným jabĺčkom zrejme už poznáte. Najdôležitejšie je si pečenie medovníkov včas naplánovať. Ako „budík“ vám môže poslúžiť začiatok adventu. Keď si vaše deti otvoria prvé okienko na adventnom kalendári, vy choďte nakúpiť suroviny na pečenie medovníkov a pustite sa do toho. Do Vianoc budú mať tak dostatok času na zmäknutie.

4.   Profesionálne zdobenie

  • Ozdobiť stovky medovníkov zaberie dosť času a zdobením skracujete ich trvanlivosť. Ozdobte ich len pár – tie, ktoré vyložíte na slávnostný vianočný stôl, alebo tie, ktoré sa rozhodnete vešať na stromček.
  • Medovníky, ktoré sa rozhodnete zdobiť polevou, určite po vybratí z rúry vajíčkom nepotierajte. Poleva vám na nich nebude držať.
  • Dodržte pomer: na 1 bielok pripadá 200 g práškového cukru a 1 ČL citrónovej šťavy. Poleva musí byť hustá a nesmie kvapkať. Ak je príliš riedka, pridajte ešte trochu cukru.
  • Ak túžite po inej ako po bielej poleve, na zafarbenie použite prírodné farbivá, napríklad šťavu z cvikly, špenátu či mrkvy. Na zdobenie medovníkov si vyrobte domáce farbivá.
  • Medovníky zdobte najskôr 3 až 4 dni po upečení.

5.   Voňavé medovníky

  • Aby vianočné pečivo voňalo po celom byte, pridajte zázvor, badián, klinčeky či škoricu. Zázvorové medovníky pripravujte s čerstvým zázvorom, ako to robili naše staré mamy, nie so sušeným. Ich chuť a vôňa budú ešte intenzívnejšie.

6.   Originálne nápady

  • Ak si želáte byť prudko originálni, môžete si vyrobiť vlastné formičky na medovníky. Tým zručnejším sa to podarí vyrobiť napríklad z obalu na čajovú sviečku a tí šikovnejší si dajú vlastné tvary „vytlačiť“ na 3D tlačiarni.
  • Ak neviete, čo s kreativitou, pustite sa do výroby medovníkového adventného venca. Naň nebudete potrebovať špeciálne formičky, ale všetci vám ho budú závidieť.

7.   Regenerácia je dôležitá

  • Výroba akéhokoľvek vianočného pečiva dá zabrať. Aby ste po pečení nabrali silu, doprajte si medovú masáž. Uvoľní svaly a detoxikuje organizmus.

Zdroj: foodfest.sk

Vytlačiť stránku
Zdielať článok